Eurosuccess: έργο για την κοινωνική επιχειρηματικότητα

Ο Συμβουλευτικός οργανισμός Eurosuccess Consulting, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό έργο Social Entrepreneurship Support Europe - SES EU, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+. Το έργο, το οποίο ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2014 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου 2017, έχει ως στόχο την αναβάθμιση και ανάπτυξη των ικανοτήτων στον τομέα της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και κατ’ επέκταση την προώθηση της εργασιακής απασχόλησης.

Τι

είναι το έργο SES EU;

Οι αυξημένες ανησυχίες για τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές συνέπειες των μεγάλων εταιρειών, των τραπεζών και των αγορών κεφαλαίου στο σύγχρονο κόσμο των πολλαπλών παγκόσμιων κρίσεων, έχουν αναζωπυρώσει πρόσφατα το ενδιαφέρον για την «εναλλακτική» παραγωγή και κατανάλωση και για τρόπους διεξαγωγής των επιχειρήσεων για τη μετάβαση της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Μια κοινωνική επιχείρηση έχει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά της "κανονικής" επιχείρησης, δεδομένου ότι παράγει και πωλεί προϊόντα και υπηρεσίες, απασχολεί τους ανθρώπους, δημιουργεί κέρδος για τους ιδιοκτήτες ή τους μετόχους, αλλά το επίθετο «κοινωνική» σημαίνει ότι εκτός από το κέρδος, (αλλά όχι τη μεγιστοποίηση του), μια κοινωνική επιχείρηση συνδυάζει τους οικονομικούς στόχους με τους κοινωνικούς στόχους.

Η κύρια πρόκληση της κοινωνικής οικονομίας και των κοινωνικών επιχειρήσεων είναι να ενισχύσει την ικανότητα απασχόλησης των μικρών οργανισμών. Ως εκ τούτου, κύριος στόχος του έργου αυτού είναι να προωθήσει την εργασιακή απασχόληση με την αναβάθμιση και την ανάπτυξη των ικανοτήτων στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας μέσω καινοτόμων εργαλείων και της μεθοδολογίας κατάρτισης.

Ποιοι είναι οι στόχοι του έργου;

· Βελτίωση των επιχειρηματικών ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού

· Αύξηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων για τη δημιουργία και τη διαχείριση των φορέων της κοινωνικής επιχειρηματικότητας

· Παράδοση των εργαλείων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής ικανότητας

· Προσδιορισμός των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών

· Αύξηση της ευαισθητοποίησης των οφελών από τον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας για την κοινωνία και την οικονομία.

Τα παραδοτέα του SES EU

- Παιχνίδι προσομοίωσης της κοινωνικής οικονομίας: διαδικτυακό εργαλείο που στοχεύει στη βελτίωση του επιπέδου των επιχειρηματικών δεξιοτήτων μέσω μιας διαδραστικής και φιλικής προς το χρήστη διαδικτυακής πλατφόρμας. Σύνδεσμος για το παιχνίδι: http://seseu-game.oic.lublin.pl/index.php/auth/login

- Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα &υλικό: χρησιμεύει ως εγχειρίδιο που περιλαμβάνει θεωρία, περιπτωσιολογικές μελέτες, ασκήσεις, βίντεο και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του επιχειρηματία για την έναρξη και τη λειτουργία επιχείρησης κοινωνικής οικονομίας.

- Εκπαιδευτικά υλικά «Εκπαίδευσε τον εκπαιδευτή»: Καθορίζει τη μεθοδολογία κατάρτισης των εκπαιδευτών για την προετοιμασία τους για την εκμετάλλευση των προαναφερθέντων προϊόντων.

- Διαδικτυακό Εργαλείο για Στρατηγικό Σχεδιασμό: Διαδικτυακό εργαλείο που διευκολύνει τον κοινωνικό επιχειρηματία στην προετοιμασία ενός διεξοδικού και ποιοτικού επιχειρηματικού σχεδίου μέσω μιας διαδραστικής και φιλικής προς το χρήστη διαδικτυακής πλατφόρμας. Σύνδεσμος για το εργαλείο: http://ict-tool.eurosc.eu

Όλα τα αποτελέσματα του έργου, διατίθενται δωρεάν σε όλες τις γλώσσες της κοινοπραξίας του έργου (Ελληνικά, Πολωνικά, Πορτογαλικά και Ρουμάνικα) ως επίσης και στα Αγγλικά.

Η κοινοπραξία του έργου

Η κοινοπραξία των εταίρων αποτελείται από πέντε οργανισμούς από συνολικά πέντε χώρες: Eurosuccess Consulting (Κύπρος), OIC Poland Foundation (Πολωνία), ISTUD Foundation (Ιταλία), CPIP (Ρουμανία) και το Πανεπιστήμιο του Aveiro (Πορτογαλία).

Τελική συνάντηση εταίρων και Συνέδριο του έργου

Η τελική «επίσημη» δράση του έργου, σε επίπεδο εταίρων, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Lublin της Πολωνίας στις 5 και 6 Ιουνίου 2017.

Συγκεκριμένα, στις 5 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνάντηση των εταίρων στις εγκαταστάσεις του συντονιστή του έργου, του οργανισμού OIC Poland Foundation, όπου συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν βασικά θέματα καθώς επίσης και θέματα σχετικά με τα στάδια προετοιμασίας της τελικής έκθεσης που θα υποβληθεί στην Πολωνική Εθνική Υπηρεσία.

Στις 6 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο του έργου όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 60 σύνεδροι, τόσο τελικοί χρήστες (υφιστάμενοι και μελλοντικοί κοινωνικοί επιχειρηματίες) όσο και ομάδες ενδιαφερομένων/ φορέων λήψης αποφάσεων. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, όλοι οι εταίροι παρουσίασαν την παρούσα κατάσταση και τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα των χωρών τους όσον αφορά την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Επιπλέον, εμπειρογνώμονες από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στην Πολωνία παρουσίασαν σημαντικές πτυχές των στόχων του έργου, όπως οι ευκαιρίες χρηματοδότησης, η κατάρτιση και η ανάπτυξη, το νομικό πλαίσιο κλπ., στο πλαίσιο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο SES EU καθώς επίσης και για άλλα ευρωπαϊκά έργα και ευκαιρίες, παρακαλείστε όπως επικοινωνήσετε με την Eurosuccess Consulting στο τηλέφωνο 22 420 110 ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οργανισμού www.eurosc.eu

Keywords
Τυχαία Θέματα