Moody's:Mείωση κατά 42% στις εκδόσεις ομολόγων CoCos το 2015

Σημαντική μείωση κατά 42% παρουσίασαν το 2015 οι εκδόσεις μετατρέψιμων ομολόγων CoCos, παγκοσμίως, σε σύγκριση με το 2014, αλλά παρέμειναν ελκυστικά για τις ασιατικές, ιδιαίτερα τις κινέζικες, και ευρωπαϊκές τράπεζες, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody`s Investors Service.

Σύμφωνα με τον Moody`s, κύριος λόγος για τη μείωση της αξίας των εκδόσεων CoCos (Contingent capital securities) στα

$101 δισεκατομμύρια, από $175 δισ. το 2014 ήταν οι λιγότερες εκδόσεις από τις κινεζικές τράπεζες – λόγω των αδύναμων συνθηκών της αγοράς και του βραδύτερου ρυθμού ανάπτυξης του ισολογισμού τους που πιθανό θα μείωνε τις κεφαλαιακές απαιτήσεις τους βραχυπρόθεσμα.

Το 2015, οι εκδόσεις CoCos των ασιατικών τραπεζών αντιπροσώπευαν το 48% των συνολικών εκδόσεων παγκοσμίως και οι εκδόσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών το 40%, γεγονός που αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι ρυθμιστικές αρχές στις δύο αυτές περιοχές στην εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Τα χαρακτηριστικά των CoCos, υπό αίρεση μετατρέψιμα ομόλογα, αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στον εκδότη.

Στην Ασία, οι τράπεζες, έχουν εκδώσει Cocos για να χρηματοδοτήσουν την ταχεία ανάπτυξη του ισολογισμού τους και για να καλύψουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις σε χώρες που έχουν σημειώσει πρόοδο στην έγκαιρη υιοθέτηση της Βασιλείας ΙΙΙ.

Σε αντίθεση, πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες - αξιοποιώντας το σχετικά χαμηλό κόστος που συνδέεται με τα CoCos (σε σύγκριση με τις κοινές μετοχές) - είχαν προσφύγει στα εργαλεία αυτά για να καλύψουμε τα κεφαλαιακά τους ελλείμματα ενόψει των τεστ αντοχής του 2014.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα