YΠΟΙΚ: Άλλα δύο χρόνια για δραστική μείωση της ανεργίας

Παρόλο που η Κύπρος σε μερικές εβδομάδες θα βρίσκεται εκτός μνημονίου και παρά τη βελτίωση που παρουσιάζουν οι δημοσιονομικοί δείκτες, ο Υπουργός Οικονομικών, παραμένει προσγειωμένος, αναγνωρίζοντας τις τεράστιες προκλήσεις αλλά και τη ρευστότητα του οικονομικού περιβάλλοντος. Ο Χάρης Γεωργιάδης, σε συνέντευξη του στο SigmaLive, δηλώνει πως δεν θα βγούμε πανηγυρίζοντας από το μνημόνιο

και πως η ανεργία δεν πρόκειται να μειωθεί δραστικά σύντομα, καθώς θα χρειαστεί και δεύτερη αλλά και τρίτη χρονιά θετικού ρυθμού ανάπτυξης.

Η επόμενη μέρα της εξόδου από το μνημόνιο, θα βρει την Κύπρο, σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό, με δημόσιο χρέος που αγγίζει το 105%, το οποίο χαρακτηρίζει βιώσιμο. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με τον ίδιο, από το γεγονός ότι το συνολικό ύψος, η διάρθρωση, η διάρκεια και το κόστος το επιτρέπουν.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η μέση διάρκεια του χρέους, έχει επεκταθεί, διπλασιαστεί, οι λήξεις έχουν επεκταθεί και το κόστος του χρέους έχει μειωθεί δραστικά λόγω του φθηνού δανεισμού από τον μηχανισμό στήριξης και από τις διεθνείς αγορές με χαμηλότερα επιτόκια από ότι προηγουμένως. Αυτά οδηγούν σε σημαντικές εξοικονομήσεις μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, ότι οι προϋπολογισμοί, δεν έχουν τα μεγάλα ελλείμματα του παρελθόντος.

Θα χρειαστεί και δεύτερη και τρίτη χρονιά ανάπτυξης για μείωση της ανεργίας

Αν και το 2015, σηματοδότησε την επίσημη έξοδο της Κύπρου από την ύφεση η οποία άρχισε το 2009, ο Χάρης Γεωργιάδης σε σχετική ερώτηση τόνισε πως θα χρειαστεί και δεύτερη και τρίτη χρονιά ανάπτυξης προκειμένου να δούμε δραστική μείωση της ανεργίας.

«Κατανοώ την αγωνία των συμπολιτών μας και των γονιών που θέλουν θέσεις εργασίας για τα παιδιά τους. Οι ευκαιρίες θα προκύψουν όμως μόνο μέσα από την ανάπτυξη. Σπάσαμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, δεν αρκεί όμως μια χρονιά για να διορθωθούν οι συνέπειες της μακράς και παρατεταμένης ύφεσης», εξήγησε.

Και άρα συνεχίζει, θα χρειαστεί να συνεχίσουμε την πολιτική που οδήγησε ήδη σε έξοδο από την ύφεση και ξανά στην ανάπτυξη, χωρίς να υπάρχει χρονικό όριο για αυτή την προσπάθεια.

«Όχι να θεωρήσουμε πως με αυτή την πρώτη ανάσα που εξασφάλισε η οικονομίας, μετά τις συνθήκες κατάρρευσης που αντιμετώπισε, ότι η προσπάθεια τέλειωσε και πως μπορούμε να επαναπαυθούμε».

Τέλη 2016 αρχές 2017 η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή στη Cyta

Ερωτηθείς για το που βρίσκονται σήμερα οι διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων, ο Χάρης Γεωργιάδης, είπε πως αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το λιμάνι Λεμεσού, βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία.

«Η περίπτωση του λιμανιού λεμεσού είναι πολύ κοντά. Η απόδοση του με σύμβαση παραχώρησης της λειτουργίας του σε ιδιώτη διαχειριστή. Είμαι πολύ αισιόδοξος και προσβλέπω πολλά από αυτή τη μεταρρύθμιση. Θα δούμε το λιμάνι Λεμεσού όπως είδαμε και αλλού, να μετατρέπεται σε κινητήριο δύναμη της οικονομίας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως παράδειγμα το λιμάνι του Πειραιά.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα ακολουθήσει η αδειοδότηση του μεγάλου έργου του καζίνο, στο οποίο είπε ελπίζει πως φέτος θα υπάρξει ανάθεση του.

«Η Cyta βρίσκεται στην ίδια ενότητα. Θέλουμε να φέρουμε στη Cyta ένα στρατηγικό συνεργάτη επενδυτή. Tο βήμα που πρέπει να προηγηθεί ειναι αυτό της μετατροπής της Cyta σε εταιρεία που θα ανήκει 100% στο κράτος», ανέφερε.

Στόχος κατέληξε είναι να αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής περί τα τέλη του 2016, αρχές του 2017, που μαζί με το κράτος που θα διατηρήσει τη συμμετοχή του στην ιδιοκτησία, να αναλάβει τη διαχείριση του οργανισμού με όρους ιδιωτικού δικαίου και σύγχρονο management.

[email protected]

Follow @zannettosn

Keywords
Τυχαία Θέματα