KE για Χαρίρι: Ούτε τυχαία, ούτε αιφνιδιαστική η επίσκεψη

Ούτε τυχαία, ούτε αιφνιδιαστική, ούτε εθιμοτυπική ήταν η επίσκεψη Χαρίρι στην Κύπρο το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο δήλωσε ότι η συνάντηση είχε συμφωνηθεί κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών και οριστικοποιήθηκε χθες στις 10.00 το πρωί, όταν επικοινώνησε με το Προεδρικό το διπλωματικό γραφείο του κ. Χαρίρι, αλλά για λόγους

ασφαλείας δεν ανακοινώθηκε.

Πώς κάλυψαν τα διεθνή ΜΜΕ την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής

Η Λευκωσία, είπε, θα αναλάβει, αρχής γενομένης από σήμερα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας τόσο την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ε.Ε., όσο και τις άριστες σχέσεις της με τις αραβικές χώρες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, συζήτησε χθες εν εκτάσει τις εξελίξεις στο Λίβανο στις διμερείς συναντήσεις, που είχε, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στη μεσολαβητική προσπάθεια τη Γαλλίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι κοινή στόχευση είναι η σταθερότητα στο Λίβανο και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται, πλέον, η Λευκωσία.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαρακτήρισε καθοριστικές για το μέλλον του Λιβάνου τις επόμενες μέρες.

Το περασμένο Σάββατο, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Γαλλίας, ο Σάαντ αλ-Χαρίρι μετέβη στο Παρίσι με μέλη της οικογένειας του και είχε συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Χθες αναχώρησε από το Παρίσι και αρχικά μετέβη στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φαταάχ αλ Σίσι, και στη συνέχεια ήρθε στην Κύπρο.

Η παραίτηση του Χαρίρι προκάλεσε πολιτική κρίση στον Λίβανο, με τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν να προσπαθούν να εδραιώσουν την επιρροή τους στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Τα αραβικά κράτη θα πρέπει ν’ αντιμετωπίζουν με λογική το Λίβανο, δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Αούν, αλλιώς, προειδοποίησε, ο Λίβανος θα οδηγηθεί «προς τη φωτιά».

Η επόμενη τριμερής Σύνοδος

Η επόμενη τριμερής Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Σ’ αυτή θα συμμετάσχει και η Ιταλία, καθώς η παρουσία της σε μια τέτοια συμμαχία θα προσδώσει νέα δυναμική και θα ενισχύσει την προσπάθεια για περιφερειακή σύμπραξη επί του ενεργειακού άξονα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε στο Ράδιο Πρώτο ότι η σχετική πρόταση έγινε πριν δύο μήνες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έγινε αποδεκτή από την Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Προσεγγίστηκε, είπε, η Ιταλία, η οποία απάντησε θετικά, αλλά λόγω βεβαρημένου προγράμματος ο πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, δεν προλάβαινε τη χθεσινή σύνοδο και θα είναι παρών στη σύνοδο της Κρήτης.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Χριστοδουλίδης δεν απέκλεισε, αν σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση στο Βηρυτό, να πραγματοποιηθεί και τριμερής με το Λίβανο.

Αναφερόμενος στις μελλοντικές επαφές, με επίκεντρο την ενέργεια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι είναι προγραμματισμένη συνάντηση στη Λευκωσία με τον βασιλιά της Ιορδανίας και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και είμαστε σε συζητήσεις με το Ισραήλ.

Χθες, εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε πρόσκληση από τη Σαουδική Αραβία και θα εξεταστεί, μέσω της διπλωματικής οδού, πότε είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη.

Όραμα της κυβέρνησης είναι η συγκρότηση και ο συντονισμός πολυμερούς σώματος, διευρυμένης περιφερειακής συνεργασίας, με τη συμμετοχή των αραβικών κρατών, του Ισραήλ και των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. δήλωσε, εξάλλου, ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης.

Κοινή μας πεποίθηση η σταθερότητα στο Λίβανο. Προς αυτήν την κατεύθυνση είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες. pic.twitter.com/JlkclkH1k6

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) 22 Νοεμβρίου 2017
Keywords
Τυχαία Θέματα