HΠΑ: Διαβουλεύσεις Τραμπ για στελέχωση της κυβέρνησής του

Εντατικό Σαββατοκύριακο για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνεχίζει την επιλογή προσώπων που θα στελεχώσουν την κυβέρνησή του.

Ο Τραμπ συναντήθηκε με τους Κρις Κρίστι, Ρούντι Τζουλιάνι, Μιτ Ρόμνεϊ και τον απόστρατο στρατηγό Τζέιμς Ματίς, που φαίνεται να είναι ο κύριος υποψήφιος για το Υπουργείο Άμυνας.

Ο Τραμπ έκανε τις συναντήσεις του στις εγκαταστάσεις του γκολφ που διαθέτει στην περιοχή Μπεντμίνστερ στο Νιου Τζέρσι. Έτσι, το Σάββατο, είχε συζητήσεις με τον

Ματίς και τον Μιτ Ρόμνεϊ, που ήταν σκληρός επικριτής του στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και τώρα είναι πιθανός υποψήφιος για τη θέση του Υπουργού των Εξωτερικών.

Μετά την ολοκλήρωση των διήμερων συζητήσεων και επαφών με πιθανούς υποψηφίους για τη στελέχωση της κυβέρνησης του και ενώ αποχαιρετούσε τον στρατηγό των Πεζοναυτών Τζον Κέλι, χθες το απόγευμα, ο Τραμπ δήλωσε ότι έχει λάβει τις αποφάσεις του για δύο διορισμούς.

“Είχαμε ουσιαστικές συναντήσεις και θα ακούσετε σύντομα γι' αυτές,” είπε.

Ο υπεύθυνος Τύπου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Σον Σπάισερ δήλωσε ότι δε θα γίνονταν ανακοινώσεις σχετικά με τους διορισμούς το βράδυ της Κυριακής.

Ο Τραμπ συζήτησε τη θέση του Υπουργού Οικονομικών με τον Τζον Γκρέι, που είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου (Blackstone Group) σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν γνώση για τη συνάντηση αυτή. Σύμφωνα με ανακοίνωση της μεταβατικής προεδρικής ομάδας του Τραμπ, στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν η αμερικανική οικονομία, η κατάσταση στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και την παγκόσμια οικονομία, όπως επίσης, ζητήματα φορολογικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και θέματα μακροχρόνιου χρέους.

Το τελευταίο άτομο που συνόδευσε ο Τραμπ στην έξοδο των εγκαταστάσεων του γκολφ ήταν ο Τζουλιάνι, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Ο Τραμπ είχε νωρίτερα δηλώσει ότι ο Τζουλιάνι είναι υποψήφιος για το Υπουργείο των Εξωτερικών αλλά “και για άλλες θέσεις”. Σε ανακοίνωση της μεταβατικής προεδρικής ομάδας του Τραμπ, αναφέρθηκε ότι ο ίδιος και ο Τζουλιάνι συζήτησαν τις “προτεραιότητες της διακυβέρνησης” όπως επίσης και “την αποκατάσταση της θέσης των ΗΠΑ στον κόσμο, τρέχουσα ζητήματα της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας, αλλά και απειλές από σημεία έντασης σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Ο Κρις Κρίστι, Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι ήταν σύμβουλος του Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά στη συνέχεια απαλλάχθηκε από την ηγεσία της μεταβατικής ομάδας διακυβέρνησης του Τραμπ. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων πριν από τη συνάντηση αυτή, σχετικά με το αν ο Κρίστι θα έχει κάποια θέση στη νέα διακυβέρνηση, ο Τραμπ απέφυγε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση αυτή, αλλά τον χαρακτήρισε “ιδιαίτερα ταλαντούχο και προικισμένο άνθρωπο”.

Ο Τραμπ συναντήθηκε επίσης με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Ουίλμπορ Ρος, ο οποίος, όπως δήλωσε, είναι πιθανή επιλογή για το Υπουργείο Εμπορίου. Σε ερώτηση εάν επιθυμεί τον διορισμό αυτό, ο Ρος δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Λοιπόν, ο χρόνος θα δείξει”.

Από την άλλη μεριά, οι επιλογές προσώπων του Τραμπ που φαίνεται ότι έχουν “κλειδώσει”, είναι αυτή του Γερουσιαστή Τζεφ Σέσιονς για το Υπουργείο Δικαιοσύνης, του μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Πομπέο, για τη θέση του διευθυντή της CIA, αλλά και του απόστρατου υποστράτηγου Μάικ Φλιν για τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα