Reaction: Οι Κύπριοι στέλνουν μηνύματα καθώς οδηγούν

Μια μεγάλη ενημερωτική δράση για την οδήγηση και την χρήση κινητού τηλεφώνου αλλά και γενικότερα την απρόσεκτη οδήγηση έχει σχεδιάσει και θα υλοποιήσει ο οργανισμός REACTION με στρατηγικό συνεργάτη την CYTAMOBILE VODAFONE και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η εκστρατεία θα διαρκέσει από σήμερα 06 Απριλίου μέχρι και τις 29 Απριλίου, ενώ θα καλύψει το σύνολο της Κύπρου.

Η εκστρατεία παρουσιάστηκε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κατά τη διάρκεια της οποίας τονίστηκε ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση τετραπλασιάζει τον κίνδυνο εμπλοκής σε οδική σύγκρουση. Αυτή η κακή συνήθεια, όπως αναφέρθηκε, έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται ραγδαία και στην Κύπρο με τα αποτελέσματα να είναι ήδη ορατά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην Κύπρο το πρόβλημα είναι εξαιρετικά μεγάλο και ιδιαίτερα ανάμεσα στις νεαρές ηλικίες που χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο όχι μόνο για να τηλεφωνήσουν ή να στείλουν μήνυμα, αλλά και για να μπουν σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Μιλώντας στη διάσκεψη, ο Πρόεδρος του REACTION, Μάριος Σταύρου είπε ότι “τα τελευταία χρόνια 1 στα 3 περίπου θανατηφόρα στην Κύπρο έχουν ως αιτία την απόσπαση προσοχής και κατ’ επέκταση την απρόσεκτη/αμελή οδήγηση”.

“Ένας οδηγός αυτοκινήτου εάν σερφάρει για παράδειγμα για μερικά δευτερόλεπτα στο διαδίκτυο ενώ οδηγεί ενδεχόμενα να μην έχει άμεσες συνέπειες… ο μοτοσικλετιστής που θα του έχει ανακόψει το δρόμο θα έχει τρομερές και άμεσες συνέπειες! Παράλληλα και μόνο τα τελευταία 5 χρόνια, η Αστυνομία προχώρησε σε 83069 καταγγελίες για την χρήση κινητού τηλεφώνου κάτι το οποίο αποδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος στην Κύπρο. Εάν κάνουμε απλούς υπολογισμούς θα διαπιστώσουμε ότι κάθε ώρα στην Κύπρο τα τελευταία 5 χρόνια καταγγέλλονται τουλάχιστον 2 οδηγοί για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης”, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του REACTION.

Στέλνουν γραπτά μηνύματα ενώ οδηγούν

Σημείωσε ότι “μια πολύ μικρή ποσοτική έρευνα που πραγματοποιήσαμε σε τυχαίο δείγμα 175 φοιτητών σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Λευκωσίας κατέδειξε πολύ σημαντικά ευρήματα. Πέραν του 30% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τουλάχιστον μια φορά έστειλε μήνυμα ενώ οδηγούσε στον αυτοκινητόδρομο ενώ ένα ποσοστό κοντά στο 45% έστειλε γραπτό μήνυμα ενώ οδηγούσε στην πόλη. Ένα ποσοστό κοντά στο 27% απάντησε ότι τουλάχιστον μια φορά σερφάρισε στα social media ενώ το 14% απάντησε ότι έβγαλε selfie ή/και βίντεο ενώ οδηγούσε. Ένα ποσοστό κοντά στο 12% απάντησε ότι δεν θεωρεί τόσο επικίνδυνη τη χρήση κινητού τηλεφώνου και αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό”, τονίζει ο πρόεδρος του REACTION.

Είναι αδικαιολόγητο, πρόσθεσε, “η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης να αντιμετωπίζεται με μια απλή εξώδικη πληρωμή και κάποιους βαθμούς ποινής. Είναι αποδεδειγμένο ότι η έλλειψη προσοχής μπορεί να προκαλέσει από ελαφριά μέχρι και θανατηφόρα οδική σύγκρουση ως εκ τούτου το πρόστιμο των €85 είναι πολύ μικρό. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, πέρα από το εξώδικο πρόστιμο η παράβαση χρήσης κινητού τηλεφώνου έχει ως συνέπεια την αφαίρεση άδειας οδηγού για αρκετές μέρες. Στη Σουηδία, το 2010 έχασαν 10000 άτομα την άδεια οδηγού τους από χρήση κινητού τηλεφώνου και γενικότερα απρόσεκτη οδήγηση”, σημειώνει ο Πρόεδρος του REACTION.

Από την πλευρά της η Αλίκη Δράκου, Προϊσταμένη Επικοινωνίας Marketing της Cyta, είπε ότι “η χρήση κινητού τηλεφώνου δεν πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Αυτό οδηγεί σε κίνδυνο τόσο τον ίδιο τον οδηγό αλλά και τους συνανθρώπους μας”.

Η Μονάδα οδικής ασφάλειας του REACTION ανακοίνωσε σήμερα την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του ερευνητικού της έργου με την επωνυμία «ROAD SAFETY in real time” όπου έχει διάρκεια 3 χρόνια και έχει ως στόχο την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη πρακτικών, εφαρμογών, συστημάτων για πρόληψη και μείωση των συνεπειών των οδικών συγκρούσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα