Α. Καυκαλιάς:To Brexit δίχασε την βρετανική κοινωνία

Σε συζήτηση στην Επιτροπή Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας στο πλαίσιο των εργασιών της 25ης ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), που διεξάγονται στην Τιφλίδα, με γενικό θέμα «25 χρόνια κοινοβουλευτικής συνεργασίας: Oικοδομώντας εμπιστοσύνη μέσω του διαλόγου» έλαβε μέρος ο βουλευτής Ανδρέας Καυκαλιάς.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ο Κύπριος βουλευτής επεσήμανε ότι το πολιτικό σύστημα διέρχεται βαθιά κρίση ως αποτέλεσμα διαφορετικών αντιλήψεων περί ασφάλειας και αντικρουόμενων συμφερόντων μεταξύ των κρατών

αλλά και της αβεβαιότητας και απογοήτευσης των πολιτών έναντι των θεσμών και των εκπροσώπων τους.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ, ο Ανδρέας Καυκαλιάς επεσήμανε ότι το Brexit άφησε τη βρετανική κοινωνία βαθειά διχασμένη και την ΕΕ αντιμέτωπη με σοβαρές οικονομικές, πολιτικές και θεσμικές προκλήσεις. Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη όπως η ικανότητα ηγεσίας πρυτανεύσει και μεταφραστεί άμεσα σε μέτρα για διόρθωση των δημοκρατικών ελλειμμάτων και των στείρων πολιτικών λιτότητας της Ένωσης, τα οποία απομακρύνουν τους πολίτες και «ρίχνουν νερό στον μύλο» του εθνικισμού και του λαϊκισμού.

Τα περιθώρια των πολιτικών παζαριών

Ο Ανδρέας Καυκαλιάς τόνισε ότι η ενότητα και η αλληλεγγύη αποτελούν απαράκαμπτες αρχές για αντιμετώπιση της πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης και ότι οι παρούσες κρισιμότατες στιγμές δεν αφήνουν περιθώρια για πολιτικά παζάρια σε βάρος κρατών μελών, όπως στην περίπτωση της Κύπρου σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Υπογράμμισε, δε, ότι η προάσπιση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί τη λυδία λίθο για την εγκυρότητα και την αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας, ειδικότερα της ΕΕ.

Επισημαίνοντας την ακάθεκτη αύξηση των εξαγωγών όπλων στη Μέση Ανατολή, οι οποίες πυροδοτούν περαιτέρω τις εκεί εξελισσόμενες συγκρούσεις, ο κ. Καυκαλιάς υπέδειξε την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια από τους εξαγωγείς σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες αξιολόγησης και έγκρισης ή απόρριψης αδειών μεταφοράς όπλων, στη βάση των κινδύνων για ενδεχόμενη εκτροπή, αποσταθεροποίηση και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασία για λύση Μεσανατολικού

Υπογράμμισε δε την ανάγκη νέας ώθησης για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας προς επίτευξη λύσης στο Μεσανατολικό, η οποία να διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη του Κράτους του Ισραήλ σε συνθήκες ασφάλειας και ενός βιώσιμου Παλαιστινιακού Κράτους αλλά και την ανάγκη άμεσης έναρξης ουσιαστικών συνομιλιών, με συμμετοχή όλων των διεθνών και των περιφερειακών παραγόντων, για επίτευξη πολιτικής λύσης και τερματισμό της αιματοχυσίας στη Συρία, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για σταθεροποίηση του Ιράκ, της Λιβύης και της Υεμένης.

Τονίζοντας ότι οι διαδοχικές τρομοκρατικές επιθέσεις είναι απόλυτα καταδικαστέες, ο Ανδρέας Καυκαλιάς επεσήμανε, ωστόσο, ότι οι συγκυρίες που επέτρεψαν την εμφάνιση και διάδοσή τους καταδεικνύουν τις καταστροφικές και τυχοδιωκτικές πολιτικές των παγκόσμιων δυνάμεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η διενέργεια τζιχαντιστικών επιθέσεων οπουδήποτε, οποτεδήποτε και ενάντια σε οποιονδήποτε, καταδεικνύουν τα όρια των στρατιωτικών επιχειρήσεων ενάντια στο ούτω καλούμενο «Ισλαμικό Κράτος», ενόσω υπολείπεται η πολιτική βούληση για αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων που εκτρέφουν την τρομοκρατία.

Πρέπει ο ΟΑΣΕ να κάνει αποφασιστικά βήματα για επίτευξη του στόχου της δημιουργίας μιας «Κοινότητας ασφάλειας», αρχής γενομένης από την εφαρμογή από τα συμμετέχοντα κράτη των αρχών του Οργανισμού που αφορούν στο διεθνές δίκαιο και οι οποίες πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο του διαλόγου για οικοδόμηση εμπιστοσύνης και ασφάλειας, κατέληξε ο Ανδρέας Καυκαλιάς.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα