To «Metro της Χαμάς» και η αποστολή της ομάδας «Νυφίτσα» του Ισραήλ

Μια από της μεγαλύτερες προκλήσεις για τον ισραηλινό στρατός στην προσπάθειά του να καταστρέψει την Χαμάς είναι το υπόγειο δίκτυο με τις σήραγγες που κάποιοι ονομάζουν ως «Metro της Γάζας».

Το δίκτυο αποτελείται από σήραγγες, όπου οι περισσότεροι μαχητές της Χαμάς πιθανότατα ζουν και μετέφεραν περισσότερους από 200 Ισραηλινούς ομήρους. Τμήματα των σηράγγων είναι αρκετά μεγάλα ώστε να μπορούν να κινούνται μέσα σε αυτά τα οχήματα. Ο ισραηλινός στρατός

εξαπέλυσε αρχικά μια έντονη αεροπορική επίθεση με στόχο αυτές τις σήραγγες και τώρα έστειλε χερσαία στρατεύματα για να τις καταστρέψουν.

Οι σήραγγες κάτω από τη Γάζα υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, αλλά οι New York Times εξηγούν ότι έχουν επεκταθεί πολύ από τότε που το Ισραήλ εντατικοποίησε τον αποκλεισμό της Γάζας το 2007 και η Χαμάς απέκτησε τον έλεγχο του θύλακα. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η Χαμάς έχει περίπου 300 μίλια σήραγγες, πολλές από τις οποίες καλύπτονται με σκυρόδεμα και σίδηρο για να αντέχουν τους βομβαρδισμούς. Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ κατέστρεψε μια σήραγγα κάτω από μια παραλία που είχε σχεδιαστεί για να επιτρέπει στη Χαμάς να επιτεθεί δια θαλάσσης, ένα εντελώς νέο μέτωπο αυτού του τύπου πολέμου.

Η Χαμάς έδωσε πρόσβαση στον δημοσιογράφο του Russia Today για πλάνα μέσα από τις σύραγγες.

As Israel begins targeting Gaza Terror Tunnel Network, Hamas Terror groups gives access to Russia Today journalist to visit the Tunnel Network. This is the RT on ground report from underneath Gaza. This is the Gaza Metro. pic.twitter.com/ei0AYEHwja

— Aditya Raj Kaul (@AdityaRajKaul) October 31, 2023

«Η γεωλογία της Λωρίδας της Γάζας είναι ιδανική για σκάψιμο και συντήρηση σήραγγας, αλλά είναι πολύ περίπλοκη για ανίχνευση σήραγγας με βάση τα άφθονα στρώματα ιζήματος», δήλωσε ο Ράσκιν, καθηγητής γεωμορφολογίας στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan στο Ισραήλ.

Κωδική ονομασία νυφίτσα

Η μάχη για τον έλεγχο και την καταστροφή αυτού του υπόγειου λαβύρινθου, που υπολογίζεται σε περισσότερα από 300 μίλια, θα είναι βασική στρατηγική για τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές και εμπειρογνώμονες - και θα κάνει την εισβολή στη Γάζα να μην μοιάζει με οποιαδήποτε προηγούμενη αστική σύγκρουση.

Για αυτές τις επιχειρήσεις «“de-tunneling”», εξειδικευμένες μονάδες με την κωδική ονομασία Samur - στα εβραϊκά σημαίνει «νυφίτσα» - αναμένουν να στριμώξουν μέσα από τα στενά περάσματα και να βρουν γραμμές συναρμολόγησης πυραύλων, αποθήκες φορητών όπλων και όλμων και, ακόμη βαθύτερα, τους ηγέτες της Χαμάς». κατάλυμα και κεντρικά γραφεία – πολλά από αυτά πιθανόν παγιδευμένα με αυτοσχέδιες βόμβες. Μπορεί επίσης να αναζητούν μερικούς από τους περισσότερους από 200 ομήρους που έχουν συλληφθεί από το Ισραήλ, οι οποίοι μπορεί να είναι κρυμμένοι σε αυτές τις ίδιες σήραγγες.

Διαφορετικοί τύποι σήραγγας

Ο Guardian λέει ότι οι σήραγγες εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς: Μερικοί πηγαίνουν στην Αίγυπτο για να μεταφέρουν όπλα και άλλα υλικά. Ορισμένες σήραγγες είναι "εμπορικές" και χρησιμοποιούνται για λαθρεμπόριο αγαθών στη μαύρη αγορά μέσα και έξω, από τα οποία η Χαμάς λαμβάνει περικοπή εσόδων. Αλλες είναι για στρατιωτικές επιδρομές στο Ισραήλ. Διαφέρουν ως προς την πολυπλοκότητά τους, αλλά οι μηχανικοί της Χαμάς έχουν γίνει πιο έμπειροι με τα χρόνια στην κατασκευή τους για τη διατήρηση των επιθέσεων και τη διατήρηση του αερισμού.

Παιχνίδι ευθυνών

 Οι Times σημειώνουν ότι η Χαμάς αποθηκεύει στρατιωτικά όπλα και υλικό σε σήραγγες κάτω από νοσοκομεία και άλλες τοποθεσίες, κάτι που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι καθιστά την ισλαμιστική ομάδα υπεύθυνη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για θανάτους αμάχων από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Την ίδια στιγμή, επικριτές, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατηγορούν το Ισραήλ για παραβίαση του διεθνούς δικαίου λόγω βομβαρδισμών που θεωρούνται υπερβολικά αδιάκριτοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα