KEBE: Brexit, λύση και προχειρότητα

Για μια ακόμη φορά, στο δύσμοιρο αυτό τόπο, οι θεσμοί ενεργούν βιαστικά, με προχειρότητα και, ίσως, σύγχυση.

Βιάστηκε το ΚΕΒΕ, να ανακοίνωση την ανησυχία του για τυχόν έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου (HB) από την Ευρωπαϊκή Ένωση παραθέτοντας σαν λόγους ανησυχίας το εμπόριο, τον τουρισμό και τα δίδακτρα στα αγγλικά πανεπιστήμια.

Από στατιστικές που το ίδιο το ΚΕΒΕ ανακοίνωσε διαφαίνεται ότι οι εισαγωγές μας από το ΗΒ είναι περίπου τρισίμιση φορές πιο μεγάλες σε

αξία από ότι οι όποιες εξαγωγές μας. Αυτό από μόνο του λέει ότι δεν θα υπάρχει λόγοs για το ΗΒ να επιβάλει φορολογίες στα Κυπριακά προϊόντα έτσι που να δημιουργήσει πολλαπλάσιο αντίκτυπο στις δικές του εξαγωγές προς την Κύπρο.

Όποιος παρακολουθεί τις συζητήσεις που γίνονται στην Αγγλία θα διαπιστώσει ότι όσοι υποστηρίζουν την έξοδο από την Ευρώπη υποστηρίζουν την άμεση υπογραφή εμπορικών συμφωνιών με τις άλλες χώρες για να διατηρηθεί το εμπόριο και να συνεχίσουν οι Αγγλικές εξαγωγές όπως και πριν.

Όσον αφορά τον τουρισμό, είναι γεγονός ότι μια πιθανή έξοδος του ΗΒ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένεται να μειώσει την αξία της στερλίνας μέχρι και 20% έναντι του ευρώ. Όμως όλες οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου ανοίκουν στην Ευροζώνη και επομένος θα έχουν το ίδιο πρόβλημα με εμάς. Οι υπόλοιπες Μεσογειακές χώρες που είναι ανταγωνιστικοί τουριστικοί προορισμοί π.χ. Τηνησία, Μαρόκκο, Αίγυπτος και Τουρκία έχουν όλες προβλήματα με την τρομοκρατία ή/και πολιτική αστάθια και επομένος δεν αποτελούν λογικό εναλλακτικό προορισμό για τους Άγγλους.

Έρχομαι τώρα και στο κερασάκι στην τούρτα: Τα δίδακτρα των αγγλικών πανεπιστημίων είναι £9.000 για ευρωπαίους φοιτητές και περίπου, κατά μέσο όρο, £15.000 για μη ευρωπαίους. Αν κάποιος υπολογίσει το κόστος ζωής για ένα φοιτητή στην Αγγλία (ενοίκιο, φαγητό, διασκέδαση, κλπ.) σε περίπου £18.000 το χρόνο έχουμε ένα συνολικό κόστος £27.000 ή (με την σημερινή αξία της στερλίνας στα €0,78) περίπου €34.600.

Αν υπάρξει BREXIT και ανεβούν τα δίδακτρα στις £15.000, το συνολικό κόστος θα ανέλθει πλέον στις £33.000. Με την μείωση όμως της αξίας της στερλίνας κατά 20% (στα €0,975) το κόστος σε ευρώ θα είναι περίπου €33.850 δηλ. μείωση του συνολικού κόστους κατά €750 τον χρόνο ανά φοιτητή.

Ακόμη κάτι, η έξοδος από την ΕυρωπαΪκή Ένωση είναι διαδικασία η οποία θα πάρει 2 χρόνια. Επομένως, για τους φοιτητές μας, όχι μόνο δεν αναμένεται να υπάρξει άμεση αύξηση των διδάκτρων, αλλά με την μείωση της αξίας της στερλίνας, που θα γίνει άμεσα, η υφιστάμενοι φοιτητές θα έχουν μείωση στα συνολικά τους κόστη για την επόμενη διετία.

Εκείνο, όμως, που θα πρέπει να μας προβληματίσει με το ΚΕΒΕ δεν είναι μόνο η προχειρότητα των μελετών τους αλλά και το γεγονός ότι ενώ ανησυχούν για το BREXIT δεν φαίνεται να είναι σε θέση να δουν τα προβλήματα που τα μέλη τους θα αντιμετωπίσουν από βεβιασμένες και αμελέτητες συμφωνίες, όπως αυτήν που πρόσφατα είχαν κάνει εργοληπτικές εταιρείες με Τουρκοκύπριους συναδέλφους τους για την Αμμόχωστο και που αργότερα διαπίστωσαν πολλαπλά προβλήματα λόγο άλλων συμφωνιών που οι Τουρκοκυπριακές εταιρείες είχαν συνάψει με μεγάλες Τουρκικές εργοληπτικές εταιρείες. Βλέποντας τα πιο πάνω, μπορεί κάποιος να καταλάβει πώς το ΚΕΒΕ έχει άποψη για μια ενδεχόμενη λύση στο Κυπριακό όταν αυτή ακόμα δεν έχει περιεχόμενο.

O Ανδρέας Μ. Κουμενίδης, είναι Νομικός - Σύμβουλος επιχειρήσεων

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα