Kύπριοι οικονομολόγοι σχολιάζουν την απόφαση του Eurogroup

Η συμφωνία Eurogroup - Ελλάδας μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Οικονομολόγοι κάνουν ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι επήλθε συμφωνία και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Φλωρεντιάδη «είναι οπωσδήποτε μια θετική εξέλιξη ως προς το εναλλακτικό να είχαμε μια κατάρρευση, ένα αδιέξοδο. Άρα είναι θετική αυτή η συμφωνία» Ωστόσο, επεσήμανε ότι πρέπει να προσέξουμε ότι είναι μια ενδιάμεση συμφωνία.Ο Γιώργος Θεοχαρίδης εξήγησε ότι το άλλο ενδεχόμενο ήταν να αναγκαστεί η Ελλάδα

να μείνει χωρίς πρόγραμμα και να φύγει από την ευρωζώνη. «Πιστεύω ότι υπό τις περιστάσεις και το τί συνέβη το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να πάρει η Ελλάδα» συμπλήρωσε.Την ίδια ώρα δηλώνουν ευθαρσώς ότι η συμφωνία δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση το τέλος του δρόμου, αλλά την αρχή ενός μαραθωνίου.«Βλέπω ότι υπάρχει μια κρίση εμπιστοσύνης για την οποία μίλησε και ο πρόεδρος του Εurogroup η οποία πρέπει να ξαναχτιστεί από την Ελλάδα και τους πιστωτές της. Πιστεύω επίσης, ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές στη φιλοσοφία και στον τρόπο προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών», τόνισε ο κ. Φλωρεντιάδης.Από την πλευρά του ο κ. Θεοχαρίδης εξήγησε πως υπάρχει το πρόβλημα καθώς η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. «Είναι ένα θέμα ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν προχώρησαν σε αρκετές μεταρρυθμίσεις που θα καθιστούσαν την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική. Χρειαζόταν και δυστυχώς δεν έγινε. Θα είναι δύσκολο φυσικά να το πετύχει αυτή η κυβέρνηση σ' ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα.»Οι δύο οικονομολόγοι έστειλαν και τα δικά τους μηνύματα που αφορούν στην Κύπρο.«Εάν πάρει η Κύπρος το μήνυμα ότι η σκληρή διαπραγμάτευση αποφέρει αποτελέσματα, αυτό ίσως κατά την άποψή μου να είναι ένα λανθασμένο μήνυμα», δήλωσε ο κ. Φλωρεντιάδης.Ο κ.Θεοχαρίδης ανέφερε με τη σειρά του ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιο μεγάλη οικονομία από τη δική μας και πως έχει πιο δυνατή διαπραγματευτική ικανότητα. Εμείς, ανέφερε, είμαστε μια πολύ μικρή χώρα, πολύ μικρό μέρος του ευρωσυστήματος. Ο σκοπός μας θα πρέπει να είναι να τελειώνουμε μ' αυτό το πρόγραμμα και σίγουρα δεν θα θέλαμε μετωπικές συγκρούσεις, συμπλήρωσε.Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία αντικρίζεται, όπως λέγουν, ως παράθυρο ευκαιρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα