H ώρα των ενστάσεων για την κατοχύρωση του χαλουμιού

Μέχρι το απόγευμα ξεκαθαρίζει το σκηνικό για τις ενστάσεις που κατατίθενται αναφορικά με την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για κατοχύρωση του χαλουμιού.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης, εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός του επόμενου εξαμήνου το θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού θα έχει κλείσει θετικά για την Κύπρο.

Κατόπιν ενημέρωσης από την Κομισιόν είπε, προκύπτει πρόθεση για υποβολή τριών ενστάσεων όμως το σκηνικό θα ξεκαθαρίσει οριστικά μέχρι το απόγευμα.

«Υπάρχει μια πρόθεση

για υποβολή ένστασης από το Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει και μια άλλη από την εταιρεία Dairy Australia Limited η οποία εμπορεύεται το χαλούμι καθώς και από τον οργανισμό Consortium for Common Food Names των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα υπάρχει και μια επιστολή από την Κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας η οποία λέει ότι δεν θα υποστηρίξει καμία ένσταση παραγωγού ή εμπόρου δικού της. Αυτή είναι η πληροφόρηση μέχρι στιγμής. Φυσικά πρέπει να αναμένουμε μέχρι το απόγευμα, όπου επίσημα πλέον η Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να μας ενημερώσει αν υπάρχουν και άλλες ενστάσεις και από εκεί και πέρα αυτές οι εταιρείες ή τα κράτη που θα έχουν υποβάλει ένσταση είναι υποχρεωμένα σε δύο μήνες να στοιχειοθετήσουν αυτή την ένστασή τους, ούτως ώστε να εξεταστεί από την Επιτροπή κατά πόσο αυτές οι ενστάσεις είναι παραδεκτές ή όχι», ανέφερε ο αρμόδιος Υπουργός.

Χαρακτήρισε χαλαρή την ένσταση του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς όπως είπε, αναγνωρίζουν ότι το χαλούμι μπορεί να είναι ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου και ότι θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά λέει πως δεν μπορεί παρά να προωθήσει τις ενστάσεις των παραγωγών του.

«Εμείς, ως Κυπριακή Δημοκρατία, αναμέναμε αυτές τις ενστάσεις, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε ένσταση και ευελπιστώ ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο το θέμα θα έχει κλείσει θετικά για την Κύπρο», τόνισε ο Νίκος Κουγιάλης.

Σε ερώτηση είπε ότι «δεν θα κάνουμε καμιά συμφωνία με κανέναν, ο φάκελος είναι ξεκάθαρος, είναι άρτια στοιχειοθετημένα όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα κυπριακό παραδοσιακό προϊόν και νομίζω ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο καμιάς συμφωνίας με καμιά χώρα».

Κληθείς να πει κατά πόσο στις βρετανικές ενστάσεις το χαλούμι χαρακτηρίστηκε ως μεσανατολιτικό προïόν, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι δεν έχει λεχθεί κάτι τέτοιο από επίσημης βρετανικής πλευράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα