To δεινόσαυρο "Νύχι Αστραπή" ανακάλυψαν στην Αυστραλία

Ένα νέο είδος δεινοσαύρου ανακάλυψαν οι επιστήμονες στην Αυστραλία, με την ονομασία «Νύχι Αστραπή».

Η Νέα Νότια Ουαλία στην Αυστραλία είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο όπου οι ερευνητές βρίσκουν μπλε απολιθώματα δεινοσαύρων. Μερικά από τα κόκκαλα έχουν αντανακλαστικές κηλίδες και ένα φανταχτερό μπλε και πράσινο χρώμα, που αναδεικνύουν το εντυπωσιακό αυτό ορυκτό.

Συγγενής

του «ράπτορα»

Πρόσφατα, ερευνητές έκαναν ταυτοποίηση των απολιθωμάτων ως συγγενικά σε ένα προηγούμενο, αγνώστου ταυτότητας, είδος δεινοσαύρου. Το είδος, που μοιάζει πολύ με αυτό του ράπτορα, βαφτίστηκε ως «Νύχι Αστραπή» για το μεγάλο και μυτερό σχήμα του νυχιού του και από την πόλη που ανεβρέθηκαν τα απολιθώματα.

Έχει ύψος 23 πόδια και είναι το μεγαλύτερο από τα σαρκοφάγα είδη δεινοσαύρων που έχουν ανακαλυφθεί στην Αυστραλία.

Οι επιστήμονες χρονολόγησαν το απολίθωμα 110 εκατομμυρίων χρονών, αναφέροντας πως περιπλανιόταν στην ήπειρο κατά την πρώιμη Κρητιδική περίοδο, όταν η Αυστραλία ήταν κομμάτι της υπέρ-ηπείρου που ένωνε την Ανταρτική, Νότιο Αμερική, Αφρική και Ινδία.

Τα κόκκαλα ανακαλύφθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 90, αλλά δεν είχαν ταυτοποιηθεί από τότε. Μια ομάδα ερευνητών από την Ιταλία και την Αυστραλία αποφάσισαν τελικά να τα επανεξετάσουν και ανακάλυψαν το συγκεκριμένο είδος, δίνοντας του όνομα και κατηγοριοποίηση.

«Κατάλαβα αμέσως πως αυτό το απολίθωμα ήταν κάτι καινούργιο», αναφέρει ο αρχηγός ερευνητής Φιλ Μπελ, του Πανεπιστημίου της Νέας Αγγλίας στην Αδελαΐδα.

«Όταν το σύγκρινα με άλλους δεινόσαυρους από Αυστραλία και Νότιο Αμερική, ήταν εμφανές πως το είδος ήταν συγγενικό με μια σπάνια ομάδα δεινοσαύρων, πιο γνωστή από την Αργεντινή.»

Πηγή - unitedpress international

Keywords
Τυχαία Θέματα