«STOP» στην αύξηση ορίου ταχύτητας στον αυτοκινητόδρομο

Δεν φαίνεται να συναινούν το Τμήμα Δημοσίων Έργων και η Αστυνομία στην αύξηση του ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους από τα 100 στα 120 χιλιόμετρα.

Σύμφωνά με δημοσίευμα του «Φ» το θέμα είχε τεθεί σε συνεδρία του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας στις 11 περασμένου Ιουλίου και αποφασίστηκε η ετοιμασία μελέτης για διαφοροποίηση του ορίου ταχύτητας στο οδικό δίκτυο της Κύπρου, με κύριο την αύξηση του ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους. Και ο λόγος είναι πως σήμερα σιωπηρά η Αστυνομία ανέχεται όπως οι οδηγοί, αντί 100χλμ

που είναι το επιτρεπόμενο όριο, κινούνται με 120 χλμ λόγω του γεγονότος ότι όλοι διαθέτουν δύο λωρίδες κυκλοφορίας.

Τώρα, το Τμήμα Δημοσίων Έργων θα ετοιμάσει μελέτη με τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», τόσο τα Δημόσια Έργα όσο και η Αστυνομία διά του Τμήματος τροχαίας, δεν συναινούν κατ’ ουδένα λόγο στο να αυξηθεί διά νόμου το όριο ταχύτητας.

Τα μεν Δημόσια Έργα επικαλούνται τις προδιαγραφές κατασκευής των αυτοκινητόδρομων, αναφέροντας ότι αυτοί κατασκευάστηκαν με προδιαγραφές ώστε τα οχήματα να κινούνται με 100 χιλιόμετρα. Για να αλλάξει το όριο ταχύτητας θα πρέπει να αλλάξουν και οι προδιαγραφές στα σημεία εισόδου και εξόδου από αυτούς, εκτιμούν τα Δημόσια Έργα.

Στο «όχι» των Δημοσίων Έργων προστέθηκε και αυτό της Τροχαίας, που πιστεύει ότι με την αύξηση του ορίου ταχύτητας στα 120χλμ, θα πρέπει να δίδεται κάποια περαιτέρω χάρη στου οδηγούς και μετά να αρχίζουν οι καταγγελίες, με αποτέλεσμα οι ταχύτητες στους αυτοκινητόδρομους να είναι πλέον θανατηφόρες. Σήμερα, όπως υποστηρίζεται, η Κύπρος διαθέτει τους πιο ασφαλείς αυτοκινητόδρομους στην Ευρώπη, με τους θανάτους που επισυμβαίνουν σ’ αυτούς να είναι λιγότεροι από πέντε κάθε χρόνο. Όπως εκτιμάται, μια πιθανή αύξηση του ορίου ταχύτητας θα παρέσυρε και την αύξηση των τροχαίων συγκρούσεων. Στην ουσία τα δύο Τμήματα δεν εισηγούνται διαφοροποίηση του ορίου ταχύτητας στους μεγάλους δρόμους με την υφιστάμενη κατάστασή τους, εκτός και αν δαπανηθούν αρκετά εκατομμύρια για την αλλαγή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα