Kατάθεση Σταϊκούρα στη δίκη της Τρ. Κύπρου

Τη θέση ότι η Τράπεζα Κύπρου δεν θα μπορούσε να εκδώσει δημόσια ανακοίνωση στις 14 Ιουνίου του 2012 για αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών της στα €400 εκ. Περίπου, λόγω του ότι δεν υπήρχε συγκεκριμένη πληροφορία και ενδεχομένως μια τέτοια ανακοίνωση να ήταν και παραπλανητική, εξέφρασε σήμερα ο Ελλαδίτης καθηγητής και δικηγόρος Παναγιώτης Σταϊκούρας.

Ο κ.

Σταϊκούρας κατέθεσε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας ως μάρτυρας υπεράσπισης του Γιάννη Πεχλιβανίδη, εκ των κατηγορουμένων στην ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και άλλων πρώην ανώτατων στελεχών της, με κύρια κατηγορία τη χειραγώγηση της αγοράς.

Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της απολογίας των κατηγορουμένων και συγκεκριμένα της απολογίας του πρώην Αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου Γιάννη Πεχλιβανίδη.

Η εξέταση και αντεξέταση του κ. Πεχλιβανίδη έχει ήδη ολοκληρωθεί και ο δικηγόρος του, Κρις Τριανταφυλλίδης, κλήτευσε ως μάρτυρα υπεράσπισης του πελάτη του, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Χρηματοοικονομικού Δικαίου στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω Παναγιώτη Σταϊκούρα.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας κατά την τελευταία δικάσιμο αποφάσισε να μην επιτρέψει την παρουσίαση της γραπτής δήλωσης του Σταϊκούρα, ως μέρος της κυρίως εξέτασης του, επιτρέποντας του ωστόσο να καταθέσει προφορικώς κάτι που έγινε σήμερα.

Κατά την εξέταση του και ερωτηθείς τι παρατηρεί βλέποντας τον πίνακα που παρουσίασε ενώπιον του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου ο κ. Χατζημιτσής, ο κ. Σταικούρας είπε ότι αυτό που παρατηρεί είναι ότι στους βασικούς παράγοντες που συνδιαμόρφωναν το κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζας δεν υπήρχαν συγκεκριμένα ποσά αλλά ερωτηματικά.

Ερωτηθείς εάν από τον πίνακα και με βάση την εμπειρογνωμοσύνη του για τα θέματα λειτουργίας της αγοράς, μπορεί να βγάλει συγκεκριμένο συμπέρασμα ως προς το ποσό του κεφαλαιακού ελλείμματος, ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά, εκφράζοντας τη θέση ότι η Τράπεζα Κύπρου δεν θα μπορούσε να εκδώσει δημόσια ανακοίνωση στις 14 Ιουνίου του 2012 για αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών της στα €400 εκ. περίπου λόγω του ότι δεν υπήρχε συγκεκριμένη πληροφορία και ενδεχομένως μια τέτοια ανακοίνωση να ήταν και παραπλανητική.

Κατά την εξέταση του μάρτυρα, η Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ήγειρε αρκετές ενστάσεις σε σχέση με ερωτήσεις προς τον κ. Σταικούρα που σκοπό είχαν να εκφράσει τη γνώμη του για τον τρόπο υπολογισμού του κεφαλαιακού ελλείμματος αλλά και για το εάν θα έπρεπε ή όχι η τράπεζα να εκδώσει ανακοίνωση κατά την επίδικη περίοδο για αύξηση του κεφαλαιακού της ελλείμματος.

Το Δικαστήριο έκανε δεκτές τις ενστάσεις που ηγέρθησαν, λέγοντας ότι το ερώτημα για το εάν θα έπρεπε ή όχι η τράπεζα να εκδώσει ανακοίνωση θα πρέπει να το απαντήσει το ίδιο το δικαστήριο, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα αδόκιμη τη σύγκριση με τον μάρτυρα κατηγορίας, λειτουργό της ΕΚΚ Άλκη Πιερίδη.

Κατά την αντεξέταση του, η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Πολίνα Ευθυβούλου του υπέβαλε τη θέση ότι έχει έρθει ενώπιον του δικαστηρίου γνωρίζοντας όσα του έχει υποδείξει η υπεράσπιση του κ. Πεχλιβανίδη και επομένως η γνώμη που έχει εκφέρει για τις ημερομηνίες 14 και 26 Ιουνίου του 2012 δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί αποσπασματική και όχι ολοκληρωμένη. Ο κ. Σταϊκούρας διαφώνησε με τη θέση της Κατηγορούσας Αρχής λέγοντας ότι δεν του τέθηκαν οποιαδήποτε άλλα στοιχεία για να εκφέρει γνώμη πέραν από τα όσα του έθεσε ενώπιον του ο κ. Πεχλιβανίδης.

Η κα. Ευθυβούλου του υπέβαλε επίσης τη θέση ότι ήρθε να καταθέσει με εμπειρογνωμοσύνη στα θέματα ευρύτερου δικαίου χωρίς να έχει εμπειρογνωμοσύνη για τα θέματα λειτουργίας της αγοράς και τεχνικών θεμάτων. Ο κ. Σταϊκούρας διαφώνησε και με τη θέση αυτή της Κατηγορούσας Αρχής λέγοντας ότι έχει επαρκώς εμπεριστατωμένη επιστημονικά άποψη για θέματα εποπτείας και ρύθμισης της αγοράς.

Ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά στις ερωτήσεις κατά πόσο γνωρίζει με ποίο τρόπο επεξήγησε τον πίνακα που παρουσίασε ενώπιον του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου ο κ. Χατζημιτσής και κατά πόσο γνωρίζει τι είχε υπόψη του και τι έλεγε ο κάθε ένας κατηγορούμενος στον Κεντρικό Τραπεζίτη πριν και μετά τις 14/6/2012.

Ο μάρτυρας είπε ότι αυτό που γνωρίζει είναι αυτά που φαίνονται στο συγκεκριμένο πίνακα ως ένας αντικειμενικός τρίτος και τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον του.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κλητεύσει ακόμη ένα μάρτυρα υπεράσπισης από την Κύπρο κάτι που θα ξεκαθαρίσει κατά την επόμενη δικάσιμο, που ορίστηκε για τις 5 Μαΐου στις 10 το πρωί. Το Δικαστήριο θα συνεδριάσει για εκδίκαση της παρούσας υπόθεσης στις 9 και 17 Μαΐου, στις 10 το πρωί.

Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, είναι επίσης οι Ανδρέας Ηλιάδης, Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμης, Γιάννης Πεχλιβανίδης και Γιάννης Κυπρή. Το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφαση του στις 27 Απριλίου 2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων, καλώντας τους σε απολογία.

Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρώσει την απολογία τους οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμης και Ανδρέας Ηλιάδης.

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του κ. Πεχλιβανίδη, ο επόμενος κατηγορούμενος που θα προβεί σε απολογία ενώπιον του δικαστηρίου θα είναι ο Γιάννης Κυπρή και τελευταία η Τράπεζα Κύπρου, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει προς το δικαστήριο ότι θα καλέσει τον καθηγητή - εμπειρογνώμονα Kern Alexander για να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση.

Για τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα