T/κ Tύπος: Μονοπωλούν οι εξελίξεις στο Crans – Montana

Η Διάσκεψη για την Κύπρο που αρχίζει σήμερα στο Κραν Μοντάνα, το δείπνο των συμμετεχόντων και η δημοσιογραφική διάσκεψη του Έιντε, είναι τα κύρια θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων. Αναφορά γίνεται και στην απόφαση όπως τα στρατεύσιμα χρόνια να συμπεριλαμβάνονται στα συντάξιμα χρόνια, καθώς και στην αναστάτωση που αναμένεται να δημιουργηθεί με την εφαρμογή της απόφασης της μη εξάσκησης δεύτερης δουλειάς από τους γιατρούς του «δημοσίου».

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Άντε

πάμε», γράφει ότι ξεκινούν σήμερα οι συνομιλίες στην Ελβετία, συνομιλίες οι οποίες άρχισαν πριν το 1968 μεταξύ Ντενκτάς και Κληρίδη. Η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις Έσπεν Μπαρθ Έιντε και γράφει ότι ακόμα και αν πετύχουν οι συνομιλίες, δεν θα κλείσει το κεφάλαιο Κυπριακό. Φωτογραφία των δύο ηγετών με τον εκάστοτε Γ.Γ. του ΟΗΕ από όλα τα χρόνια των συνομιλιών από την εποχή του Μακάριου – Ντενκτάς μέχρι και την εποχή Αναστασιάδη – Ακιντζί συνοδεύει το δημοσίευμα. Γράφει, ακόμα, ότι ομάδα ατόμων από τη δικοινοτική ομάδα «UnitedCyprusNow” μεταβαίνει στο Κραν Μοντάνα για να απευθύνουν από κοντά έκκληση για λύση.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), υπό τον τίτλο «Επιδείξετε την αναγκαία ηγεσία», αναφέρεται στην έκκληση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προς τους ηγέτες και όλους τους εμπλεκομένους εν όψει της έναρξης σήμερα της Διάσκεψης, να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που υπάρχει και να επιδείξουν την αναγκαία βούληση και ηγεσία. Γράφει, ακόμα, ότι ο «πρόεδρος» του «συμβουλίου» για τον τουρισμό στον τομέα της υγείας, Αχμέτ Σαβάσαν, επισκέφτηκε κατά τις ημέρες του Ραμαζανιού κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων. Αναφορά γίνεται και στη σύλληψη Ε/κ, ο οποίος πέρασε στα κατεχόμενα χωρίς να προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) έχει τίτλο «Δεν είναι η τελευταία ευκαιρία» και προβάλλει τις δηλώσεις του Ειδικού Εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη χθες στη Γενεύη, κατά την οποία τόνισε ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο είναι μια σημαντική ευκαιρία, αλλά δεν είναι η τελευταία. Γράφει ακόμα ότι αυξάνονται οι «δήμοι» που βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, ενώ μέρους του ποσού που παραχωρήθηκε από την Τουρκία ως στήριξη για υποδομές στα κατεχόμενα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί λόγω λανθασμένων διαδικασιών. Αλλού αναφέρει ότι χθες ήταν η τελευταία ημέρα των εορτασμών για το Ραμαζάν Μπαϊράμι και πολλοί είναι αυτοί που προτίμησαν να την περάσουν σε νυχτερικά κέντρα διασκεδάζοντας.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Θαύμα για τους άντρες εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα», γράφει ότι με πρωτοβουλία του «υπουργού» εργασίας τα στρατεύσιμα χρόνια των ανδρών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα θα συνυπολογίζονται στα συντάξιμα χρόνια τους, κάτι το οποίο ίσχυε μόνο για τους «δημόσιους» υπαλλήλους. Αλλού γράφει ότι τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην Ελβετία, όπου σήμερα θα αρχίσει η Διάσκεψη για την Κύπρο, ενώ κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου χθες, ο κ. Έιντε είπε ότι δεν θα παρουσιαστεί κοινό έγγραφο. Αναφορά γίνεται και στο «112», το τηλέφωνο της άμεσης δράσης στα κατεχόμενα, το οποίο δέχεται καθημερινά πέραν των δύο χιλιάδων τηλεφωνικών κλήσεων για βοήθεια.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), υπό τον τίτλο «Τελευταία ευκαιρία για τη δεύτερη δουλειά», γράφει ότι συμπληρώνονται αρχές Αυγούστου οι έξι μήνες διορία που έδωσε το «δικαστήριο» σε όσους ιατρούς του «δημοσίου» εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα να παραιτηθούν. Ο «υπουργός» υγείας Φαϊζ Σουτσούογλου είπε σε δηλώσεις του ότι θα αρχίσουν οι έλεγχοι από την 1η Αυγούστου και οι ποινές θα είναι αυστηρές. Αλλού αναφέρεται στη Διάσκεψη για την Κύπρο, στην έκκληση του Γ.Γ. του ΟΗΕ προς τους ηγέτες να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία αυτή, αλλά και στη δημοσιογραφική διάσκεψη του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος είπε ότι αυτή η Διάσκεψη είναι σημαντική ευκαιρία αλλά όχι η τελευταία για τη λύση. Γράφει ακόμα ότι σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο Τ/κ επιχειρηματίας Τσαβλάν Παραλίκ αναφέρθηκε στα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα