ΑΕΚ: Στην Ευρώπη μέσω ΓΣΖ

Η μάχη για την κατάκτηση της 2ης ή της 3ης θέσης, οι οποίες οδηγούν σίγουρα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της νέας περιόδου, δεν έχει προηγούμενο. Τις τέσσερεις ομάδες χωρίζουν μόλις τρεις βαθμοί και δύο εκ των Απόλλων, ΑΕΚ, Ανόρθωση και Ομόνοια θα μείνουν εκτός πρώτης τετράδας, με την 4η ομάδα να εύχεται πως θα της… κάνει δώρο το ευρωπαϊκό εισιτήριο η ΑΕΛ, κατακτώντας το κύπελλο.

Η ομάδα της Λάρνακας, όμως, παρουσιάζεται πιο δυνατή και πιο αποφασισμένη από

ποτέ να πάρει αυτό που θέλει και, βάσει των εμφανίσεών της, αυτό που δικαιούται. Επειδή, όμως, πολλές φορές δικαιοσύνη και ποδόσφαιρο δεν πάνε μαζί, οι «κιτρινοπράσινοι» καλούνται να εξαργυρώσουν ό,τι με κόπο έκτιζαν τους προηγούμενους εννέα μήνες.

Την είχε μεγάλη ανάγκη
Η νίκη επί του Απόλλωνα επιβεβαίωσε από τη μια τις δυνατότητες της φετινής ΑΕΚ και από την άλλη «μπόλιασε» και πάλι τους ποδοσφαιριστές με την απαιτούμενη δυναμική και αυτοπεποίθηση ενόψει της τελικής ευθείας. Πριν από το προχθεσινό ντέρμπι, η ομάδα του Τόμας Κρίστιανσεν μετρούσε τέσσερεις σερί αγώνες χωρίς νίκη (δύο στο κύπελλο και δύο στο πρωτάθλημα), με αποτέλεσμα να παίζει με την πλάτη στον τοίχο για το ευρωπαϊκό της μέλλον. Η νίκη ήρθε την καταλληλότερη στιγμή, στην πιο κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος και εκεί που οι Λαρνακείς την είχαν πραγματικά μεγάλη ανάγκη. Ο βαθμολογικός πίνακας επιβεβαιώνει τα πιο πάνω. Σήμερα η ΑΕΚ είναι στο -1 από τον δεύτερο Απόλλωνα, ενώ σε περίπτωση ήττας θα ήταν στην 5η θέση και με την πίεση και το άγχος να τη βαραίνει.

Επιτέλους… έδρα!
Πέραν από την αδιαμφισβήτητη ποιότητα του ρόστερ, η οποία πιστώνεται καταρχάς στον Τσάβι Ρόκα, την πολύ καλή δουλειά που κάνει ο Τόμας Κρίστιανσεν και φυσικά την διοικητική - οικονομική υγεία που εκπέμπει ο σύλλογος της Λάρνακας, ο παράγοντας που κάνει τη μεγάλη διαφορά στη φετινή χρονιά είναι η αξιοποίηση της έδρας. Μπορεί το ΓΣΖ να μην είναι αμιγώς ποδοσφαιρικό γήπεδο και ο κόσμος της ΑΕΚ να μην μπορεί να δημιουργήσει την καυτή έδρα που θα μπορούσε να κάνει σε ένα διαφορετικά διαμορφωμένο γήπεδο, η ομάδα όμως κατάφερε να πάρει εκείνα τα αποτελέσματα που της επιτρέπουν σήμερα να διεκδικήσει την έξοδο στην Ευρώπη.
Μετά από 14 παιχνίδια στο ΓΣΖ, η ΑΕΚ έχει ισοφαρίσει το εντός έδρας ρεκόρ συγκομιδής βαθμών (30 β.) και πολύ πιθανόν στα εναπομείναντα ματς με Ερμή και Ανόρθωση να σπάσει για πρώτη φορά το φράγμα των 30 βαθμών. Η ΑΕΚ μάζεψε 30 βαθμούς και στο περσινό πρωτάθλημα, η ειδοποιός διαφορά όμως είναι πως πέρσι αγωνιζόταν στο β΄ γκρουπ χωρίς ουσιαστικό βαθμολογικό κίνητρο. Τις προηγούμενες δύο φορές που συμμετείχε στο α΄ γκρουπ μάζεψε 24 (2012-13) και 19 βαθμούς (2010/11) αντίστοιχα. Το 2010-11 κέρδισε το 1/3 των αγώνων της στο ΓΣΖ (31%) και την περίοδο 2012-13 είχε 8 νίκες και 8 ήττες σε 16 αγώνες (50%).
Το στοίχημα, λοιπόν, για την ομάδα της Λάρνακας είναι να αξιοποιήσει στο έπακρο τον παράγοντα έδρας και στα τελευταία δύο παιχνίδια που θα δώσει στο ΓΣΠ. Αν καταφέρει να πάρει το απόλυτο των 6 βαθμών (από Ερμή και Ανόρθωση) τότε θα έχει εξασφαλισμένη τουλάχιστον την 3η θέση και φυσικά το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Το ερχόμενο Σάββατο οι «κιτρινοπράσινοι» θα κληθούν να κάνουν το πρώτο βήμα. Υποδέχονται τον Ερμή και οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα, πέραν της νίκης, θα θεωρηθεί αποτυχία και πισωγύρισμα στην προσπάθεια που καταβάλλει η ΑΕΚ για να επιστρέψει στα ευρωπαϊκά σαλόνια.

Δεν υπάρχει δικαιολογία
Σημαντικότατο ρόλο στα εναπομείναντα παιχνίδια, ειδικά τα δύο στο ΓΣΖ, έχει να παίξει ο κόσμος της ΑΕΚ. Το πόσο σημαντικός θα είναι ο ρόλος του, μπορεί να το συμπεράνει κανείς από τη συνεισφορά του στις δύο πρόσφατες μεγάλες επιτυχίες επί των πρωτοπόρων ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα. Τους τελευταίους 1-2 μήνες αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των φίλων της ΑΕΚ που πάνε στο γήπεδο για να δουν την ομάδα τους, όπως επίσης και ο παλμός που υπάρχει στην εξέδρα. Σε αυτή την τελική ευθεία, δεν χωράνε πλέον δικαιολογίες για εκείνη τη μερίδα του κόσμου που παρακολουθεί εκ του μακρόθεν την προσπάθεια της ομάδας. Ο Τόμας Κρίστιανσεν και οι παίκτες του έφεραν την ΑΕΚ σε πλεονεκτική θέση σε ό,τι αφορά τη μάχη της Ευρώπης και όλοι μαζί πλέον καλούνται να κάνουν το τελευταίο καθοριστικό βήμα. Με μια γεμάτη κεντρική εξέδρα και την ομάδα δυνατή και αποφασισμένη, η ΑΕΚ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα