Μικρός αριθμός οστών αγνοουμένων σε χωράφι στην Αγκαστίνα

Η ανεύρεση μικρού αριθμού οστών πριν από λίγες μέρες σε χωράφι στην κατεχόμενη Αγκαστίνα ενδυνάμωσε τις ελπίδες της δικοινοτικής ομάδας της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), που πραγματοποιεί εκσκαφές στην περιοχή από τον περασμένο Νοέμβριο, για ανεύρεση και άλλων αγνοουμένων.

Το ΚΥΠΕ επισκέφθηκε σήμερα το χώρο και σε δηλώσεις τους, οι υπεύθυνοι της ομάδας, Γιάννης Ιωάννου, γεωλόγος και Μουσταφά Εμρέ, αρχαιολόγος, ανέφεραν ότι οι πληροφορίες μιλούν για τέσσερις Ε/κ που τάφηκαν στην περιοχή

πέραν των τριών που είχαν ανευρεθεί πριν από τέσσερα χρόνια.

Οπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, ο οποίος εργάζεται με τη ΔΕΑ από το 2006, δύο ομάδες αρχαιολόγων με δύο εκσκαφείς εργάζονται για την ανεύρεση οστών αγνοουμένων του 1974.

Σημείωσε ότι πρόκειται για τη δεύτερη φάση εκσκαφής στο χώρο, η πρώτη έγινε το 2013 οπότε και εντοπίστηκαν τα οστά τριών αγνοουμένων, αλλά οι πληροφορίες αργότερα μιλούσαν για επτά αγνοούμενους στην περιοχή και για το λόγο αυτό η ΔΕΑ αποφάσισε να επεκτείνει τις εκσκαφές και η εργασία ξανάρχισε στις 24 Νοεμβρίου 2016.

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι ανευρέθηκαν λίγα οστά πριν από δύο βδομάδες.

Ο Μουσταφά Εμρέ, ο οποίος εργάζεται με τη ΔΕΑ από το 2011, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η περιοχή όπου διεξάγονται οι εκσκαφές είναι μεγάλη σε έκταση και κάθε χρόνο το χωράφι οργώνεται, με αποτέλεσμα να μετακινούνται τα οστά και η ανεύρεσή τους να είναι μεγάλο πρόβλημα για τις ομάδες που πραγματοποιούν τις εκσκαφές.

“Σκάβουμε πρώτα σε βάθος 30 εκατοστών και φθάνουμε μέχρι 50 εκατοστά. Κοιτάζουμε με τα μάτια. Η διαδικασία προχωρεί με αργούς ρυθμούς γιατί χρησιμοποιούμε τον εκσκαφέα και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και αργοί”, είπε ο κ. Ιμρά.

Στο μεταξύ, οι εκσκαφές στην περιοχή της Μόρφου σε πηγάδι δεν είχαν αποτέλεσμα και για το λόγο αυτό η ΔΕΑ σταμάτησε τη διαδικασία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα