Eνεργειακά: Ζυμώσεις για την καλύτερη διαπραγμάτευση

Κατάληξη στο θέμα των υπογραφών με εταιρείες του Γ' γύρου αδειοδότησης για έρευνες στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αναμένεται να έχουμε περί τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη σε δηλώσεις του στο Κρατικό Κανάλι.

Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε και στις αρχές της εβδομάδας όταν και είπε πως “Στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου έτσι ώστε αρχές Μαρτίου να τεθεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου”.

Πριν από μία εβδομάδα, ο Υπουργός τόνισε

ότι « γίνεται ο προγραμματισμός για την πρώτη γεώτρηση εντός του έτους, που θα γίνει στο τεμάχιο 11 από την εταιρεία ΤΟΤΑL, ενώ αναμένουμε να πάρουμε και τον προγραμματισμό από την ΕΝΙ για τα ήδη αδειοδοτημένα τεμάχια. Ταυτόχρονα, είμαστε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης που από εκεί θα προκύψουν και οι ημερομηνίες γεωτρήσεων για τα τεμάχια τα οποία είναι σήμερα υπό αδειοδότηση».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η γεώτρηση της ΤΟΤΑL θα γίνει εντός του πρώτου εξαμήνου του χρόνου, ο κ. Λακκοτρύπης είχε πει πως «αυτό θα φανεί. Εχουμε κάποια προφορική ενημέρωση αλλά έχω ζητήσει γραπτώς να πάρω επίσημα από την εταιρεία την ακριβή ημερομηνία που θα πάει το γεωτρύπανο στο στόχο που θα γεωτρηθεί».

Στο πλαίσιο τον δηλώσεων, ο Υπουργός τόνισε εκ νέου πως ουδέποτε θέτουμε το Κυπριακό ως προϋπόθεση για να προχωρήσουμε με τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς, προσθέτοντας πως είμαστε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σημειώνεται ότι οι αιτητές με τους οποίους θα διαπραγματευτεί η ομάδα που έχει οριστεί από την Κυβέρνηση, είναι για το ερευνητικό τεμάχιο 6 η κοινοπραξία Eni Cyprus Limited/TOTAL E&P Cyprus B.V., για το τεμάχιο 8 η εταιρεία Eni Cyprus Limited και για το τεμάχιο 10 η κοινοπραξία Exxon Mobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream O.P.C.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Ιανουαρίου οι εταιρείες/κοινοπραξίες είχαν πραγματοποιήσει συναντήσεις προγραμματισμού με τον κ.Λακκοτρύπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα