Έρχεται η «λυπητερή» στους σκαφάτους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλλο ένα επεισόδιο στο πολυετές σίριαλ με τη φορολόγηση των σκαφών αναψυχής αναμένεται να προστεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Στο λεγόμενο πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να ενσωματώσει διάταξη με την οποία ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα επεκταθεί και στα σκάφη αναψυχής. Το μέτρο ήθελε προ διετίας να εφαρμόσει και η προηγούμενη κυβέρνηση. Ωστόσο την τελευταία στιγμή τα σκάφη αφαιρέθηκαν από το νομοσχέδιο του φόρου πολυτελούς διαβίωσης με αποτέλεσμα να βρεθούν στο φορολογικό απυρόβλητο.

Στη συνέχεια, επιβλήθηκε το «Τέλος Παραμονής και Πλόων» (υποτίθεται

τα τέλη κυκλοφορίας σκαφών αναψυχής), το οποίο όμως ουδέποτε εισπράχθηκε καθώς ακόμη και σήμερα υπάρχει τεχνική αδυναμία είσπραξης του φόρου.

Θεωρώντας ότι δεν θα συναντήσει πολλές αντιδράσεις – δεδομένου ότι το σκάφος ταυτίζεται στη συνείδηση του μέσου Έλληνα με την πολυτελή διαβίωση – το οικονομικό επιτελείο εισηγείται τώρα να επιβληθεί ο φόρος στα σκάφη και μάλιστα αναδρομικά, δηλαδή να επιβαρύνει και αυτούς που είχαν σκάφος κατά τη διάρκεια του 2014.

Ο φόρος προτείνεται να επιβληθεί με συντελεστή 5% επί του τεκμηρίου για σκάφη από 5 έως 7 μέτρα, με συντελεστή 10% για σκάφη 8 και 9 μέτρα και με συντελεστή 13% για σκάφη άνω των 10 μέτρων.

Με δεδομένο ότι ο φόρος αυτός επιβάλλεται επί των τεκμηρίων, ακόμη και ένα μικρό σκάφος των 5 ή 6 μέτρων θα επιβαρυνθεί με 200 ή 300 ευρώ αντίστοιχα.

σκάφη αναψυχήςφόροςπολυνομοσχεδίο
Keywords
Τυχαία Θέματα