Α. Κυπριανού: Υπάρχει η δυνατότητα να φτάσουμε σε συμφωνία

«Υπάρχει η δυνατότητα να φτάσουμε σε συμφωνία, όμως, δεν θα είναι εύκολη η προσπάθεια. Χρειάζεται συνέπεια σε αρχές για να πείσουμε σε αρκετά θέματα, διότι υπάρχουν διαφωνίες σε ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού».

Αυτό δήλωσε ο Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στις «Τομές στα Γεγονότα» κληθείς να σχολιάσει την ουσία των συζητήσεων που είχε στην Τουρκία με τον Πρωθυπουργό της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου και τον ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές των Τούρκων αξιωματούχων ότι «ο Μουσταφά

Ακιντζί είναι που διαπραγματεύεται τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού», ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι «αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, τότε ο κ. Ακιντζί πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες του».

Περαιτέρω, ο κ. Κυπριανού δήλωσε, πως οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπου θα διαφανεί κατά πόσο εννοεί αυτά που λέει.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα κριθεί κατά πόσο η τουρκική πλευρά εννοεί αυτά που διακηρύττει ότι επιθυμεί λύση του Κυπριακού.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι επιθυμεί λύση του Κυπριακού

Νταβούτογλου και Τσαβούσογλου επανέλαβαν τη θέση ότι πρέπει να λυθεί το Κυπριακό. Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι σε περίπτωση λύσης τότε Τουρκία - Ελλάδα - Κύπρος θα μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους. Η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει στην Κύπρο ένα προτεκτοράτο. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα κριθεί κατά πόσο η τουρκική πλευρά εννοεί αυτά που διακηρύττει ότι επιθυμεί λύση του Κυπριακού.

Εγγυήσεις

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των εγγυήσεων, η τουρκική πλευρά μας είπε ότι οι Τ/κ έχουν ανησυχίες. Και εμείς αντιστρέψαμε το επιχείρημα και τους είπαμε ότι και οι Ε/κ έχουν εύλογες ανησυχίες. Ως εκ τούτου, για να υπάρξει συμφωνία, πρέπει να αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες και των δύο πλευρών.

Αυτό που τους είπαμε είναι ότι η πρόταση που θα τεθεί σε δημοψηφίσματα -αν φτάσουμε σ’ εκείνο το σημείο- πρέπει να εξασφαλίσει δύο «ναι».

Μετεξέλιξη Κυπριακής Δημοκρατίας

Η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εκ των ων ουκ άνευ και σε αυτό θέλω να είμαι απόλυτος.

Υπάρχει η δυνατότητα να φτάσουμε σε συμφωνία

Υπάρχει δυνατότητα να φτάσουμε σε συμφωνία, όμως, δεν θα είναι εύκολη προσπάθεια. Χρειάζεται συνέπεια σε αρχές για να πείσουμε σε αρκετά θέματα, διότι υπάρχουν διαφωνίες σε ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού.

Μουσταφά Ακιντζί

Νταβούτογλου και Τσαβούσογλου μας είπαν ότι ο κ. Ακιντζί είναι που διαπραγματεύεται τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Αν ακριβώς έτσι έχουν τα πράγματα, τότε ο κ. Ακιντζί πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες του.

Keywords
Τυχαία Θέματα