Tugrul Turkes: Αναστασιάδη συμφώνησε και πέρασε στην ιστορία

Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης και Αρμοδίου για τα ζητήματα της Κύπρου, Tugrul Turkes, στον (ανταποκριτή στα κατεχόμενα) Sefa Karahasan φιλοξενεί η Milliyet στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο “Συμφώνησε για το Κυπριακό, και πέρασε στην ιστορία”.

O αρμόδιος της τουρκικής κυβέρνησης για τα ζητήματα της Κύπρου, Turkes, απάντησε σε ερωτήσεις για την χρηματοδότηση

προς την ΤΔΒΚ, διευκρινίζοντας ότι, επειδή δεν ολοκληρώθηκε το “χρηματοδοτικόπρωτόκολλο”, δεν έγιναν και οι σχετικές πληρωμές προς την “ΤΔΒΚ”. Για τις διαφωνίες αναφορικά με το έργο υδροδότησης σχολίασε ότι αυτό “χρησιμοποιείται από τους πολιτικούς στην “ΤΔΒΚ” για εσωτερική κατανάλωση”. Τέλος, εξέφρασε τα θετικά μηνύματα του για την πορεία των διαπραγματεύσεων και απευθυνόμενος στον “ε/κ” ηγέτη Ανστασιάδη του πρότεινε να προχωρήσει σε συμφωνία, αντιστεκόμενος στις πιέσεις των “ε/κ”.

Αναλυτικότερα, ο Tugrul Turkes επεσήμανε ότι δεν υφίσταται πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και “ΤΔΒΚ” ως προς την υδροδότηση και το ζήτημα αυτό χρησιμοποιήθηκε ως στοιχείο εσωτερικής πολιτικής στην “ΤΔΒΚ”. “Όταν διαβάζω τις ειδήσεις για τις διαμάχες για το νερό στην Κύπρο εκπλήσσομαι. Το νερό είναι για το συμφέρον του λαού. Οι πολιτικοί στην Κύπρο πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη. Δεν υπάρχει κάποια ρήξη και ασυμφωνία μεταξύ Τουρκίας και “ΤΔΒΚ”. Η Τουρκία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αδελφή Κύπρο. Η Τουρκία ήταν πάντοτε δίπλα στους “τ/κ” αδελφούς της και δεν υπήρξε διακοπή της χρηματοδότησης προς την “ΤΔΒΚ” εξαιτίας του νερού” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσο για τις επαφές για το Κυπριακό, σχολίασε τα εξής: “Οι επαφές βρίσκονται σε καλό δρόμο. Πραγματοποιούμε συναντήσεις με τον Πρόεδρο Mustafa Akinci. Είμαστε ικανοποιημένοι που οι επαφές με τον Αναστασιάδη πηγαίνουν καλά. (..) Αναφορικά με τα μέτρα (που πρέπει να ληφθούν) και οι δυο πλευρές θα πρέπει να προβαίνουνσε μικρές κινήσεις (χειρονομίες) για να μπορέσουν να συμφωνήσουν. Αλλά η “ε/κ” πλευρά απέχει κι από τις μικρές αυτές χειρονομίες. Ο Αναστασιάδης, εάν επιθυμεί να περάσει στην ιστορία, θα πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία. Θα πρέπει να αντισταθεί στις πιέσεις των νοτίων”.

Keywords
Τυχαία Θέματα