Κοκκινοτριμιθιά και Χλώρακα στο «κόκκινο» εξαιτίας του μεταναστευτικού

Στις Τομές στα Γεγονότα μίλησαν για τα προβλήματα του υπέρογκου και δυσβάστακτου αριθμού μεταναστών και της γκετοποίησης ο κοινοτάρχες Κοκκινοτριμιθιάς και Χλώρακας.

Σύμφωνα με το κοινοτάρχη Κοκκινοτριμιθιάς, Χριστάκη Μελετιέ, το πρόβλημα ουσιαστικά δεν έχει λυθεί ούτε μειωθεί απλώς παρατηρούνται αυξήσεις και μειώσεις στις ροές. Το κέντρο Πουρνάρα είναι κέντρο πρώτης υποδοχής, τους μεταφέρουν εκεί. Το καλοκαίρι στο Πουρνάρα φιλοξενούνται περίπου 3500 - 4000 μετανάστες. Ενώ το χειμώνα φιλοξενούνται 1500 -2000

μετανάστες.

Τα παραδείγματα είναι πολλά τα οποία δείχνουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινότητα Κοκκινοτριμιθιάς. Μεταξύ άλλων ο κοινοτάρχης ανέφερε ότι «πριν από ένα μήνα ένας γυμνός περπατούσε στον δρόμο, ο οποίος ανέφερε στην αστυνομία ότι στην πατρίδα τους όταν ζεσταθούν βγάζουν τα ρούχα. Ο συγκεκριμένος το έκανε για ένα συγκεκριμένο σκοπό. Κάποιος δικηγόρος της Δημοκρατίας θα πει ότι αυτός ο άνθρωπος θα κατατρεχθεί στη χώρα του διότι προσέβαλε την χώρα του στο εξωτερικό και θα μπει φυλακή αν πάει πίσω, όποτε θα πρέπει του δώσουμε άσυλο εμείς για να μην αντιμετωπίζει προβλήματα στην πατρίδα του. Είναι τεχνάσματα και τακτικισμοί που κάνουν δικηγόροι στην Κύπρο και διάφοροι άλλοι ΜΚΟ, οι οποίοι ουσιαστικά τους βοηθούν».

Τέλος πρόσθεσε ότι «επιδεινώνεται το πρόβλημα υπάρχουν υγειονομικά προβλήματα, προβλήματα ασφάλειας περιουσίας των κατοίκων, εγκληματιών, ναρκωτικών κ.α. Το κράτος είναι απών, εμείς εισηγηθήκαμε πολλά πράγματα».

Από την πλευρά του ο κοινοτάρχης Χλώρακας, Νικόλας Λιασίδης, σημείωσε ότι η κατάσταση στο συγκρότημα διαμερισμάτων έγινε χειρότερη, αφού μετά το κλείσιμο του εξαιτίας απαγορευτικού διατάγματος χρήσης του από τις κρατικές υπηρεσίες, έχει καταληφθεί από περίπου 300 αιτητές ασύλου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη, πρόκειται για 250 Αφρικανούς και 50 Σύρους, οι οποίοι έκαναν πλιάτσικο στα υπόλοιπα διαμερίσματα, έβγαλαν τα αλουμίνια, τα έπιπλα και τα κλιματιστικά και τα πούλησαν για να ζήσουν. Εξήγησε ότι έγιναν πολλές εκστρατείες αλλά δεν έχει δοθεί ολιστική λύση. Μάλιστα, κατήγγειλε ότι άρχισαν να κλέβουν σπίτια και περίπτερα. 

Επεσήμανε ότι έχουν αποστείλει προτάσεις για λύσεις στον πρώην και νυν Υπουργό Εσωτερικό αλλά και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Μία εξ αυτών, σύμφωνα με τον κ. Λιασίδη, είναι να γίνει μεγάλη επιχείρηση, να καταγραφούν οι καταληψίες, να μπουν σε λεωφορεία και να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία ή κλειστές δομές. Επίσης, πρότεινε να δημιουργηθούν δομές σε εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα και να μεταφερθούν οι καταληψίες και όλοι οι παραβατικοί αιτητές ασύλου.

Σε παρέμβαση ο αρχισυντάκτης του Σίγμα, Δημήτρης Μανουσάκης, σημείωσε ότι οι βασικοί πυλώνες διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών είναι δύο. Η επίσπευση της εξέτασης αιτήσεων ασύλου, με ενίσχυση της Υπηρεσίας με πρόσθετους εξεταστές, κάτι πού έγινε και απέφερε αποτελέσματα, καθώς στους τρεις πρώτους μήνες του 2023, υποβλήθηκαν 3.020 αιτήσεις και έγινε εθελούσια επιστροφή πέραν των δύο χιλιάδων προσώπων.

Επίσης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να προωθήσει τη σύναψη διμερών συμφωνιών, με τρίτες χώρες, για την επιστροφή υπηκόων τους, ενώ θα καταβληθεί και προσπάθεια για κεντρική διαπραγμάτευση από πλευράς της ΕΕ, με τρίτες χώρες, για σύναψη αντίστοιχων πρόσθετων συμφωνιών. 

Σημειώνεται ότι υπήρξε σε εξέλιξη και ζήτημα νομοθετικών ρυθμίσεων στα θέματα εργοδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, ο Υπουργός Εσωτερικών προτίθεται να εισηγηθεί τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε οι αιτητές να δικαιούνται εργοδότησης εννέα μήνες μετά την παράτυπη άφιξή τους στη Δημοκρατία και όχι από τον πρώτο μήνα που ισχύει σήμερα.

Διαβάστε επίσης: Επιχείρηση σε συγκρότημα στη Χλώρακα- Έρευνες σε όλα τα διαμερίσματα (vid)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κοκκινοτριμιθιά, Χλώρακα,kokkinotrimithia, chloraka