Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις Αφγανές σε όλη τη χώρα να εργαστούν στον ΟΗΕ

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν σε όλες τις Αφγανές εργαζόμενες στον ΟΗΕ, οι οποίες είναι "απαραίτητες" για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, να εργαστούν σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ καταγγέλλοντας μια "απαράδεκτη και ειλικρινά αδιανόητη" απόφαση.

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα (UNAMA) είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι οι Αφγανές εργαζόμενες του ΟΗΕ,

οι οποίες έως σήμερα απαλλάσσονταν από αυτού του είδους τα περιοριστικά μέτρα, εμποδίστηκαν να εργαστούν στην επαρχία Νανγκαρχάρ, στο ανατολικό Αφγανιστάν.

"Η UNAMA άκουσε να μιλούν για μια εντολή των ντε φάκτο αρχών που απαγορεύουν στις Αφγανές εργαζόμενες του ΟΗΕ να εργάζονται" και "μας είπαν μέσω διαφορετικών διαύλων ότι η απαγόρευση εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Σημειώνοντας ότι καμιά γραπτή εντολή δεν έχει λάβει ο ΟΗΕ επί του παρόντος, ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι υπεύθυνοι του ΟΗΕ αναμένεται να συναντήσουν αύριο Τετάρτη κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Καμπούλ σε μια προσπάθεια να πάρουν μια "σαφή" εξήγηση.

"Για τον γενικό γραμματέα (Αντόνιο Γκουτέρες) μια τέτοια απαγόρευση θα ήταν απαράδεκτη και ειλικρινά αδιανόητη", πρόσθεσε, καταγγέλλοντας τη βούληση να "υπονομευθούν οι ικανότητες των ανθρωπιστικών οργανώσεων να βοηθούν αυτούς που χρήζουν μεγαλύτερης ανάγκης".

Το Αφγανιστάν μαστίζεται από μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο: περισσότερο από το ήμισυ των 38 εκατομμυρίων κατοίκων του αντιμετωπίζει οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και τρία εκατομμύρια παιδιά απειλούνται με υποσιτισμό.

Στην αφγανική κοινωνία, που είναι βαθιά συντηρητική και πατριαρχική, δεν επιτρέπεται σε μια γυναίκα να μιλά σε έναν άνδρα που δεν είναι στενός συγγενής της. Μια γυναίκα μπορεί λοιπόν να έρθει σε επαφή μόνο με μια ομόφυλη δικαιούχο της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ.

Στις 24 Δεκεμβρίου 2022, το αφγανικό υπουργείο Οικονομίας είχε ανακοινώσει ότι οι 1.260 μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα είχαν πλέον την απαγόρευση να συνεργάζονται με Αφγανές, λόγω "σοβαρών καταγγελιών" για μη συμμόρφωση με τη χρήση του χιτζάμπ, το οποίο πρέπει να φορούν και να καλύπτει πλήρως το σώμα και το πρόσωπο. Ο ΟΗΕ ωστόσο δεν συμπεριλαμβανόταν.

Σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 8 Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η επικεφαλής της UNAMA Ρόζα Οτουνμπάγιεβα είχε ωστόσο εκφράσει τις ανησυχίες της. "Φοβόμαστε επίσης ότι το εθνικό γυναικείο προσωπικό που εργάζεται για τον ΟΗΕ θα απαγορευτεί επίσης", είχε δηλώσει.

Την επομένη της απαγόρευσης, αρκετές ΜΚΟ ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους, πριν ξαναρχίσουν στα μέσα Ιανουαρίου τις εργασίες τους με την υποστήριξη του γυναικείου προσωπικού τους σε μερικούς τομείς που επωφελούνταν από απαλλαγές, όπως η υγεία και η διατροφή.

Μετά την επιστροφή τους στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην αυστηρή ερμηνεία του Ισλάμ που είχε σημαδέψει την πρώτη περίοδο της εξουσίας τους (1996-2001) και πολλαπλασίασαν τα περιοριστικά μέτρα σε βάρος των γυναικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα