Oικονομία, Κυπριακό, προσφυγικό στη συνάντηση Φίσερ-Ομήρου

Θέματα οικονομίας, το Κυπριακό και το προσφυγικό ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου με τον Πρόεδρο της Αυστρίας Heinz Fischer.

Κατά τη συνάντηση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από την Βουλή, οι κ. Fischer και Ομήρου εξήραν τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνοντας παράλληλα τα περιθώρια που υπάρχουν για περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα.

Ο Πρόεδρος

της Βουλής σκιαγράφησε την κατάσταση στην κυπριακή οικονομία όπως διαμορφώθηκε από το 2013 και εντεύθεν, εκτιμώντας ότι αυτή βρίσκεται σε θετική πορεία, λόγω της σκληρής δουλειάς και θυσιών του κυπριακού λαού. Παραμένουν, όμως, τόνισε ο κ. Ομήρου, αρκετά σοβαρά προβλήματα, με κυριότερο αυτό της υψηλής ανεργίας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Ομήρου ευχαρίστησε την Αυστρία για τη σταθερή στάση αρχών που τηρεί συναφώς και για τη μακρά συμβολή της στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Υπογράμμισε δε ότι επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς παραμένει η επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, βασισμένης στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λύση η οποία να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, να καταργεί τις αναχρονιστικές εγγυήσεις του 1960 και να επανενώνει την Κύπρο και το λαό της. Δυστυχώς, είπε ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της Βουλής, η άτεγκτη στάση της τουρκικής πλευράς εμποδίζει την επίλυση του προβλήματος.

Ο κ. Fischer επαναβεβαίωσε τη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες της Κύπρου και ευχήθηκε να σημειωθεί σύντομα σύγκλιση στις θέσεις των δύο πλευρών, που να επιτρέψει την επίτευξη οριστικής λύσης.

Fischer και Ομήρου αντάλλαξαν, εξάλλου, απόψεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, επισημαίνοντας την ανάγκη εκπλήρωσης των σχετικών της υποχρεώσεων προ της ένταξής στην Ένωση.

Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου και τον αντίκτυπο που αυτές έχουν στην Ευρώπη, ιδιαίτερα λόγω του αυξημένου ρεύματος μετανάστευσης. Αναφέρθηκαν επίσης στις τραγικές συνέπειες του φαινομένου για πολλούς από αυτούς τους μετανάστες και πρόσφυγες.

Τέλος, ο Πρόεδρος Fischer και ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασαν την κοινή τους βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των κοινοβουλευτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Τον Πρόεδρο της Αυστρίας συνόδευαν, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Παιδείας της Αυστρίας Gabriele Heinisch-Hosek, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Wolfgang Brandstetter και η Υφυπουργός Διοίκησης και Δημόσιας Υπηρεσίας Sonja Steßl. Παρέστησαν, επίσης, στη συνάντηση ο Πρέσβης της Αυστρίας στην Κύπρο, Karl Müller και ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βιέννη Μάριος Ιερωνυμίδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα