ORGANIKO LIFE: Νέο ευρωπαϊκό έργο για βιολογικά προιόντα

Ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για βιολογικά προϊόντα παρουσιάστηκε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο κύριος στόχος του Ευρωπαϊκού έργου ORGANIKO LIFE+ είναι να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της βιολογικής γεωργίας και των προϊόντων της, έναντι αυτών της συμβατικής. Τα οφέλη των βιολογικών προϊόντων αναμένεται να αξιολογηθούν μέσω της χρήσης δεικτών αποτελεσματικότητας μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, αγρονομικής και περιβαλλοντικής ποιότητας, αλλά και μέσω μελέτης που θα αξιολογήσει το μέγεθος

της μειωμένης έκθεσης παιδιών σε φυτοφάρμακα λόγω κατανάλωσης βιολογικών τροφίμων.

Οι δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν τη χαρτογράφηση όλων των φορέων που σχετίζονται με τη βιολογική γεωργία (από το χωράφι μέχρι την κατανάλωση). Θα αξιολογηθούν εναλλακτικές στρατηγικές βιολογικής θρέψης των φυτών και η επίπτωση τους στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και στην αποδοτικότητα του συστήματος παραγωγής.

Θα υλοποιηθεί παρεμβατική μελέτη σε παιδιά (6-12 ετών) η οποία θα διερευνήσει τις πιθανότητες μείωσης της σωματικής επιβάρυνσης σε χημικά φυτοφάρμακα για όσα παιδιά καταναλώνουν βιολογικά προϊόντα. Τα παιδιά θα τρέφονται εναλλάξ με βιολογικά και συμβατικά προϊόντα και μίγμα επιλεγμένων φυτοφαρμάκων θα αναλυθεί στα ούρα τους. Η υλοποίηση συγκριτικής ανάλυσης κόστους-οφέλους της βιολογικής διατροφής μαζί με τα υπόλοιπα αποτελέσματα του έργου θα αποτελέσουν μέρος στοχευμένης διαφημιστικής καμπάνιας.

Η διάρκεια του έργου ORGANIKO LIFE+ που μόλις ξεκίνησε, είναι 4 χρόνια και συντονίζεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών Κύπρου, το Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του ΤΕΠΑΚ, το Τμήμα Περιβάλλοντος Κύπρου και τη ΜΚΟ Kyoto Club (Ιταλία).

Keywords
Τυχαία Θέματα