Kατάθεση στεφάνου στο Barnet στη μνήμη Κυπρίων πεσόντων

Τη μνήμη των πεσόντων κατά τους δύο παγκόσμιους πολέμους τίμησε ο δήμος του Barnet στο βόρειο Λονδίνο την περασμένη Κυριακή, η οποία αποκαλείται «Κυριακή της Ενθύμησης» στη Βρετανία.

Ο δήμος με την πολυπληθή κοινότητα δημοτών με καταγωγή από την Κύπρο έδωσε την ευκαιρία στον γνωστό φωτογράφο και κινηματογραφιστή της παροικίας Δώρο Παρτασίδη να καταθέσει στεφάνι, τιμώντας και το κυπριακό σύνταγμα,

συμπεριλαμβανομένου του πατέρα της συζύγου του Βέρας Κώστα και του αδελφού του Λούη Σοφοκλέους.

Η κατάθεση στεφάνων έγινε στο κενοτάφιο του Hendon, στην παρουσία μεταξύ άλλων του δημάρχου του Barnet και του τοπικού Συντηρητικού φιλοκύπριου βουλευτή Μάθιου Όφορντ.

Της παρέλασης που διοργανώθηκε ηγείτο άγημα της τοπικής φιλαρμονικής και συμμετείχαν δημοτικοί άρχοντες, στρατιωτικό απόσπασμα, η αστυνομία και η πυροσβεστική.

Στις 11 το πρωί, όπως παραδοσιακά γίνεται στη Βρετανία, τηρήθηκε δύο λεπτών σιγή και ο τελετάρχης Αγγλικανός ιερέας ανέπεμψε δέηση για όσους έδωσαν τη ζωή τους υπηρετώντας τη χώρα τους.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από περισσότερους από 40 οργανισμούς που εδρεύουν στο Barnet ανάμεσα τους και ηγέτες κοινοτήτων όπως η εβραϊκή, η ινδική, η κινεζική και η αφρικανική.

Σημειώνεται ότι την ίδια ημέρα στο κενοτάφιο του Whitehall στο κεντρικό Λονδίνο πραγματοποιήθηκε η κεντρική εθνική τελετή για να τιμηθούν οι πεσόντες των παγκοσμίων πολέμων με τη συμμετοχή των Υπάτων Αρμοστών των χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας.

Ήταν η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των 65 ετών της βασιλείας της που η βασίλισσα Ελισάβετ οικειοθελώς δεν κατέθεσε η ίδια στεφάνι στο κενοτάφιο, επιλέγοντας να παρακολουθήσει την τελετή από μπαλκόνι του Foreign Office.

Τη θέση της πήρε ο Πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχός της Κάρολος σε μια ένδειξη της σταδιακής ανάθεσης όλο και περισσότερων καθηκόντων από την 91 ετών βασίλισσα σε άλλα νεαρότερα μέλη της οικογένειάς της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα