Αδικαιολόγητες δαπάνες στο Υπουργείο Γεωργίας για ταξίδια

Αυξημένες εντοπίζονται οι δαπάνες για τις αποστολές στο εξωτερικό των λειτουργών του Υπουργείου Γεωργίας, χωρίς αυτές να δικαιολογούνται, αναφέρει στην έκθεσή της για το έτος 2016 η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Παράλληλα, κάνει λόγο για την επιλογή συγκεκριμένου ταξιδιωτικού γραφείου για τη διεκπεραίωση σχεδόν των μισών ταξιδιών, κάτι που θεωρεί «απαράδεκτο», καθώς μια τέτοια πρακτική δεν συνάδει με την ανταγωνιστική διαδικασία.

Σύμφωνα με την έκθεση, κατά το 2016, κάτω από το άρθρο 03.523 «Συμμετοχή σε Επιτροπές/Ομάδες Εργασίας στην ΕΕ» και 03.531 «Συνέδρια, Σεμινάρια και Αποστολές στο Εξωτερικό», περιλήφθηκαν πρόνοιες ύψους €246.450 και €66.960, αντίστοιχα και οι πραγματικές δαπάνες ανήλθαν στα €189.759 και €122.051, αντίστοιχα.

Όπως προκύπτει, η πραγματική δαπάνη του άρθρου «Συνέδρια, Σεμινάρια και Αποστολές στο Εξωτερικό» παρουσιάζει σημαντική αύξηση κατά €55.091 ή ποσοστό ύψους 82,27% σε σύγκριση με την αρχική πρόνοια του Προϋπολογισμού. Η αύξηση καλύφθηκε από εξοικονομήσεις που σημειώθηκαν σε άλλα άρθρα της υποομάδας άρθρων 03.500 «Εκπαίδευση Προσωπικού/ Συνέδρια». Συναφώς, αναφέρεται ότι μέρος των δαπανών για συμμετοχή σε Επιτροπές/Ομάδες Εργασίας στην ΕΕ, ανακτώνται και τα έσοδα λογίζονται στο άρθρο εσόδων 01.772 «Ανάκτηση εξόδων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Αναφορικά με τις δαπάνες των πιο πάνω άρθρων, παρατηρούνται τα ακόλουθα:

• Οι δαπάνες που αφορούν στην αγορά αεροπορικών εισιτήριων και διευθετήσεις διαμονής από τουριστικά γραφεία, ανήλθαν στα €120.643. Παρατηρήθηκε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών (σχεδόν το 50%), αφορούν σε συγκεκριμένο γραφείο. Θεωρούμε τούτο απαράδεκτο, εφόσον η επιλογή δεν γίνεται στη βάση ανταγωνιστικής διαδικασίας.

• Η διαδικασία για ανακτήσεις εξόδων ταξιδιών για συμμετοχές στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθορίζεται σε εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου με αρ. 1675, ημερ. 2.5.2011, καθώς και μετέπειτα σχετικών επιστολών. Ωστόσο, όσον αφορά στις ανακτήσεις δαπανών για συμμετοχές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν φαίνεται να υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία. Σημειώνεται ότι σε επιστολή του Γενικού Λογιστηρίου, ημερ. 16.2.2011, επί του θέματος ανακτήσεων εξόδων από συμμετοχές στο Συμβούλιο, γίνεται αναφορά ότι για τις ανακτήσεις από την Επιτροπή ακολουθείται διαφορετική διαδικασία, χωρίς αυτή να έχει καθοριστεί.

• Σε διορθωτικό δελτίο, που αφορούσε στο άρθρο 03.531, που ετοιμάστηκε από το Τμήμα Δασών στη βάση παραγγελίας αγοράς ύψους €8.102, που αφορούσε σε αποζημίωση προσωπικού για πυρκαγιές στο Ισραήλ, δεν επισυνάπτονται δικαιολογητικά για την τεκμηρίωση του ύψους της δαπάνης.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου ανέφερε ότι κατά το 2016 οι υποχρεώσεις για συμμετοχή του Υπουργού και λειτουργών του Υπουργείου σε επισκέψεις και συνέδρια ήταν αυξημένες, χωρίς αυτό ωστόσο να τεκμηριώνεται, σύμφωνα με την Υπηρεσία.

Επίσης, σχετικά με την ανάκτηση εξόδων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι γεγονός ότι το Γενικό Λογιστήριο δεν έχει μέχρι σήμερα καθορίσει τη διαδικασία και ως εκ τούτου, το Υπουργείο θα ζητήσει από το Γενικό Λογιστήριο να καθορίσει τη σχετική διαδικασία για συμμόρφωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα