KE: Δεν μπορούν να συζητηθούν οι τέσσερις ελευθερίες

Στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων την ερχόμενη Τρίτη και στον ρόλο που θα επιδιώξει να διαδραματίσει ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, στρέφονται πλέον τα βλέμματα.

Δημοσίευμα του Φιλελευθέρου φέρει τον Νορβηγό Διπλωμάτη να καταθέτει προφορικές προτάσεις, με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών. Διαδικασία, η οποία φέρεται να έχει συμφωνηθεί πριν τη διακοπή των συνομιλιών.

''Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης που γίνεται μπορούν να εκφραστούν κάποιες ιδέες, οι οποίες σε καμία απολύτως περίπτωση δεν δίνουν την όποια δεσμευτική προσέγγιση στις συγκεκριμένες θέσεις ή έχουν τον οποιοδήποτε ρόλο επιδιαιτησίας''

ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει εκ νέου πως η όποια συμφωνία θα προέρχεται από τους δύο ηγέτες και μόνο.''Και ο Γενικός Γραμματέας ήταν ξεκάθαρος ότι ένας τέτοιος ρόλος δεν διεκδικείται από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά την ίδια στιγμή να ξεκαθαρίσω και τη δική μας θέση. Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε εγείρει ένα τέτοιο θέμα, τούτο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό''.

Στο μεταξύ, πληροφορίες θέλουν την Ουάσινγκτον να συμπλέει με Λονδίνο και Βρυξέλλες, όσο αφορά στην ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος για απόλαυση των 4ων βασικών ελευθεριών από Τούρκους υπηκόους, μετά τη λύση του Κυπριακού.

Ο Αμερικανός Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών, Τζόναθαν Κόεν, φέρεται, μάλιστα, να έθεσε στην ΕΕ θέμα ''ισοδύναμης μεταχείρισης'' των Ελλήνων και Τούρκων πολιτών στην Κύπρο, παραγκωνίζοντας το γεγονός ότι τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών προκύπτουν απο την ιδιότητά τους ως Eυρωπαίοι πολίτες. ''Το θέμα αυτό είναι εκτός συζήτησης, δεν είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να συζητηθεί. Είναι ένα θέμα που αφορά την ΕΕ και την Τουρκία και μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να απασχολήσει τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού''.

Παρ' όλα αυτά, έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών δεν αποκρύβει τις συνέπειες από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το έγγραφο, το οποίο υπεβλήθη στο Προεδρικό, περί τα τέλη Μαρτίου, και το οποίο απολύπτει η "Σημερινή", καταδεικνύει ότι παραχώρηση των τεσσάρων ελευθεριών σε Τούρκους υπηκόους, θα περιορίζεται στην εμβέλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, απομονώντάς την ουσιαστικά σε μια διαφορετική κατηγορία μέλους της ΕΕ.

Και αυτό δεδομένης και της Λευκής Βίβλου, η οποία επιτρέπει την ύπαρξη χωρών διαφορετικών ταχυτήτων.

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε:

- Προσάρτηση της Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει δεκτό.

- Αποκλεισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας απο την Ε.Ε και συγκεκριμένα απο την ενιαία αγορά και το Σένγκεν.

- Επηρεασμό της ελεύθερης διακίνησης προϊόντων / υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ειναία αγορά.

Παράλληλα, όμως, υποδεικνύεται ότι η ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση Τούρκων πολιτών στο έδαφος της Δημοκρατίας θα αλλοιώσει πλήρως τη δημογραφική σύνθεση του νησιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα