Spiegel: Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί εφικτό πιθανό Grexit

Αντιμετωπίσιμη θεωρεί πλέον η γερμανική κυβέρνηση μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», το οποίο κάνει λόγο για ριζική αλλαγή πορείας του Βερολίνου στο θέμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πλέον ο κίνδυνος μόλυνσης σε άλλες χώρες είναι περιορισμένος, διότι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θεωρούνται εξυγιανθείσες, αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό σε δημοσίευμα, που αναρτάται στην ηλεκτρονική

του έκδοση.

Επιπλέον, αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχει με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης διαθέσιμος ένας ισχυρός μηχανισμός διάσωσης, ενώ για την ασφάλεια μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων φροντίζει η Τραπεζική Ένωση.

Αντίθετα με τη μέχρι τώρα γραμμή της, η γερμανική κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να αφήσει την Ελλάδα, εν ανάγκη, να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ως σχεδόν αναπόφευκτη, αν ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, αναλάβει μετά τις νέες εκλογές την κυβέρνηση, εγκαταλείψει την πορεία λιτότητας και δεν εξυπηρετεί πλέον τα χρέη της χώρας, καταλήγει το δημοσίευμα.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα πώς θα μπορούσε ένα κράτος-μέλος να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, αλλά να παραμείνει στην ΕΕ.

Στην ανάγκη το επιλύουν αυτό εφευρετικοί νομικοί δηλώνει στο γερμανικό περιοδικό υψηλόβαθμος ειδικός σε νομισματικά θέματα.

Λίγη ώρα μετά την ανάρτηση του δημοσιεύματος, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ, σε σχόλιό του στο Twitter ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και πρέπει να παραμείνει. Να μην προκαλούμε τώρα με λόγια, επισημαίνει, κάτι, το οποίο οικονομικά και πολιτικά δεν θα ήταν συνετό.

Πηγή ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα