Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ χαιρετίζει τις δηλώσεις ΥΠΟΙΚ για ΜΕΔ

Τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών στο συνέδριο που συνδιοργάνωσαν ΚΕΒΕ και ΕΤΕΠ σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια χαιρετίζει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ).

Σε ανακοίνωση του, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει ότι συμφωνεί με τον ΥΠΟΙΚ ότι η δημιουργία μιας κακής τράπεζας, θα έχει όφελος μόνο κάτω από ορισμένες

συνθήκες, και σημειώνει ότι «δεν χρειάζεται η δημιουργία κακής τράπεζας ή άλλοι σχεδιασμοί μεταφοράς των ΜΕΔ σε άλλη οντότητα» αλλά «εντατικοποίηση της προσπάθειας για σωστές και μακροχρόνιες αναδιαρθρώσεις» σύμφωνα με τις δυνατότητες των δανειοληπτών.

Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ υποδεικνύει ότι οι τράπεζες πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία και να αφαιρέσουν όσα παράνομα και καταχρηστικά έχουν χρεώσει τους λογαριασμούς των δανειοληπτών, να μειώσουν τα επιτόκια στα ευρωπαϊκά επίπεδα και να σχεδιάσουν την κάθε αναδιάρθρωση ξεχωριστά.

Επίσης ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ χαιρετίζει την αλλαγή στάσης, όπως αναφέρει, και την πίεση που ασκείται από την Κεντρική Τράπεζα και καλεί την ΚΤ να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που έχει για επιβολή κυρώσεων, υποδεικνύοντας ότι «η ποινική ευθύνη των τραπεζών και τραπεζικών αλλά και υπαλλήλων που παρανομούν είναι εκεί».

Σημειώνει ότι οι δανειολήπτες θα διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους και θα υπερασπίζονται τα συμφέροντα και τα σπίτια τους με όλα τα νόμιμα μέσα, περιλαμβανομένων και των ιδιωτικών ποινικών διώξεων. Αναφέρει ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται για να σταματήσουν οι ιδιωτικές ποινικές διώξεις «θα πέσει στο κενό, γιατί μόνο ζημιά προκαλεί στην κοινωνία και στο κράτος αφού επιφέρει συνέχιση της ασυδοσίας».

Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ εύχεται τέλος όπως η κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία για αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ «οδεύσει προς τη σωστή κατεύθυνση» καθώς σε διαφορετική περίπτωση «σε ένα - δύο χρόνια θα έχουμε χειρότερα προβλήματα».

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα