Mια σημαντική έρευνα για το μέλλον της Μεσογείου ξεκίνησε από Λεμεσό

Το ερευνητικό σκάφος METEOR αναχώρησε Κύπρο για μια ερευνητική κρουαζιέρα τεσσάρων εβδομάδων στην Ανατολική Μεσόγειο, με επικεφαλής το GEOMAR Helmholtz Center for Ocean Research Kiel. Η Ανατολική Μεσόγειος Θάλασσα επηρεάζεται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή και τις ανθρώπινες δραστηριότητες και αλλάζει ραγδαία.

Οι προγραμματισμένες έρευνες σε ένα ευρύ φάσμα ωκεανικών ρυθμίσεων θα παρέχουν πληροφορίες για το πώς φαίνονται αυτές οι αλλαγές και τι σημαίνουν για τα

οικοσυστήματα ενός μελλοντικού (υπο)τροπικού ωκεανού. 

Μεθοδολογία Έρευνας

Η έρευνα θα αναλύσει παράγοντες όπως ο περιορισμός των θρεπτικών ουσιών στην ανάπτυξη του φυτοπλαγκτού, η παροχή θρεπτικών ουσιών στα επιφανειακά ύδατα, η ποικιλομορφία των μικροοργανισμών από την επιφάνεια της θάλασσας έως τα ιζήματα και η δυναμική των εξαγωγών άνθρακα. Η ομάδα θα χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό εξειδικευμένου εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου ενός CTD δειγματοληψίας χωρίς ίχνη μετάλλων για συλλογή νερού, οργάνων για τη μέτρηση της μεταφοράς θρεπτικών ουσιών από την άμμο και ρυμουλκούμενες βιντεοκάμερες για την αποτύπωση της ζωής στα βαθιά νερά. Δεδομένα από αυτόνομες πλατφόρμες και δορυφορικές παρατηρήσεις, μαζί με μοντέλα υπολογιστών, θα βοηθήσουν στην ενσωμάτωση των ευρημάτων σε ένα πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο. Επιπλέον, η ανάλυση ιζημάτων θα διευκολύνει την ανακατασκευή παλαιότερων περιβαλλοντικών αλλαγών στην περιοχή.

Η σημασία της Ανατολική Μεσογείου 

Η Ανατολική Μεσόγειος Θάλασσα (EMS) είναι μια από τις πιο ταχέως μεταβαλλόμενες ωκεάνιες λεκάνες στη Γη. Επηρεάζεται ιδιαίτερα τόσο από την κλιματική αλλαγή όσο και από τις εκτεταμένες πιέσεις από ανθρώπινες δραστηριότητες. Αυτό το καθιστά ένα μοναδικό ερευνητικό περιβάλλον που μπορεί να παρέχει πληροφορίες για μελλοντικές αλλαγές στον παγκόσμιο ωκεανό.

«The Eastern Mediterranean Sea as a Model for Future Ocean Research» (EMS FORE) είναι το όνομα ενός διεθνούς έργου με επικεφαλής το GEOMAR Helmholtz Center for Ocean Research Kiel και χρηματοδοτούμενο από την Helmholtz Association ως Helmholtz International Laboratory. «Στο έργο, χρησιμοποιούμε την Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα από την ακτή έως τη βαθιά θάλασσα ως φυσικό εργαστήριο», εξηγεί ο Δρ Thomas Browning, επικεφαλής της Junior Research Group στην Ερευνητική Μονάδα Χημικής Ωκεανογραφίας στο GEOMAR.

Το METEOR Expedition M197

Η αποστολή METEOR M197 περιλαμβάνει μια διεθνή ομάδα 28 επιστημόνων από διαφορετικά ιδρύματα, όπως το GEOMAR, το Πανεπιστήμιο της Χάιφα, το Ναυτικό Ινστιτούτο Κύπρου, το Θαλάσσιο Βιολογικό Εργαστήριο και Πανεπιστήμιο του Σικάγο και το Πανεπιστήμιο Xiamen. Η κρουαζιέρα θα κορυφωθεί στην Κατάνια της Ιταλίας, αφού ξεκινήσει το ταξίδι της στη Λεμεσό της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα