YΠΑΜ: Δεν συμφωνώ με την αποστρατικοποίηση (βίντεο)

Απαντήσεις στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ περί μιλιταρισμού και στρατιωτικοποίησης για προεκλογικούς σκοπούς, έδωσε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, λέγοντας πως όλες οι τελευταίες εξελίξεις έχουν τροχοδρομηθεί εδώ καιρό και δεν εξαρτώνται μονομερώς από Κύπρο.

Μιλώντας στην Εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και Κάτι» είπε πως οι απόψεις περί αποστρατικοποίησης ακούγονται και στην Ευρώπη από διάφορες αντιμιλιταριστικές ομάδες και την Αριστερά. «Εγώ δεν συμφωνώ καθόλου

με αυτή την άποψη. Στον σημερινό κόσμο, δεν υπάρχει το δίλημμα του να επενδύσει κανείς ή να μην επενδύσει στην άμυνα. Σήμερα, το δίλημμα είναι είτε να έχεις ασφάλεια είτε να εισάγεις ανασφάλεια», είπε ο Υπουργός Άμυνας.

«Έχουμε μια σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων που δεν θέλω να αναφέρω δημόσια, αλλά έχει ενημερωθεί η βουλή», είπε, υπογραμμίζοντας τη σημασία σύναψης συμμαχιών σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο.

Μιλώντας για το περιστατικό ξυλοδαρμού στην Ε.Φ. που διερευνάται, είπε πως η τιμωρία θα είναι αυστηρή και η παραδειγματική όποιου ή όποιων.

«Δεν θέλω να συμβάλω στη λογική του λαϊκού δικαστηρίου. Η ποινική ανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη, θα εξετάσει πλήρως την υπόθεση».

«Στον στρατό υπάρχουν κανονισμοί και διαδικασίες και πρέπει να διέπονται άπαντες από πνεύμα αυστηρότητας και πειθαρχίας, όπως αρμόζει στις ένοπλες δυνάμεις».

Ο κ. Φωκαΐδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στα πλεονεκτήματα της ένταξης της Κύπρου στην PESCO.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε πως είναι μια χώρα που απειλεί την ίδια την Ε.Ε., έχει μπλοκάρει την Αυστρία από τη συμμετοχή της στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και έχει εκφράσει απειλές εναντίων ηγετών.

«Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, είναι πως σήμερα υπάρχει αφενός η υπό διαμόρφωση νέα ένωση της Ευρώπης που συμμετέχει η Κύπρος και από την άλλη υπάρχει ένα πλαίσιο περιφερειακής αμυντικής συνεργασίας. «Έχουμε για πρώτη φορά υπογράψει συμφωνίες με Ισραήλ και Αίγυπτο για αποτροπή αυτής της απειλής», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει γιατί δεν μπήκαμε στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, όπως άλλωστε ήταν και προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη, είπε πως δεν το επέτρεψε η Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα