Politico: Η Ρωσία έχει να κερδίσει από διαιρεμένη Κύπρο

Η Ρωσία έχει να κερδίσει από το να διατηρήσει διαιρεμένους Ε/κ και Τ/κ, υποστηρίζει η κορυφαία εφημερίδα Politico στην ηλεκτρονική έκδοσή της, επικαλούμενη σχετική αντίδραση αλλά και εκτίμηση από Κύπρο και Ευρώπη αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το άρθρο, στην Κύπρο

επικρατεί φόβος ότι η Ρωσία μπορεί να χαλάσει μια συμφωνία. Κι αυτό, συνεχίζει, γιατί το Κρεμλίνο έχει να κερδίσει πολύ λίγα από το τέλος της μακροχρόνιας διαίρεσης Ε/κ και Τ/κ.

Μια συμφωνία ειρήνης θα μείωνε την ένταση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκια, να ανοίξει μια επίσημη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ να δώσει στην Τουρκία μια νέα πηγή για εισαγωγή ΦΑ και να δώσει στις Βρυξέλλες μια διπλωματική επιτυχία μετά «χτυπήματα» που δέχτηκε πέρσι, αναφέρει.

Κανένα από τα πιο πάνω δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, υπογραμμίζει.

Το Politico επικαλείται πηγή από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, η οποία και του ανέφερε πως «η κυβέρνηση γνωρίζει τις δραστηριότητες της Ρωσίας και ελέγχει την κατάσταση».

Η ιστοσελίδα κάνει αναφορά και στον Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο, Στάνισλαβ Οσάτσι, για τον οποίο αναφέρει πως τον τελευταίο μήνα στέλνει αντιφατικά μηνύματα ως προς τη θέση της κυβέρνησής του για την επανένωση.

Το δημοσίευμα λέει μάλιστα ότι η Ρωσία δεν μπορεί να επηρεάσει άμεσα τις διαδικασίες και πως η ανησυχία είναι πως θα το επιδιώξει μέσα από επηρεασμό της κοινής γνώμης.

Μεταφέρει, επίσης, δηλώσεις του επικεφαλής του Eurasia Group, Mujtaba Rahman, ο οποίος είπε πως «η Ρωσία κάτι κερδίζει, πάντα ήταν αντίθετη στην επανένωση και τώρα ασκεί μεγάλη επιρροή μέσω ΗΕ και μέσω Τουρκίας».

Ολοκληρώνοντας, η ιστοσελίδα μιλά για στενούς δεσμούς ανάμεσα σε Μόσχα και Ε/κ, οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτικά, δίνοντας σχετικά παραδείγματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα