ΓΓ ΠΕΟ: Βαθιά κουρεύονται οι κοινωνικές παροχές

"Η οικονομική κρίση και οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, έχουν συρρικνώσει την κοινωνική πολιτική του κράτους, αφού οι κοινωνικές παροχές έχουν δεχτεί βαθύ κούρεμα ύψους 127 εκ ή 20% το 2014 και από τότε παραμένουν καθηλωμένες, παρά τη σημαντική διεύρυνση της φτώχειας και της κοινωνικής ανισότητας".

Αυτό ανέφερε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης μιλώντας σε συζήτηση του Γραφείου Γυναικών της ΠΕΟ

με θέμα: «Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προώθηση πολιτικών στήριξης της εργαζόμενης οικογένειας».

Την ίδια ώρα, είπε, το κονδύλι της κρατικής χορηγίας προς τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Συμβούλια Κοινωνικής Ευημερίας και τις εθελοντικές οργανώσεις, το 2014 κουτσουρεύτηκε κατά 1,5 εκ. ή 17,4% και από τότε παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Συνέπεια αυτών των περικοπών, ανέφερε ο ΓΓ της ΠΕΟ, είναι ότι μέσα στην τριετία, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις τερματισμού ή αναστολής λειτουργίας κρατικών Στεγών Ηλικιωμένων και Βρεφοκομικών - Παιδοκομικών Σταθμών, με τη μέθοδο του αργού θανάτου.

Σήμερα η κρατική οικονομική ενίσχυση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν καλύπτει ούτε το 1/3 των προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής, είπε.

Η προσέγγιση των κοινωνικών προτεραιοτήτων από την πλευρά των σημερινών κυβερνώντων είναι ευθυγραμμισμένη πλήρως με τις νεοφιλελεύθερες συνταγές, οι οποίες έχουν δυστυχώς κυριαρχήσει στην ΕΕ και οι οποίες κατεδαφίζουν συστηματικά την όποια θετική κοινωνική παράδοση έχει δημιουργήσει η Ευρώπη και το λεγόμενο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ επεσήμανε πως για να αναβαθμίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση το κοινωνικό της πρόσωπο, μπορεί και πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο στην κατεύθυνση της στήριξης των πολιτών και ιδιαίτερα των εργαζομένων και των πιο ευάλωτων, στην καθημερινή τους ζωή. Να προσφέρει ευρείες και ψηλής ποιότητας υπηρεσίες για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, να έχει τους διαθέσιμους πόρους και να τους αξιοποιεί αποτελεσματικά και να αναπτύσσει συνεργασίες μεταξύ των τοπικών φορέων και των εθελοντικών οργανώσεων για κάλυψη των μεταβαλλόμενων κοινωνικών αναγκών, υπέδειξε.

Χρειάζεται, σημείωσε, να δοθεί προτεραιότητα σε δομές που να στηρίζουν ουσιαστικά τους ανθρώπους και την εργαζόμενη οικογένεια και κύρια τις εργαζόμενες γυναίκες μέσα από τη δημιουργία επαρκών υποδομών φύλαξης, φροντίδας, υγιούς και δημιουργικής ψυχαγωγίας των παιδιών και άλλων εξαρτωμένων ατόμων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα