TurkStat: Tα όπλα που εξάγει η Τουρκία στο Ισραήλ είναι «μη στρατιωτικά»

Απαντώντας σε αναφορές ότι η Τουρκία εξήγαγε όπλα στο Ισραήλ σε αντίθεση με την πολιτική ρητορική της Άγκυρας για τον πόλεμο στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας, η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TurkStat) δήλωσε ότι τα εξαρτήματα όπλων και τα πυροβόλα όπλα που εξήχθησαν από την Τουρκία στο Ισραήλ το 2023 ήταν «μη στρατιωτικά».

Η δήλωση ήρθε ως απάντηση σε μια αναφορά του ειδησεογραφικού ιστότοπου 10Haber σχετικά με τις εξαγωγές πυροβόλων όπλων της Τουρκίας στο Ισραήλ, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου

έντονης σύγκρουσης στη Γάζα.

Σύμφωνα με την TurkStat, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023, οι εξαγωγές προς το Ισραήλ στο πλαίσιο του «Κεφαλαίου 93» ανήλθαν συνολικά σε 902.702 δολάρια, με 80.000 δολάρια μόνο τον Νοέμβριο.

Το Κεφάλαιο 93 είναι μια ταξινόμηση στο πλαίσιο του Εναρμονισμένου Συστήματος Περιγραφής και Κωδικοποίησης Εμπορευμάτων, που γενικά αναφέρεται ως «Εναρμονισμένο Σύστημα» ή απλώς «HS», μια διεθνής ονοματολογία προϊόντων πολλαπλών χρήσεων που αναπτύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων (WCO). Όπλα και πυρομαχικά και εξαρτήματαεμπίπτουν σε αυτό το κεφάλαιο.

Η TurkStat λέει ότι οι εξαγωγές της Τουρκίας είναι οι κλάσεις 9303, τις οποίες η TurkStat αποκαλεί «μη στρατιωτικά πυροβόλα όπλα».

Ο αναλυτικός πίνακας της TurkStat δείχνει ότι συνολικά 902.702 δολάρια σε εξαγωγές σύμφωνα με το Κεφάλαιο 93 στάλθηκαν στο Ισραήλ έως τον Νοέμβριο του 2023. Το ινστιτούτο ισχυρίζεται ότι τα εξαγόμενα προϊόντα αυτής της κατηγορίας δεν είναι όπλα πολέμου ή πυρομαχικά, αλλά είδη προσωπικής χρήσης, όπως αθλήματα και κυνηγετικά όπλα, μαζί με τα εξαρτήματα τους.

Οι πωλήσεις πυροβόλων όπλων είναι αυστηρά περιορισμένες στο Ισραήλ και η απόκτηση άδειας όπλου δεν είναι εύκολη.

Εν ολίγοις, τουρκικές εταιρείες προμηθεύουν όπλα στο Ισραήλ που είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν από ισραηλινούς των οποίων οι ενέργειες κατά των Παλαιστινίων καταδικάζονται από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα (συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ), ανεξάρτητα από τη στάση τους στη σύγκρουση της Γάζας, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσιάζει ο ίδιος ως υπέρμαχος του παλαιστινιακού σκοπού.

Προηγούμενες αναφορές αποκάλυψαν ότι εταιρείες με στενούς δεσμούς με τον Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν στον εμπορικό εταίρο του γιου του Μπουράκ Ερντογάν και γιο του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, Ερκάμ Γιλντιρίμ, συνεχίζουν να διεξάγουν σημαντικό εμπόριο με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της εξαγωγής χάλυβα και άλλων υλικών .
 

Keywords
Τυχαία Θέματα