Eπιστήμονες εξηγούν γιατί υπάρχει παγκόσμια φρενίτιδα με την Taylor Swift

H  μουσική της έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 26 δισεκατομμύρια ροές στο Spotify και βοήθησε να προσελκύσει περισσότερα από 281 εκατομμύρια άτομα στη σελίδα της στο Instagram, έχει επίσης προσελκύσει ένα ολοκαίνουργιο κοινό ως η φίλη του Travis Kelce με τους Kansas City Chiefs. Εν τω μεταξύ, εκατομμύρια άλλοι συντονίστηκαν στον τελικό αγώνα Superbowl για να την παρακολουθήσουν στο VIP box,

επευφημώντας τον φίλο της.

Τι ακριβώς έχει η Taylor Swift που την κάνει τόσο δημοφιλή σε παγκόσμια κλίμακα;

Oι ειδικοί αποκάλυψαν τους συναρπαστικούς, επιστημονικούς λόγους για τους οποίους η Swift είναι ένα τόσο παγκόσμιο φαινόμενο - και δεν έχει να κάνει με την πραγματική της προσωπικότητα.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες, λένε οι ειδικοί, είναι η απλή εξοικείωση. Όσο περισσότερο η Taylor και η μουσική της περιβάλλουν την καθημερινότητά μας, τόσο περισσότερο ο κόσμος την συμπαθεί

Αυτό είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο γνωστό ως «απλή επίδραση έκθεσης» - μελέτες που αφορούν επαναλαμβανόμενες τηλεοπτικές διαφημίσεις έχουν δείξει ότι οι θεατές προτιμούν τα προϊόντα που βλέπουν πιο συχνά στην οθόνη.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS One, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ απεικόνισης για να δουν ποιοι τύποι μουσικής ενεργοποίησαν το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που άκουγαν μουσική με την οποία ήταν εξοικειωμένοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν τα κέντρα ευχαρίστησης στον εγκέφαλό τους να φωτίζονται από εκείνους που άκουγαν μουσική που έλεγαν ότι τους άρεσε.

«Η εξοικείωση φαίνεται να είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για να κάνει τους ακροατές να ασχοληθούν συναισθηματικά με τη μουσική», έγραψε η ομάδα.

Ένας άλλος λόγος για τη δημοτικότητα της 34χρονης είναι ότι τα τραγούδια της είναι μοναδικά πιασάρικα. Και οι επιστήμονες έχουν αναλύσει τι κάνει ένα τραγούδι κολλητικό.

Μια μελέτη του 2017 από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι τα πιασάρικα τραγούδια περιλαμβάνουν «μελωδικά σημεία καμπής» μεταξύ διαφορετικών τμημάτων του τραγουδιού, όπως ο στίχος, το ρεφρέν και το μπριτζ.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι, στην περίπτωση της Taylor, χρησιμοποιεί συχνά μελωδίες μιας νότας σε ορισμένες ενότητες των τραγουδιών της που σιγά σιγά δημιουργούνται.

Η Dr Cynthia Gordon, αναπληρώτρια καθηγήτρια γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Georgetown, είπε σε μια ανάρτηση στο πανεπιστήμιο ότι  «Είναι νέα, αλλά είχε μια αρκετά μεγάλη καριέρα, οπότε τα λόγια της ήταν εκεί έξω», είπε.

«Έχουμε επίσης μουσικά βίντεο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν διαδώσει τη μουσική της. Αυτοί οι στίχοι ήταν παντού και είναι επίμονοι».

Η  Dr Gordon αποκάλεσε επίσης την Taylor «ιδιαίτερα ταλαντούχο στιχουργό», κάτι που κάνει τους θαυμαστές να δίνουν περισσότερη προσοχή σε αυτά που λέει και να αφιερώνουν χρόνο αναλύοντας το νόημά τους.

«Της αρέσει να αφήνει τραγούδια  με κρυφά νοήματα που μόνο οι πραγματικοί της θαυμαστές μπορούν να αναγνωρίσουν και να αποκαλύψουν», είπε. «Έτσι νομίζω ότι ο ρόλος της γλώσσας στη δουλειά της τονίζεται πραγματικά και αυτό έχει κάνει τους ανθρώπους να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή».

Η Dr Melissa A Fabello, προπονήτρια σχέσεων στην Καλιφόρνια, προηγουμένως στο DailyMail.com είπε ότι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι θαυμαστές αισθάνονται άνετα από τη μουσική της Taylor, ιδιαίτερα επειδή επιτρέπει στους στίχους της να είναι ευάλωτοι.

«Αυτό στο οποίο η Τέιλορ Σουίφτ είναι φανταστική είναι να δημιουργεί έναν αφηγηματικό κόσμο – έναν κόσμο που εξερευνά πολλές πτυχές της ανθρώπινης εμπειρίας, συμπεριλαμβανομένων των φόβων τόσο για την εγκατάλειψη όσο και για την εμπλοκή», είπε.

Η εμπλοκή είναι όταν τα ζευγάρια, οι φίλοι ή τα μέλη της οικογένειας δεν έχουν συναισθηματική ανεξαρτησία, που σημαίνει ότι αισθάνονται ότι πρέπει να είναι μαζί ανά πάσα στιγμή ή ότι δεν έχουν αυτονομία.

Ωστόσο, δεν απαιτούν όλα τα τραγούδια της ένα αυτί για λεπτομέρειες. Η Dr Gordon επεσήμανε επίσης την επιτυχία του Taylor «Shake It Off», όπου ανταποκρίνεται στους haters και «διώχνει» την αρνητική κριτική.

«Για μένα, είναι ένα τραγούδι που είναι διασκεδαστικό. Είναι ένα τραγούδι που είναι πιασάρικο και επίσης αποκαλύπτει σε πολλούς από τους θαυμαστές της ότι η Taylor Swift μπορεί να δεχτεί ένα αστείο», είπε.

«Μπορεί να μην παίρνει τον εαυτό της στα σοβαρά. Μπορεί να είναι χιουμοριστική και μπορεί να είναι χαζή. Και νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου, το εκτιμούν αυτό».

Η Dr Alexandra Gold, αδειούχος κλινική ψυχολόγος στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, είπε στην εφημερίδα Harvard Gazette: «Στην περίπτωση του Taylor, υπάρχουν μερικά πράγματα που συμβαίνουν. 

Το πρώτο κομμάτι είναι η οικειότητα.

«Αν και υπάρχουν πτυχές της που μπορεί να μην αισθάνονται πολύ συγγενείς - είναι διασημότητα και ζει μια πολύ διαφορετική ζωή από τους θαυμαστές της - αυτό για το οποίο τραγουδάει, το λυρικό περιεχόμενο καθώς και τα συναισθήματα που κρύβουν το λυρικό περιεχόμενο, είναι πολύ σχετικό με πολλούς ανθρώπους».

«Υπάρχει κάτι που είναι πολύ κοινό στην ανθρώπινη εμπειρία».

Η Dr Gold είπε ότι αυτή η αίσθηση σύνδεσης είναι ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των millennials και της Gen Z, οι οποίοι είδαν την άνοδο της Taylor στη φήμη και

μεγάλωσαν δίπλα της.
 


«Όταν είχαν κάποιες από αυτές τις πρώτες εμπειρίες, ίσως με σχέσεις ή ενηλικίωση, το έκανε ταυτόχρονα και τραγουδούσε γι’ αυτό», είπε.

«Η ιστορία της ζωής της χαρτογραφήθηκε στην ιστορία της ζωής τους, κατά κάποιο τρόπο».

Επιπλέον, η Dr Gold σημείωσε ότι η Taylor είναι τόσο δημοφιλής επειδή είναι πρότυπο. «Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα κάποιου που εμμένει στις αξίες του και

δείχνει στους θαυμαστές του ότι μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους, όποιοι κι αν είναι αυτοί», είπε.

Έδειξε ότι η Taylor επανακυκλοφόρησε τα άλμπουμ της σε μια προσπάθεια να πάρει πίσω τα δικαιώματα στη μουσική της και να έχει περισσότερο έλεγχο στον πλούτο της.

«Το να δουν κάποιον να κάνει κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι  έμπνευση για πολλούς νέους ανθρώπους», είπε η Dr Gold.

Keywords
Τυχαία Θέματα