To Σκοπιανό σε αναβρασμό - Οι καταβολές του προβλήματος

Εμπόδια παρουσιάστηκαν με το καλημέρα της χθεσινής συνάντησης των διαπραγματευτών Ελλάδας και ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Συγκεκριμένα, ο διαπραγματευτής του κράτους των Σκοπίων Βάσκο Ναουμόφσκι, σε τηλεοπτική

του δήλωση, είπε πως η λύση που προτείνει ο κ. Νίμιτς είναι «μακριά από το να είναι αξιοπρεπής», σημειώνοντας πως «εμείς έχουμε όνομα, είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ο κ. Ναουμόφσκι προχώρησε ένα βήμα πάρα πέρα, τονίζοντας πως κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του «μακεδονικού» έθνους και της «"μακεδονικής" γλώσσας»

Σε αντίθετη κατεύθυνση με αυτή του διαπραγματευτή της, κινείται πάντως η ανακοίνωση της ίδιας της κυβέρνησης των Σκοπίων, όπου αναφέρει πως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία μπροστά και η έκβασή της θα εξαρτηθεί, όπως σημειώνει, από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό.

Η στάση ΝΑΤΟ

Εν τω μεταξύ, χθες πραγματοποίησε επίσκεψη στην ΠΓΔΜ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γ. Στόλενμπεργκ, απ' όπου θα απευθύνει πρόσκληση για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, αφότου επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στην ονοματολογική διαφορά με την Ελλάδα.

Η στάση της Αθήνας

Η Ελλάδα, από την πλευρά της, ευελπιστεί ότι θα βρεθεί διέξοδος μέσα από τις προτάσεις Νίμιτς. Διαμηνύει, όμως, πως η σύνθετη ονομασία που θα δοθεί στο κρατίδιο πρέπει να έχει ενιαία χρήση και να μην υπάρχει παράθυρο διπλής ονομασίας, στο οποίο να κρύβονται αλυτρωτικές βλέψεις.

Διάφοροι αναλυτές εκφράζουν την εκτίμηση πως ο απλός γεωγραφικός προσδιορισμός δεν καλύπτει την Ελλάδα και από την εξάλειψη πιθανών αλυτρωτικών διαθέσεων που θα μπορούσαν να απορρέουν από το όνομα.

Ετοιμάζεται συλλαλητήριο

Την ερχόμενη Κυριακή, πάντως, ετοιμάζεται μαζικό συλλαλητήριο στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη. Κύριοι ομιλητές θα είναι ο Φραγκούλης Φράγκος, επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός, ο δημοσιογράφος Στέργιος Καλόγηρος, ο δημοσιογράφος από την Κομοτηνή Κώστας Καραΐσκος και ο πατήρ Ανδρέας Κεφαλογιάννης.

Ανεπιθύμητος Μπουτάρης

«Persona non grata» είναι ο δήμαρχος της Θεσσαλονικής Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος, σε πρόσφατη συνέντευξή του, χαρακτήρισε το συλλαλητήριο ως «κατάπτυστο» και εξέφρασε την άποψη ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να επικοινωνήσει με τους διοργανωτές και να τους ζητήσει να μην το κάνουν, κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό.

Οι καταβολές του προβλήματος

Ιστορικά, αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ 1870 και 1912 η διαμάχη για τη Μακεδονία ήταν μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων, στο τρίγωνο Ελλάδος – Βουλγαρίας – ισλαμικής οθωμανικής εξουσίας. Σε άρθρο για το ιστορικό της Μακεδονίας, ο Υποναύαρχος (ε.α) Παπανικόπουλος Νικόλαος αναφέρει τα ακόλουθα:

Ο Μακεδονικός Αγώνας 1904 -1908 ήταν η ένοπλη αντιπαράθεση την περίοδο που διεξήχθη στη Μακεδονία (τότε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) μεταξύ κυρίως Ελλήνων, Βουλγάρων και Τούρκων, και δευτερευόντως Σέρβων, από τη στιγμή που έγινε αντιληπτό πως η σημαντική αυτή επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θα ήταν η επόμενη εδαφική της απώλεια.

Η ιστορική Μακεδονία

Ιστορικά λέγοντας «Μακεδονία», αναφερόμαστε στο Βασίλειο και τον πολιτισμό των αρχαίων Μακεδόνων, που ανήκουν στο ελληνικό έθνος και αποτελούν αδιαμφισβήτητο κομμάτι της ελληνικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο κύριος κορμός της ιστορικής Μακεδονίας είναι μέσα στα σημερινά ελληνικά σύνορα και καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα της ελληνικής επικράτειας που διαχρονικά ονομάζεται Μακεδονία.

Γεωγραφική Μακεδονία

Γεωγραφικά λέγοντας «Μακεδονία», αναφερόμαστε σε μια ευρύτερη περιοχή, που εκτείνεται στο σημερινό έδαφος διαφόρων βαλκανικών χωρών, με το μεγαλύτερο τμήμα της να βρίσκεται στην Ελλάδα και άλλα μικρότερα τμήματά της στην ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.

1878: Συνθήκη Αγίου Στεφάνου - Συνθήκη Βερολίνου

Μετά τον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο (1877-8), η Βουλγαρία με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (Μάρτιος 1878), πέτυχε να ικανοποιήσει τις αξιώσεις της, αλλά η Συνθήκη δεν εφαρμόστηκε λόγω αντίδρασης της Μ. Βρετανίας. Ακολούθησε η Συνθήκη του Βερολίνου (Ιούλιος 1878), με την οποία δημιουργήθηκαν τρία ανεξάρτητα κράτη (Ρουμανία, Σερβία, Μαυροβούνιο), καθώς και το «Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας», χωρίς όμως τη Μακεδονία και την Ανατ. Θράκη, που παρέμειναν στην Τουρκία. Η Συνθήκη του Βερολίνου είναι η γενέτειρα του Μακεδονικού Ζητήματος.

1991: Η γένεση του νεώτερου «Μακεδονικού»

Τον Σεπτέμβριο του 1991, μετά από ένα δημοψήφισμα, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ανακήρυξε την ανεξαρτησία της υπό την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η Ελλάδα αντέδρασε έντονα στην υποκλοπή της ιστορικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς και στις υφέρπουσες εδαφικές και αλυτρωτικές βλέψεις της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και το θέμα ήλθε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο, με δύο αποφάσεις του [817(1993) και 845(1993)], συνιστά την εξεύρεση ταχείας διευθέτησης για το καλό των ειρηνικών σχέσεων και της καλής γειτονίας στην περιοχή.

1995: Η Ενδιάμεση Συμφωνία

Το 1995 η Ελλάδα και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας συνομολόγησαν μια Ενδιάμεση Συμφωνία, η οποία επέβαλε έναν δεσμευτικό «κώδικα συμπεριφοράς». Τα δύο μέρη άρχισαν διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Η πΓΔΜ παραβιάζει συνεχώς αυτή τη συμφωνία, προβάλλοντας εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδας, με χάρτες, σχολικά βιβλία, εκδηλώσεις κ.λπ, χρησιμοποιώντας παράνομα την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ακόμη και σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και σύμβολα που ανήκουν στην ελληνική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, όπως τον Ήλιο της Βεργίνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα