O Τέντ Κρούζ νίκησε τον Τραμπ στις προκριματικές της Αϊόβα

Ο γερουσιαστής από το Τέξας Τεντ Κρουζ έκανε τη μεγάλη έκπληξη στις χθεσινές προκριματικές εκλογές του κόμματός του, στην πολιτεία της Αϊόβα, επικρατώντας του μέχρι πρόσφατα φαβορί, Ντόναλντ Τραμπ με 27,7% έναντι 24,4%.

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος από τη Νέα Υόρκη νιώθει τώρα την ανάσα του γερουσιαστή από τη Φλόριδα, Μάρκο Ρούμπιο, που τερμάτισε στην τρίτη θέση, με ποσοστό 24%. Σε μεγάλη απόσταση ο επόμενος

υποψήφιος, ο Αφροαμερικανός επιχειρηματίας, Μπεν Κάρσον, με 9,3%. Τα αποτελέσματα είναι στο 91% των ψήφων.

Η προσέλευση στις συνελεύσεις των κομματικών οργανώσεων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έσπασε ρεκόρ.

Σκληρή μάχη για την πρώτη θέση στο Δημοκρατικό Κόμμα, με την πρώην υπουργό Εξωτερικών και γερουσιαστή, Χίλαρι Κλίντον να μάχεται για την πρώτη θέση με τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς. Στο 95% των ψήφων, η κ. Κλίντον λαμβάνει 50,1% έναντι 49,4 του κ. Σάντερς. Ο Μάρτιν Ο`Μάλι λαμβάνοντας μόλις 0,5% ανακοίνωσε ότι αποσύρεται. Και οι δύο αναμένεται να λάβουν ίδιο αριθμό εκλεκτόρων, από 22.

Οι επόμενες προκριματικές θα πραγματοποιηθούν στην πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ, την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου.

Ο Μπέρνι Σάντερς είναι το φαβορί στους Δημοκρατικούς, ωστόσο μια ήττα για την Χίλαρι Κλίντον δεν θα βαρύνει ιδιαίτερα αρνητικά στη συνέχεια της εκστρατείας, αφού ο κ. Σάντερς κατάγεται από τη γειτονική πολιτεία του Βερμόντ. Πάντως οι δημοσκοπήσεις έδιναν σημαντικό προβάδισμα στην Χίλαρι Κλίντον, που πήγε αρκετά καλά σε περιφέρειες που είχε χάσει το 2008. Ο γερουσιαστής Σάντερς στηρίχθηκε σε ανεξάρτητους ψηφοφόρους, συνδικαλιστές και νεολαία, δίνοντας βάρος σε θετική καμπάνια και αποφεύγοντας επιθέσεις στη Χίλαρι Κλίντον για την υπόθεση των email. Εχοντας συγκεντρώσει τον Ιανουάριο 20 εκατομμύρια δολάρια, κυρίως από μικρές εισφορές, ο γερουσιαστής Σάντερς αναμένεται να διεκδικήσει το χρίσμα μέχρι τέλους.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πλήρωσε το σφάλμα του να μην συμμετάσχει στην τελευταία τηλεοπτική μονομαχία, λόγω της κόντρας του με τους δημοσιογράφους του FOX. Οι δημοσκοπήσεις μέχρι πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Αϊόβα, του έδιναν προβάδισμα 5 ποσοστιαίων μονάδων.

Το αποτέλεσμα ίσως αποτελέσει την αρχή του τέλους για την προεκλογική του εκστρατεία, καθώς ο Τεντ Κρουζ και ο Ντόναλντ Τραμπ διεκδικούν περίπου τους ίδιους υπερσυντηρητικούς ψηφοφόρους, οι οποίοι ευνοούν πολύ σκληρή γραμμή έναντι των δημοκρατικών, αλλά διαφωνούν και με την ηγετική ομάδα στο ίδιο τους το κόμμα. Ωστόσο, το θετικό αποτέλεσμα του Μάρκο Ρούμπιο -που θεωρείται ο ευνοούμενος του ρεπουμπλικανικού κατεστημένου -ίσως συσπειρώσει τους υποστηρικτές του και τον φέρει στην κορυφή πριν ολοκληρωθούν οι πρώτες δώδεκα προκριματικές.

Νίκη των θαρραλέων συντηρητικών, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο Τέντ Κρουζ, τονίζοντας ότι το μήνυμα της νίκης του είναι πως το ποιος θα πάρει το χρίσμα δεν θα το αποφασίσουν τα ΜΜΕ και το κατεστημένο της Ουάσιγκτον, αλλά οι υποστηρικτές του κόμματος.

Στην ομιλία του ο Μάρκο Ρούμπιο είπε πως με την εκστρατεία του διέψευσε όλους όσοι τον υπολόγιζαν να χάνει με διαφορά. Ενώ ο Ντόναλντ Τράμπ υποβάθμισε την ήττα του, λέγοντας ότι μέχρι πρόσφατα σκεφτόταν να μην κάνει καν προεκλογική εκστρατεία στην Αϊόβα. Να σημειώσουμε ότι μετά το αρνητικό αποτέλεσμα (1,8%) αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση του χρίσματος ο Μάικ Χάκεμπι.

Εχοντας στο πλευρό της τον σύζυγό της πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και την κόρη τους Τσέλσι, η Χίλαρι Κλίντον ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους και έστειλε το μήνυμα – απαντώντας στον αντίπαλό της Μπερνι Σάντερς – ότι είναι προοδευτική υποψήφια, αλλά ξέρει και να πετυχαίνει πράγματα για το λαό. Παράλληλα υποσχέθηκε να προωθήσει τους στόχους της καθολικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, περιβαλλοντικά ζητήματα και δικαιώματα ισότητας, που είναι στην ατζέντα της αριστεράς πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα