H. Désir: Το δημοψήφισμα καθορίζει παραμονή ή όχι στο ευρώ

Η ψήφος των Ελλήνων την Κυριακή θα καθορίσει κατά πόσον η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, δήλωσε ο Γάλλος Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Harlem Désir.

Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Desir είπε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της Ελλάδας, το οποίο ανησυχεί και τις δύο χώρες οι οποίες συμμερίζονται την άποψη ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη και την επομένη

του δημοψηφίσματος πρέπει να συνεχίσει να παραμένει στη ζώνη του ευρώ.

“Ελπίζω ότι οι Έλληνες θα πάρουν μια σωστή απόφαση διότι η ψήφος τους θα καθορίσει κατά πόσον θα παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη” είπε.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον το όχι στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα σημαίνει και επιστροφή στη δραχμή, ο Γάλλος αξιωματούχος είπε ότι εναπόκειται μεν στον ελληνικό λαό να αποφασίσει αλλά “έχουμε το καθήκον να πούμε την αλήθεια και η αλήθεια είναι ότι εάν υπερνικήσει το όχι, τότε να εισέλθουμε σε μια άγνωστη ζώνη γιατί αυτό θα σημαίνει ότι υπάρχει άρνηση και δεν υπάρχει θέληση να βρεθεί μια συμφωνία”.

Η Γαλλία, είπε, δεν ασκεί κριτική στο θέμα, αλλά τόνισε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να ψηφίσει με καθαρό μυαλό και έχοντας επίγνωση των συνεπειών σε περίπτωση που ψηφίσουν όχι.

Ανέφερε ότι η Γαλλία δεν άσκησε κριτική στην απόφαση για το δημοψήφισμα, λέγοντας ότι αποτελεί δημοκρατικό δικαίωμα της Ελλάδας. Παράλληλα, είπε ότι μονομερώς η ελληνική Κυβέρνηση έθεσε τέρμα στις διαπραγματεύσεις και υπενθύμισε ότι υπήρχε η στήριξη για 35 δισεκ. Ευρώ τα οποία θα δίνονταν για επενδύσεις και ότι η συζήτηση θα συνεχιζόταν με τη διαπραγμάτευση του χρέους της Ελλάδας.

Τώρα, είπε, ο ελληνικός λαός καλείται να εκφράσει την άποψή του, και τόνισε ότι η ψήφος αυτή πρέπει να είναι χρήσιμη για το μέλλον της Ελλάδας και ότι η απόφαση πρέπει να βοηθήσει ούτως ώστε οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί και οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν για το καλό του ελληνικού λαού.

Η θέση μας είπε, είναι ξεκάθαρη, ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Από τη μια, είπε, πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση του ελληνικού λαού και από την άλλη να σεβαστούμε τους κανονισμούς των χωρών της ευρωζώνης.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι ο γαλλογερμανικός μηχανισμός έχει καταντήσει μόνον γερμανικός στο θέμα του δημοψηφίσματος αυτού, είπε ότι και οι δύο χώρες έχουν ως στόχο να υπάρξει συμφωνία και πρόσθεσε ότι ακόμη και η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν μετά το δημοψήφισμα.

Κληθείς να αναφέρει εάν θεωρεί ότι η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα πρέπει να παραιτηθεί σε περίπτωση που ο λαός ψηφίσει `ναι`, είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια Κυβέρνηση από τις εκλογές του Ιανουαρίου και πρόσθεσε ότι στην ΕΕ σεβόμαστε τις αποφάσεις της κάθε χώρας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα