Συγγενείς Αγνοουμένων: Κάθε δυνατή διευκόλυνση στη ΔΕΑ

Η επανέναρξη των εργασιών της ΔΕΑ δημιούργησε μια ελπιδοφόρα κινητικότητα στο θέμα, που για να φέρει όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα πρέπει να διασφαλισθεί η ειλικρινής και έντιμη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών, αναφέρει η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.

Σε ανακοίνωση με αφορμή την σημερινή ημέρα των Αγνοουμένων η Οργάνωση αναφέρει ότι πρέπει να δοθεί στη Διερευνητική Επιτροπή κάθε δυνατή διευκόλυνση. "Να της επιτραπεί ελεύθερη πρόσβαση στις πηγές πληροφοριών

και σε κάθε χώρο, συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτικών περιοχών. Πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό απ’ όλους και ιδιαίτερα από εκείνους που έχουν την ευθύνη ότι το δικαίωμα των συγγενών γι ανεύρεση και παράδοση των οστών αγνοουμένων που αποδεδειγμένα έχουν μετακινηθεί είναι απόλυτα σεβαστό και αδιαμφισβήτητο", αναφέρεται.

Σημειώνει ακόμη ότι η Ημέρα των Αγνοουμένων είναι η ημέρα κατά την οποία ο Κυπριακός Ελληνισμός καλείται να φέρει στη μνήμη του και να αποδώσει τις οφειλόμενες τιμές στις ηρωικές μορφές των Αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας του 1974, μιας τραγωδίας, που κατ’ απαράδεκτο τρόπο συνεχίζεται για 41 και πλέον χρόνια, "εξαιτίας της απροθυμίας της Τουρκίας να επιδείξει τη στοιχειώδη ανθρωπιστική διάθεση να δώσει πληροφορίες και στοιχεία για την τύχη προσώπων, που αποδεδειγμένα τα ίχνη τους χάθηκαν σε περιοχές που καταλήφθηκαν από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής".

"Η αταλάντευτη απαίτηση των συγγενών Αγνοουμένων να πληροφορηθούν με πειστικά στοιχεία για την τύχη των δικών τους, ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα πλήρως κατοχυρωμένο από σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι αποφάσεις Διεθνών Οργανισμών και οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία προσβλέπει η Τουρκία να ενταχθεί, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο να υποχρεωθεί η Τουρκία να επιτρέψει το 2004 την επαναλειτουργία της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ)", καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα