Αντίδραση KT σε δημοσιεύματα περί "πλυντηρίου χρήματος"

Τα δημοσιεύματα στο διεθνή και κυρίως στον αμερικανικό Τύπο, τα οποία χαρακτηρίζουν την Κύπρο “πλυντήριο χρήματος”, είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η Κύπρος έχει βρεθεί στη μέση μιας πολιτικής διαμάχης, που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ, τονίζουν πηγές της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

“Γίνονται

ενέργειες και επαφές, προσπαθούμε να δείξουμε την αντίδραση μας σε αυτά που δημοσιεύονται”, υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές, διαβεβαιώνοντας ότι από τις επαφές που έχουν γίνει από αξιωματούχους της ΚΤ στις ΗΠΑ “σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές που να δείχνουν ότι τους ανησυχεί κάτι που συμβαίνει στην Κύπρο”.

Ανέφεραν επίσης ότι με δική της πρωτοβουλία η ΚΤ έχει έρθει σε επαφή με αρμόδιες αρχές ΗΠΑ, οι οποίες δεν εξέφρασαν “οποιαδήποτε ανησυχία ή επιθυμία να διερευνήσουμε οτιδήποτε σε σχέση με αυτά τα δημοσιεύματα”.

“Δεν είχαμε σε καμία περίπτωση, καμία επαφή που να μας ζητούν συνδρομή για οποιανδήποτε διερεύνηση”, ξεκαθάρισαν, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ΚΤ επικοινώνησε και με άλλες αρμόδιες αρχές στην Κύπρο “και έχουν επιβεβαιώσει ότι ούτε και εκείνοι είχαν οποιανδήποτε επαφή”.

Σε σχέση με τους λόγους που αυτά τα δημοσιεύματα εμπλέκουν την Κύπρο σε θέματα “ξεπλύματος χρήματος”, οι πηγές της ΚΤ ξεκαθάρισαν ότι “ουσιαστικά, έχουμε βρεθεί στη μέση μιας πολιτικής διαμάχης που γίνεται στις ΗΠΑ, λόγω και των ρωσικών διασυνδέσεων, της εμπλοκής (ως μετόχου στην Τράπεζα Κύπρου του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου) του Γουίλμπορ Ρος”, ο οποίος είναι πλέον Υπουργός της αμερικανικής Κυβέρνησης “και λόγω του ότι υπήρχαν ίσως κάποιοι λογαριασμοί στο παρελθόν με τη Λαϊκή Τράπεζα”.

Το τελευταίο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΚΤ το έχει εξετάσει και “έχει επιβεβαιωθεί ότι είχε λογαριασμούς το 2011” ο επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Paul Manafort “και το 2012 οι λογαριασμοί αυτοί είχαν κλείσει”.

“Τους λογαριασμούς τους έκλεισε η Λαϊκή όταν είχε ζητήσει κάποια επιπρόσθετα στοιχεία και δεν της δόθηκαν”, σημείωσαν.

Όσον αφορά τη σιωπή που κράτησε η ΚΤ επί του θέματος, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι “η σιωπή δεν σημαίνει και αποδοχή” των όσων αναφέρονται στο διεθνή και κυρίως στον αμερικανικό Τύπο, εξηγώντας “νοιώσαμε ότι το να βγαίνουμε με δημόσιες ανακοινώσεις ίσως να δίναμε και την εντύπωση ότι κάπως παραδεχόμαστε κάποια πράγματα”.

Αναφορικά με χθεσινό δημοσίευμα της “New York Times” σε σχέση με την επίσκεψη στα μέσα Απριλίου στην Κύπρο του Αμερικανικού Γερουσιαστή Μάικ Κουίγκλι (Mike Quigley), ο οποίος δήλωσε ότι έχει στοιχεία για ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο, οι πηγές της ΚΤ έχουν πληροφορία ότι ο Γερουσιαστής ήρθε στην Κύπρο για δύο ημέρες και συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό.

Τεράστια βήματα για αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος

Οι πηγές της ΚΤ ανέφεραν ότι “έχουν γίνει τεράστια βήματα”, τουλάχιστον από το 2013 και μετά, για το θέμα της αντιμετώπισης του ξεπλύματος χρήματος μέχρι που να βρισκόμαστε υπό κατηγορία, όπως σημείωσαν, ότι γίναμε υπερβολικοί, υπογραμμίζοντας ότι “για το συγκεκριμένο θέμα τίποτε δεν είναι υπερβολικό”.

Ανέφεραν επίσης ότι το ότι είναι γεγονός και αναγνωρίζεται ότι η Κύπρος είναι πιο αυστηρή από όλες τις χώρες της ΕΕ και όχι μόνο, αλλά θεωρούμε, όπως επισήμανε, ότι είμαστε υπόχρεοι να είμαστε αυστηροί λόγω του ονόματος που έχουμε βγάλει και παρά τις προσπάθειες αυτές συνεχίζεται αυτό, όπως δείχνουν τα δημοσιεύματα.

Κλείσιμο πέρα των 15.000 λογαριασμών

Οι πηγές της ΚΤ ανέφεραν ότι τα τελευταία περίπου δύο χρόνια έκλεισαν πέρα των 15.000 λογαριασμών οι περισσότεροι των οποίων ήταν ανενεργοί, λόγω του ότι έχουν συμπεριληφθεί αυστηρότερες πρόνοιες στο εποπτικό πλαίσιο, το οποίο αν και ήταν και προηγουμένως αυστηρό, αναγκάζει πλέον τις τράπεζες για να μπορούν να συμμορφώνονται με το πλαίσιο αυτό, να συγυριστούν.

“Ένας από τους λόγους που έκλεισαν πρόσφατα αρκετοί λογαριασμοί ήταν η αλλαγή που έγινε πρόσφατα στην οδηγία, μεταφέροντας ξεκάθαρη την ευθύνη στις τράπεζες για έλεγχο των εταιρικών δικαιούχων και για άμεση επαφή και συνάντηση με τον πελάτη”, πρόσθεσαν.

Ξεκαθάρισαν ότι δεν υπήρχαν ελλείψεις από πλευράς κανονισμών και νομοθεσίας, η οποία ήταν βασισμένος όχι μόνο στις ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και στα πρότυπα του Financial Action Task Force (FATF) που αποτελούν τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα

Σήμερα υπάρχει πιο επισταμένη εποπτεία στο τι κάνουν οι τράπεζες, υπάρχει ομάδα στην ΚΤ, η οποία είναι αφοσιωμένη στο θέμα αυτό και δεν υπάρχει καμιά ανοχή στο θέμα της εφαρμογής του νόμου από τις τράπεζες, σημείωσαν.

Ανέφεραν επίσης ότι επιπλέον η Κύπρος βρίσκεται υπό συνεχή αξιολόγηση από την αρμόδια για το θέμα Επιτροπή Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα επισκεφθεί σύντομα το νησί.

Αναφορικά με το θέμα, η ΚΤΚ διαβεβαίωσε πάντως ότι παρακολουθεί, αξιολογεί και εποπτεύει την εφαρμογή των απαιτήσεων του σχετικού νομικού και κανονιστικού πλαισίου από τα εποπτευόμενα ιδρύματα βασιζόμενη στα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα και σημείωσε ότι εφαρμόζει ένα πλήρες πρόγραμμα ελέγχων τόσο επιτόπιων όσο και εξ αποστάσεως και λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα από το ισχύον πλαίσιο μέτρα με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών.

Ανέφερε, επίσης, ότι κατά το 2016 ολοκλήρωσε το τριετές πρόγραμμα (2014-2016) επιτόπιων ελέγχων πλήρους πεδίου σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα υπό την εποπτεία της και ότι μαζί με τις άλλες εγχώριες εποπτικές αρχές ολοκλήρωσε τη συνεργασία της με τη Διεθνή Τράπεζα σε σχέση με το έργο της αξιολόγησης των κινδύνων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που αναφύονται σε εθνικό επίπεδο (National Risk Assessment).

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία που συνομολογήθηκε το 2015 προέβλεπε την αξιολόγηση των απειλών και της εγγενούς τρωτότητας της Κύπρου στους κινδύνους νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στη βάση της διεθνώς αποδεκτής και αναγνωρισμένης μεθοδολογίας της Διεθνούς Τράπεζας.

“Με την αξιολόγηση των εν λόγω κινδύνων σε εθνικό επίπεδο, θα επιτευχθεί συμμόρφωση με τις πρόνοιες των διεθνών προτύπων του Financial Action Task Force (FATF) αλλά και της 4ης Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας η οποία τίθεται σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2017”, σημείωσε.

Επιπλέον, η ΚΤΚ ανέφερε ότι συνεργάζεται με τη ΜΟΚΑΣ για τη μεταφορά σε εθνικό νομικό δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/849 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Μαΐου 2015 σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα