Moody's: Ανακάμπτουν τα ακίνητα στην Κύπρο

Όφελος από τη βελτίωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας που παρατηρείται, αλλά και από την αναμενόμενη ανάκαμψη στη ζήτηση για νέα ακίνητα, θα έχουν οι κυπριακές τράπεζες σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν στη χώρα κατά τους

πρώτους τέσσερις μήνες του 2017 έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από την τραπεζική κρίση του 2013.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο outlook του οίκου Moody’s, ο αριθμός των πρόσφατα εκδοθέντων οικοδομικών αδειών παρακολουθείται ως κύριος δείκτης για την απόδοση των δανείων του τομέα κατασκευών και ακίνητης περιουσίας για να μετρηθεί η συνολική υγεία αυτών των τομέων, οι οποίοι μαζί συνέβαλαν το 13% του ΑΕΠ το 2016.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της StockWatch, παρά το γεγονός ότι οι κυπριακές τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, η συνεχής αύξηση της ζήτησης για οικοδομικές άδειες θα αποτελούσε μια θετική ένδειξη για ένα βελτιωμένο περιβάλλον λειτουργίας για τις βιομηχανίες των κατασκευών και της ακίνητης περιουσίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2017, εκδόθηκαν 1.861 άδειες οικοδομής, ποσοστό 8% υψηλότερο από το προηγούμενο έτος. Η αύξηση είναι αποτέλεσμα της αύξησης των αδειών οικοδομής κατά 38% για την κατασκευή νέων κατοικιών. Η συνολική αξία των αδειών που εκδόθηκαν τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2017 ήταν 36% υψηλότερη από ό,τι το 2016.

Επιπλέον, ο οίκος αναμένει ότι η ανάκαμψη της ζήτησης νέων ακινήτων και η γενική βελτίωση του τομέα θα αυξήσει τις ταμειακές ροές των κατασκευαστικών εταιρειών, με θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών στους τομείς των κατασκευών και των ακινήτων, οι οποίες αποτελούσαν περίπου το 18% το 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα