Kέρδη €13 εκατ. ανακοίνωσε η Ελληνική Τράπεζα για το 2015

Κερδοφόρο ήταν το 2015 για τον Όμιλο της Ελληνικής Τράπεζας παρά το δύσκολο και γεμάτο προκλήσεις οικονομικό περιβάλλον και τις αυξημένες απαιτήσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).

Όπως προκύπτει από τα προκαταρκτικά οικονομικά αποτελέσματα του 2015, τα οποία ενέκρινε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων άρχισε να αποδίδει καρπούς.

Ο Όμιλος κατέγραψε

κέρδη €13 εκ. ακόμα και μετά τη συμπερίληψη στους λογαριασμούς όλων των πρόσθετων προβλέψεων ύψους €71 εκ., τις οποίες είχε υποδείξει ο SSM μετά την ολοκλήρωση του πρόσφατου επιτόπιου εποπτικού του ελέγχου.

Το κέρδος, το οποίο αναλογεί στους μετόχους της μητρικής εταιρείας, ανήλθε σε €12,1 εκ. σε σύγκριση με ζημιά ύψους €118,6 εκ. το 2014.

Η κεφαλαιακή επάρκεια υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά οικονομικά αποτελέσματα, η Τράπεζα διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια, η οποία όχι μόνο υπερκαλύπτει τις πρόσθετες απαιτήσεις για προβλέψεις, αλλά διασφαλίζει και περιθώριο ασφαλείας στον Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1).

Ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) διαμορφώνεται μετά τις πρόσθετες προβλέψεις στο 14,8%. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας του Ομίλου διαμορφώθηκε στο 18,1% και ο Δείκτης Κεφαλαίου της Κατηγορίας 1 στο 17,7%.

Μειώνονται τα ΜΕΔ

Σε τροχιά σταθεροποίησης και μείωσης τέθηκαν το 2015 οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ), οι οποίες κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους είχαν μειωθεί κατά 3% σε σύγκριση με την τρίτη τριμηνία. Στις 31 Δεκεμβρίου 2015 ο Δείκτης των ΜΕΧ μειώθηκε στο 59% από 61% το τρίτο τρίμηνο του 2015.

Εναρμονισμένος με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο Δείκτης Κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, ο οποίος αυξήθηκε από το 46% στο 50%.

Τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων τριμήνων του 2015 κρίνονται ενθαρρυντικά, καθώς καταμαρτυρούν ότι η διαχείριση των ΜΕΧ βρίσκεται στον ορθό δρόμο.

Με επιταχυνόμενους ρυθμούς κινήθηκαν, εξάλλου, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 και οι αναδιαρθρώσεις δανείων, που ανήλθαν στο τέλος του 2015 στα €758 εκ.

Αυξημένα τα έσοδα την 4η τριμηνία

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ετήσια αποτελέσματα, αυξημένα κατά 6% ήταν την τέταρτη τριμηνία τα καθαρά έσοδα από τόκους. Διαμορφώθηκαν στα €37,1 εκ. σε σύγκριση με €34,9 εκ. το τρίτο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα των αναπροσαρμογών στα δανειστικά και καταθετικά επιτόκια, οι οποίες είχαν τεθεί σε εφαρμογή αρχές του 2015. Σημαντική είναι η αύξηση που κατέγραψαν το τέταρτο τρίμηνο τα μη επιτοκιακά έσοδα του Ομίλου, καθώς ανήλθαν στα €43,1 εκ. από €22,4 εκ. το τρίτο τρίμηνο του 2015. Η εν λόγω αύξηση υποβοηθήθηκε και από την κερδοφόρα (€16,7 εκ.) πώληση Κυπριακών Κρατικών Ονομαστικών Χρεογράφων Αναπτύξεως (ΚΟΧΑ).

Αυξημένα κατά 4% παρουσιάζονται την τέταρτη τριμηνία του 2015 τα διοικητικά και άλλα έξοδα του Ομίλου, γεγονός το οποίο οφείλεται κυρίως στις χαριστικές αποζημιώσεις ύψους €3,1 εκ. προς στα μέλη του προσωπικού, που επέλεξαν να αποχωρήσουν στο πλαίσιο του Ειδικού Σχεδίου Πρόωρης Αφυπηρέτησης.

Σταθερά σε υγιή βάση η ρευστότητα

Σε σταθερά υγιή βάση διατηρήθηκε η ρευστότητα του Ομίλου, ενώ ο Δείκτης καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 50%.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2015 οι συνολικές μεικτές χορηγήσεις σε πελάτες είχαν ανέλθει στα €4,4 δις, ενώ οι καταθέσεις στα €6,1 δις.

Η εύρωστη οικονομική θέση του Ομίλου, επέτρεψε τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και τις προσπάθειες επανεκκίνησης της. Το σύνολο των νέων δανείων –τα οποία έχουν εγκριθεί- προς φερέγγυες επιχειρήσεις και νοικοκυριά ανήλθε το 2015 στα €377 εκ.

Καλός οιωνός για το 2016, η μεγάλη πρόοδος που επιτεύχθηκε το 2015

Σε δηλώσεις του, ο Bert Pijls υπογράμμισε ότι η Ελληνικά Τράπεζα πέτυχε κερδοφορία," παρόλον ότι έχουμε αναγνωρίσει όλες τις προβλέψεις, που μας έχουν υποδειχθεί από τις εποπτικές αρχές και οι οποίες ανήλθαν στα €71 εκ. ".

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του, καθώς όπως είπε, "συνεχίσαμε να καταγράφουμε σημαντική πρόοδο στις δύο στρατηγικές μας προτεραιότητες που αφορούν: στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και στην ανάπτυξη".

Ακολούθως ανέφερε, ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2015, υπήρξε μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων έναντι του τρίτου τριμήνου, μειώνοντας τον Δείκτη ΜΕΧ από 61% σε 59%. "Αν και δεν πρόκειται για πολύ μεγάλη μείωση, εντούτοις είναι η πρώτη ουσιαστική μείωση από την κρίση του 2013 και καταδεικνύει ότι οι προσπάθειες μας για αναδιαρθρώσεις βρίσκουν ανταπόκριση. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς καταλήξαμε σε αναδιαρθρώσεις ύψους €758 εκ".

"Σε σχέση με τη δεύτερη μας στρατηγική προτεραιότητα, η οποία αφορά στην ανάπτυξη, η Ελληνική Τράπεζα είχε καλύτερες επιδόσεις από την αγορά κατά τη διάρκεια του 2015. Εγκρίναμε €377 εκ. νέα δάνεια και είχαμε μια πολύ πιο ουσιαστική αύξηση σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, όπως επίσης και πολύ μεγαλύτερο μερίδιο στον νέο δανεισμό απ’ ότι το σημερινό μερίδιο αγοράς μας. Είναι ενθαρρυντικό, καθώς ο νέος δανεισμός είναι καλά κατανεμημένος στους τρεις βασικούς τομείς της Τράπεζας: στη λιανική τραπεζική, στο εμπόριο και στις επιχειρήσεις. Η ουσιαστική πρόοδος που έχει επιτευχθεί το 2015 είχε θετικό αντίκτυπο στην κεφαλαιακή μας θέση. Τα κεφάλαια που αναλογούν στους μετόχους έχουν αυξηθεί κατά 8% από το 2014. Η κεφαλαιακή μας επάρκεια παραμένει δυνατή με τον Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) να ανέρχεται στο 14,8% και να είναι αρκετά υψηλότερη από τις αυξημένες εποπτικές απαιτήσεις. Επιπρόσθετα, ο Δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων αυξήθηκε στο 50% και είναι εναρμονισμένος με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, διατηρούμε υγιή ρευστότητα με τον Δείκτη καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις να βρίσκεται στο 50%."

Καταλήγοντας, ο κ. Pijls ανέφερε ότι η μεγάλη πρόοδος που έχει επιτευχθεί το 2015, αποτελεί καλό οιωνό για το 2016. "Παρ’ όλα αυτά, δεδομένων των συνθηκών στην κυπριακή αγορά, δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό και θα συνεχίσουμε να οδεύουμε προς την επίτευξη των δύο στρατηγικών μας προτεραιοτήτων, που είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και η ανάπτυξη", τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα