Βρετανικές αντιδράσεις για τη νίκη Τσίπρα στην Ελλάδα

Στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων κυριαρχεί το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.

Οι Financial Times με μια φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα να βγαίνει από το παραβάν του εκλογικού τμήματος αναφέρει: «Αναδυόμενος νικητής: Ο Τσίπρας επιστρέφει σαρωτικά στην εξουσία». Για «σαρωτική νίκη» κάνει λόγο και ο τίτλος της Guardian,

ενώ η Independent έχει ως τίτλο: «Η δικαίωση του Τσίπρα».

Στην ανάλυσή τους οι FT αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνέτριψε τις προσδοκίες κερδίζοντας και εξασφαλίζοντας μικρή αυτοδυναμία με τους ΑΝΕΛ. Ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα, με τους 155 βουλευτές υπολείπεται μίας ανθεκτικής και λειτουργικής πλειοψηφίας, καθώς στο κόμμα υπάρχουν ακόμα διαφωνούντες που είναι θυμωμένοι με τον κ. Τσίπρα.

Σε άρθρο της η ίδια εφημερίδα σχολιάζει ότι οι απαισιόδοξοι θα πουν πως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν κάνει τίποτα για να απομακρύνει τα βαθιά θεμελιωμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και που δεν της επιτρέπουν να ικανοποιήσει τα αιτήματα των πιστωτών, όπως έκαναν Κύπρος, Ιρλανδία και Πορτογαλία. Αν επιχειρηθεί η χαλάρωση των συμφωνηθέντων μέτρων θα αυξηθεί η καχυποψία για την Ελλάδα στην Ευρώπη, προστίθεται.

Ο Guardian σημειώνει ότι «οι εκλογές τελείωσαν, η οικονομική κρίση όχι». Κατά την εφημερίδα, «η ανανεωμένη εντολή θα επιτρέψει στον Τσίπρα να πιέσει για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους και χαλάρωση των όρων λιτότητας». Προσθέτει ωστόσο ότι οκτώ μήνες μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά, με την ευφορία του Ιανουαρίου να έχει εξαφανιστεί. Η ίδια εφημερίδα μεταφέρει λόγια οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ που λένε ότι η απρόσμενα μεγάλη νίκη οφείλεται στο ότι ο Αλέξης Τσίπρας «είπε την αλήθεια» στους Έλληνες.

Η Telegraph αναφέρει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύεται ξεκάθαρος νικητής σε ένα αποτέλεσμα-σοκ». Η νίκη χαρακτηρίζεται επίσης «ηχηρή και απρόσμενη» για τον «χαρισματικό» Τσίπρα. «Αποδείχθηκε ότι οι Έλληνες, αν και σαφώς δυσαρεστημένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους πολιτικούς γενικότερα, δεν ήταν διατεθειμένοι να επιστρέψουν σε ένα κόμμα του κατεστημένου που κατηγορείται για τη διαφθορά και το πελατειακό σύστημα που γονάτισαν την Ελλάδα», γράφει η εφημερίδα.

Οι Times γράφουν ότι οι κουρασμένοι ψηφοφόροι έδωσα στον Έλληνα ηγέτη νέα εντολή να εφαρμόσει τις σκληρές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές. «Ο αριστερός ηγέτης κέρδισε το στοίχημα των δεύτερων εκλογών σε ένα χρόνο και αφού προκάλεσε διάσπαση στο κόμμα του. Κέρδισε και λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης στο πολιτικό κατεστημένο. Πάντως υπάρχει ανησυχία σε Βερολίνο και Βρυξέλλες λόγω των δηλώσεων Τσίπρα ότι δεν πιστεύει στο μνημόνιο», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Στο BBC σχολιάζεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ περίμεναν νίκη, αλλά όχι με τόση διαφορά: «Η σκοπιμότητα των εκλογών αμφισβητήθηκε, αλλά τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει πιο δυνατός, δικαιωμένος εκ του αποτελέσματος για την απόφαση να αποδεχθεί μέτρα λιτότητας». Παρόλα αυτά, συνεχίζεται, οι πανηγυρισμοί ήταν βουβοί, καθώς ο Πρωθυπουργός έχει υποχρεώσεις που κανείς δε θα ζήλευε.

Για την Independent ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο καθαρός νικητής, καθώς αντίθετα με τις προβλέψεις, ο κ. Τσίπρας αναστήθηκε από τις στάχτες του με ανανεωμένη εντολή, παρά την αποχή-ρεκόρ.

Πολλά είναι επίσης τα σημειώματα και οι δηλώσεις οικονομικών και πολιτικών αναλυτών στη Βρετανία.

Ο Μουϊτάμπα Ραχμάν από το Eurasia Group εκτίμησε ότι «η επιστροφή του προηγούμενου κυβερνητικού συνασπισμού δεν είναι καλή είδηση και θα προβληματίσει τους πιστωτές, δεδομένων των δύσκολων υποχρεώσεων που έρχονται και του πόσο ανίκανος αποδείχθηκε τους προηγούμενους επτά μήνες διακυβέρνησης. Είναι η χειρότερη επιλογή από τους πιθανούς συνασπισμούς».

Ο Ραούλ Ρουπαρέλ του Open Europe μεταξύ άλλων σχολίασε: «Απρόσμενο το αποτέλεσμα και κακή ημέρα για τη δημοκρατία λόγω της υψηλής αποχής. Η απόφαση Τσίπρα να κυβερνήσει μόνο με τους ΑΝΕΛ είναι ένα σήμα ότι πιστεύει πως μπορεί πια να ελέγξει το κόμμα του. Τον Ιανουάριο πήρε εντολής αλλαγής, τώρα διατήρησης του στάτους κβο. Είναι πλέον ενισχυμένος ώστε να αποδεχθεί ή να απορρίψει τη συμφωνία για το χρέος στην οποία θα καταλήξουν ευρωζώνη και ΔΝΤ. Για τα υπόλοιπα κόμματα της αριστεράς στην Ευρώπη η νίκη ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι ίσως πρέπει να αλλάξουν μήνυμα, από ενάντια στη λιτότητα σε ένα μήνυμα κατά του κατεστημένου και της διαφθοράς. Συνολικά είναι μια μεγάλη προσωπική νίκη του Τσίπρα που τώρα έχει την άνεση να αποφασίσει προς τα πού θέλει να πάει με την πολιτική του».

Η Teneo Intelligence σχολίασε ότι «το μόνο που μπορεί να αντιπαρατεθεί ισότιμα στην πολιτική ικανότητα του Τσίπρα είναι η ανικανότητα των αντιπάλων του». Η εκτίμηση του οργανισμού είναι ότι ο κ. Τσίπρας «παίζει πλέον μόνος του στο ελληνικό πολιτικό τοπίο» και ότι για τη ΝΔ πρέπει να αναμένεται μία ακόμα εσωτερική εκκαθάριση στις αρχές του 2016.

Ο Πολ Μέισον του Channel 4 σχολίασε ότι επικρατεί περισσότερο ανακούφιση παρά έκσταση για τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ, μια νίκη που προκαλεί αίσθηση.

Ο Χόλγκερ Σμίντινγκ από την Berenberg Bank τόνισε ότι οι Έλληνες αποδεικνύουν ότι θέλουν το ευρώ, ακόμα και με επώδυνες μεταρρυθμίσεις.

Η Ελληνοβρετανίδα οικονομολόγος Βίκυ Πράις δήλωσε στο BBC πως ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε εντολή εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, το ερώτημα όμως είναι αν έχει την ικανότητα να τις κάνει. Οι ΑΝΕΛ, σχολίασε η κα Πράις, ήταν η πιο εύκολη επιλογή κυβερνητικού εταίρου.

Στην ίδια εκπομπή ο Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE Κέβιν Φέδερστουν, είπε ότι δεν αποτελεί έκπληξη το ότι οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω. Εκτίμησε ότι βραχυπρόθεσμα ο Τσίπρας θα είναι αφοσιωμένος στο μνημόνιο, αλλά ότι η «μεγάλη μάχη» θα δοθεί μεσοπρόθεσμα, το 2016, όταν θα υπάρξουν προσδοκίες για χαλάρωση του πακέτου διάσωσης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε διότι η αλλαγή στάσης εκλήφθηκε ως ηρωική ήττα, θεωρούν οι ψηφοφόροι ότι ο Τσίπρας πάλεψε», είπε ο Βρετανός αναλυτής.

Τέλος, ο Ντάνκαν Γουέλντον του BBC Newsnight σχολίασε με ανάρτηση στο Twitter ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι «πραγματικό πολιτικό φαινόμενο», καθώς μετά από επτά μήνες αναταραχής, αθετημένες υποσχέσεις, ένα δημοψήφισμα, συνθηκολόγηση έναντι των Βρυξελλών και διάσπαση στο κόμμα του κερδίζει άνετα.

Keywords
τσιπρας, ελλαδα, νικη, financial times, αλέξης τσίπρας, times, guardian, independent, συριζα, κυπρος, εκλογες, οφείλεται, telegraph, νέα, βρυξέλλες, μνημονιο, bbc, group, europe, χρεος, ΔΝΤ, νεα δημοκρατια, channel, lse, δημοσκοπηση, twitter, δημοψηφισμα 2015, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, εφημεριδα δημοκρατια, δημοψηφισμα, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, κυπρος εκλογες, αλέξης τσίπρας, κομματα, βουλευτες, οικονομικη κριση, το στοιχημα, βερολινο, δημοκρατια, ηγετης, ηττα, ιρλανδια, πρωτοσελιδα, φωτογραφια, bbc, guardian, lse, times, αρθρο, βγαινει, βικυ, βρυξέλλες, δηλωσεις, δειχνει, δοθει, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκκαθαριση, εκσταση, εκτιμηση, επτα, ερχονται, ευρωπη, ευφορια, εφημεριδα, ιδια, καχυποψια, κομμα, λογια, λογο, μηνες, οκτω, οφείλεται, πορτογαλια, προβληματα, ραουλ, ρεκορ, τιτλος, group, channel, europe, financial times, η εφημεριδα, independent, σημα, telegraph
Τυχαία Θέματα