PAWS: Μύθοι & Αλήθειες για τη στείρωση σκυλιών που σοκάρουν

Καμπάνια ενημέρωσης για αδέσποτα ζώα ξεκίνησε ο φιλοζωικός σύνδεσμος Protecting Animals Without Shelter (P.A.W.S.) λόγω της δραματικής αύξησης των αδέσποτων.

Κύριο μέλημα της εκστρατείας είναι η ενημέρωση όσον αφορά την στείρωση των ζώων για αποφυγή ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων.

Ο κτηνίατρος, Ξενοφών Διαουρής, αναφέρει σε βίντεο πως είναι μύθος των κτηνιάτρων πως μια σκυλίτσα πρέπει να γεννήσει μια φορά πριν την στείρωση ενώ τονίζει πως δεν υπάρχει επιστημονική

εξήγηση.

«Οι θηλυκές σκύλες στειρώνονται μετά τον πρώτο οίστρο για να πάρουν την ανάπτυξη τους, ενώ τα αρσενικά σκυλιά είναι καλύτερα να στειρώνονται στην ηλικία των 6-12 μηνών», αναφέρει ο κτηνίατρος Γιώργος Ευαγγέλου. «Μια θηλυκιά σκυλίτσα έχει περίοδο κάθε 6 μήνες όπου προς το τέλος της περιόδου της είναι και οι πιο επικίνδυνες μέρες για σύζευξη μιας και δεν έχει εμμηνόπαυση οπότε είναι επίφοβο να γεννήσει δυο φορές μέσα σε ένα χρόνο με μέσο όρο 6 κουτάβια» επισημαίνει.

Η διαδικασία της στείρωσης είναι ανώδυνη ενώ το ζώο έρχεται το πρωί και φεύγει το απόγευμα από την κλινική, αναφέρει ο κτηνίατρος Ξενοφών Διαουρής.

Η κτηνίατρος, Κωνσταντίνα Πέτρου υπογραμμίζει πως «οι επιπλοκές της στείρωσης, ρήξη της μήτρας, συστροφή και αιμορραγία μπορούν να αποβούν μοιραίες για την ζωή του ζώου».

Ο χρόνος ανάρρωσης ενός σκυλιού μετά την στείρωση είναι περίπου 10 μέρες συνεχίζοντας τις καθημερινές του συνήθειες, ενώ οι ιδιοκτήτες πρέπει να ακολουθούν την φαρμακευτική αγωγή που τους έδωσε ο κτηνίατρος τους.

Οι κτηνιάτροι του P.A.W.S. δηλώνουν πως δεν υπάρχει ολοκληρωμένη παιδεία στην Κύπρο για αυτό υπάρχουν κύπριοι που δεν στειρώνουν τα σκυλιά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα