Eurosuccess Consulting: Υποστήριξη ομάδων μέσω mentoring

Η Eurosuccess Consulting συμμετέχει σε μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που έχει στόχο να βοηθήσει ευάλωτες ομάδες πληθυσμού να εισέλθουν και να παραμείνουν στην αγορά εργασίας.

Το έργο MPATH – Mentoring Pathways Toward Employment είναι ένα έργο Βασικής Δράσης 2 χρηματοδοτημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάτω από το πρόγραμμα Erasmus+. Έχει ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του 2015 και αποτελείται από έξι οργανισμούς από τέσσερις διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, και ο κάθε οργανισμός συμβάλει στη διεκπεραίωση του έργου με τη δική του γνώση και εμπειρία.

Τι είναι το έργο MPATH?

Το

έργο αναγνωρίζει το εξής πρόβλημα: σε πολλούς άνεργους προσφέρεται κάποιου είδους καθοδήγηση/- από οργανισμούς και εταιρείες, με σκοπό να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας. Παρόλ’ αυτά, η καθοδήγηση αυτή δεν έχει συνοχή. Συγκεκριμένα, η καθοδήγηση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη το πώς θα βοηθήσει αυτά τα άτομα μετά που θα βρουν δουλειά. Το έργο αποσκοπεί στο να παρέχει ένα βιώσιμο πρότυπο mentoring , βοηθώντας έτσι αυτούς τους ανθρώπους να εισέλθουν αλλά και να παραμείνουν στην αγορά εργασίας.

Ποιοι είναι οι στόχοι του έργου?

Το έργο αποσκοπεί στο να προσφέρει ένα βιώσιμο πρότυπο mentoring για τους εργαζόμενους χαμηλής ειδίκευσης, για τους μακροχρόνια άνεργους και για αυτούς που ψάχνουν για την πρώτη τους δουλειά. Είναι πολύ σημαντικό για το έργο αυτό, να προσφέρει ένα πρότυπο mentoring με δραστηριότητες οι οποίες να είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις ανάγκες των ατόμων στα οποία το πρότυπο mentoring θα παραδοθεί (mentees’). Το έργο MPATH αποσκοπεί όχι μόνο στο να διευκολύνει τις ομάδες-στόχους να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, αλλά και να παραμείνουν σ’ αυτή. Το έργο θα προσφέρει στις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις και οργανισμούς καινοτόμα υλικά, με σκοπό τη βελτίωση και ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των εργαζομένων.

Ποια αποτελέσματα αναμένονται να επιτευχθούν?

Το έργο MPATH αναμένεται να έχει θετική επιρροή στις ομάδες-στόχους, δηλαδή στους εργαζόμενους χαμηλής ειδίκευσης, στους μακροχρόνια άνεργους, σε αυτούς που ψάχνουν για την πρώτη τους δουλειά και σε αυτούς που έχουν εγκαταλείψει το σχολείο πρόωρα. Μεταξύ άλλων, το έργο αναμένεται να αναπτύξει μια καινοτόμα προσέγγιση στην καθοδήγηση για εξεύρεση καριέρας, να ορίσει συγκεκριμένες δεξιότητες που θα συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα mentoring, να σχεδιάσει ένα Πρότυπο Mentoring το οποίο θα προσφέρει στις ομάδες-στόχους τις απαραίτητες δεξιότητες για να εισέλθουν στην αγορά εργασίας και να διατηρήσουν μια θέση εργασίας σ’ αυτή, και να εξετάσει το πρότυπο με μερικές μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις/οργανισμούς.

Η κοινοπραξία του έργου

Το έργο MPATH φέρνει κοντά έξι εταίρους οργανισμούς από τέσσερις διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες:

Eurosuccess Consulting – Κύπρος, Aproximar, Cooperativa de Solidariedade Social CRL – Πορτογαλία, Instituto Universitario de Lisboa – Πορτογαλία, Asociatia Profesionala Neguvernamentala de Asistenta Sociala ASSOC – Ρουμανία, Bagazs Public Benefit Association – Ουγγαρία και ο συντονιστής οργανισμός Asociatia Centrul de Cercetare si Formare a Universitatii de Nord Baia Mare – Ρουμανία.

Αυτή η εύρωστη κοινοπραξία συνδυάζει συμβουλευτικές εταιρείες, κοινωνικούς οργανισμούς και πανεπιστήμια, αποσκοπώντας στην καλύτερη δυνατή γεωγραφική κάλυψη σε όλη την Ευρώπη.

Πρώτη εκπαιδευτική δραστηριότητα εμπειρογνώμων για ανάπτυξη δεξιοτήτων mentoring και δεύτερη συνάντηση εταίρων στην Λισαβόνα, Πορτογαλία

Μεταξύ 05 και 09 Σεπτεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκπαιδευτική δραστηριότητα εμπειρογνώμων για ανάπτυξη δεξιοτήτων καθοδήγησης (mentoring ) και η δεύτερη συνάντηση εταίρων του έργου, στην Λισαβόνα, Πορτογαλία. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής δραστηριότητας αναπτύχθηκαν καινοτόμα εργαλεία και προσεγγίσεις στον τομέα της καθοδήγησης (mentoring) τα οποία βασίζονται στην υπάρχουσα τεχνογνωσία και στην προώθηση μεταβίβασης γνώσεων.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η 2 συνάντηση της κοινοπραξίας εταίρων του έργου, κατά την διάρκεια της οποίας, οι εταίροι συζήτησαν την πορεία διεκπεραίωσης των παραδοτέων του έργου καθώς επίσης και θέματα σχετικά με την διαχείριση και διασφάλιση της ποιότητας ανάπτυξης του έργου, προώθησης και ενημέρωσης προς τις ομάδες στόχους κλπ.

Επόμενα βήματα

Η οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων και η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος στην Κύπρο είναι τα επόμενα βήματα του έργου. Αναμένεται προηγουμένως να προσκληθούν οι συμμετέχοντες και οργανισμοί, οι οποίοι θα εμπλακούν στις εν λόγω δραστηριότητες του έργου.

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο, μη διστάσετε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου http://www.mpath-mentoring.org ή της Eurosuccess Consulting www.eurosc.eu ή στο τηλέφωνο 22420110.

Keywords
Τυχαία Θέματα