H ταινία του Χόλιγουντ για Στρατηγό Γρίβα και ΕΟΚΑ που ματαίωσε το Φόρεϊν Όφις

Μια σχεδόν άγνωστη πτυχή της Κυπριακής Ιστορίας ανέδειξε στο Facebook ο συγγραφέας Λεωνίδας Λεωνίδου και αφορά μια ταινία που σχεδίαζαν παραγωγοί του Χόλιγουντ για τον Στρατηγό Γεώργια Γρίβα Διγενή και την ΕΟΚΑ το 1959. Για τις παρασκηνιακές διεργασίες αλλά και τον καταλυτικό ρόλο του Φόρειν Όφις για ματαίωση τελικά της ταινίας μίλησε στο Ράδιο Πρώτο (50:56) κ . Λεωνίδου του οποίου παρατίθεται η ανάρτηση καθώς και τα σχετικά

αρχεία. 

 

 

 

Στις 6 Ιουνίου 1959 το πρακτορείο Reuters μετέδιδε: «Ο πρώην Αρχηγός της ΕΟΚΑ, υπέγραψε σήμερα στην Αθήνα συμβόλαιο με τον ανεξάρτητο παραγωγό του Χόλιγουντ Έντουαρντ Άλμπερτσον για το γύρισμα ταινίας που να απεικονίζει την ιστορία του Κυπριακού απελευθερωτικού κινήματος.

 

Ο εκπρόσωπος του κ. Άλμπερτσον εδώ, ο κ. Ρόζεν είπε ότι η ταινία θα είναι «μια ιστορία δράσης για ψυχαγωγία, και όχι για προπαγάνδα». Θα γυριστεί κυρίως στην Ελλάδα, αλλά μέρος της ίσως στην Κύπρο. Η ταινία, που υπολογίζεται στα 2.500.000 δολάρια (περίπου 892.000 στερλίνες) θα βασίζεται στα απομνημονεύματα του στρατηγού Γρίβα».

 

Ήδη όμως, από τις αρχές Μαΐου το Φόρεϊν Όφις ανησύχησε όταν έμαθε το αμερικανικό ενδιαφέρον για την παραγωγή αυτής της ταινίας. Τότε, ο Ρόζεν βρισκόταν στο Λονδίνο, φιλοξενούμενος της Λαίδης Κρόσφιλντ (φιλελεύθερη πολιτικός και πρόεδρος της Αγγλοελληνικής Ένωσης), γιατί πίστευε ότι η ταινία θα μπορούσε να εξυπηρετήσει την αγγλοελληνική φιλία. Ο Ρόζεν ήθελε να μάθει τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης επ' αυτού.

 

Σε πρώτη επαφή ο Άρτσι Ρος του Φόρεϊν Όφις προειδοποίησε τον Ρόζεν ότι «είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί ποτέ μια τέτοια ταινία αφού δεν θα υπήρχε θέμα προβολής της στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κοινοπολιτεία».Στις 28 Μαΐου, ο Ρόζεν και ο Κένεθ Μάρεϊ, αντιπρόσωπος του Allied Artists International Corporation στην Ευρώπη, συνάντησαν τον Σερ Τζον Μάρτιν, ανώτερο στέλεχος του Υπουργείου Αποικιών. Ο Μάρεϊ εξήγησε ότι «προτού η Εταιρεία του προχωρήσει με αυτή την πρόταση, ήθελαν διαβεβαίωση ότι δεν θα εμποδιζόταν η προβολή της στη βρετανική αγορά, τη δεύτερη μεγαλύτερη για αμερικανικές ταινίες».Συνάμα, ο Ρόζεν διαβεβαίωσε τον Σερ Μάρτιν ότι είχε περάσει πολλές ώρες με τον Στρατηγό Γρίβα και ήταν απόλυτα ικανοποιημένος ότι δεν είχε αντι-βρετανικά αισθήματα και ότι «θα μπορούσε να γίνει μια ταινία βασισμένη στις αντάρτικες δραστηριότητες του Γρίβα, με τρόπο που δεν θα προκαλούσε δυσαρέσκεια στη Βρετανία».

 

 

Είπε ακόμα ότι ο Στρατηγός θα μπορούσε να υπηρετήσει στο ΝΑΤΟ ως ειδικός επί ανταρτοπόλεμου.

Τα επιχειρήματα του Σερ Μάρτιν εναντίον της ιδέας αυτής ήταν: 1) τέτοια ταινία θα επιδείνωνε τις εντάσεις στην Κύπρο και τις σχέσεις Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας. 2) Έστω και αν η ταινία βασιζόταν εξ αποστάσεως στην πραγματικότητα δεν θα μπορούσε να αποφύγει αρνητικό αντίκτυπο για τη Βρετανία. 3) Θα προκαλούσε αντίδραση στο βρετανικό κοινό… αν για ικανοποίηση του Γρίβα έπρεπε να παρουσιαστεί σαν νίκη της “τρομοκρατίας” με μια αντι-βρετανική τοποθέτηση. 4) Ακόμα κι αν το βρετανικό κοινό μπορούσε να πειστεί “να καταπιεί” την παρουσίαση του Γρίβα ως γνήσιου εθνικιστή, δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί στρατιωτικοί και τα εξαρτώμενα πρόσωπά τους, που γνώριζαν ποιος ήταν ο Γρίβας, δεν θα αντιδρούσαν ευνοϊκά. Ο Σερ Μάρτιν δήλωσε «δεν υπήρχε καμία ελπίδα ότι οποιαδήποτε παρουσίαση του θέματος στο άμεσο μέλλον θα ήταν ευχάριστη για το βρετανικό κοινό. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Αποικιών σίγουρα δεν θα έκανε τίποτα για να ενθαρρύνει τον κ. Ρόζεν στο έργο του, αν και, φυσικά, δεν ήταν σε θέση να επιβάλει βέτο».

Τελικά οι άμεσες παρεμβάσεις και η συνεχής αποθάρρυνση του Φόρεϊν Όφις που προειδοποιούσε για “μαύρες προδιαγραφές πωλήσεων” για την ταινία ακύρωσαν την πραγματοποίησή της».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Λεωνίδου  υπηρέτησε ωε πρόεδρος της Ένωσης των Προσφυγικών Σωµατείων Αγγλίας (ΕΚΕΚΑ) αναµίχθηκε ενεργά στο έργο της διαφώτισης Βρετανών και Ευρωπαίων πολιτικών, καθώς και των µέσων µαζικής ενηµέρωσης για το Κυπριακό ζήτηµα.

Επίσης, από το 1978 ως το 2017 ασχολήθηκε µε την Ελληνική παροικιακή εκπαίδευση.

Είναι ερευνητής αρχειακών πηγών για πέρα από 40 χρόνια και συγγραφέας πολλών βιβλίων που αφορούν στη νεότερη κυπριακή ιστορία όπως

i) Το τετράτοµο ογκώδες έργο του Γεώργιος Γρίβας Διγενής – Βιογραφία (εκδ. 1995, 1997, 2008, 2009)

ii) Το βραβευµένο σύγγραµµά του Άγιος Θεόδωρος Καρπασίας – Τόπος και Άνθρωποι (εκδ. 1986, 2012).

iii) Μακράσυκα – Τόπος και Άνθρωποι (εκδ. 2010).

iv) Επτακώµη – Τόπος και Άνθρωποι (εκδ. 2016).

v) Διά Πυρός και Σιδήρου – Τα Εγκλήµατα της Εισβολής του Αττίλα και η Εθνοκάθαρση της Κατεχόµενης Κύπρου (εκδ. 2013).

vi) Ο Τελευταίος Δραπέτης (εκδ. 2014).

vii) Το ογκώδες δίτοµο σύγγραµµα Χρονολόγιον Αγώνος ΕΟΚΑ (εκδ. 2019). viii) British Politicians in Support of Self-Determination and Human Rights for Cyprus in the 1950s» (εκδ. 2019).

ix) Οι Δώδεκα Προδοσίες που οδήγησαν τον Γρηγόρη Αυξεντίου στο Θάνατο (εκδ. 2020).

x) Ελληνικές Κοινότητες Μπρίστολ και Ουέστον-σουπερ-Μέαρ (εκδ. 2020). xi) Η Σκευωρία της Κοφίνου – Απαρχή της Τουρκοϋποταγης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χόλιγουντ, Στρατηγό Γρίβα, ΕΟΚΑ, Φόρεϊν Όφις,choligount, stratigo griva, eoka, forein ofis