Eκλογές για την Εθνοσυνέλευση στην Τουρκία

Παρόλο που στα αρχικά χρόνια της διακυβέρνησής του ο Ερντογάν είχε πάρει μέτρα υπέρ των γυναικών, αυτή την περίοδο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα δικαιώματα των γυναικών όλο και μειώνονται, με τον Ερντογάν να κατηγορείται ότι με τις νομοθεσίες που έχει προωθήσει στερεί σημαντικά δικαιώματα στις γυναίκες

Η μάχη για τις εκλογές στην Τουρκία θα κριθεί στην είσοδο ή όχι του HDP, το οποίο είναι νεοσυσταθέν κουρδικό κόμμα. Το εκλογικό μέτρο για είσοδο ενός κόμματος στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση,

όπως λέγεται, ορίζεται στο 10%. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το HDP να περιτριγυρίζει το 10% και να βρίσκεται πολύ κοντά στην είσοδό του στη βουλή.

Εάν τα καταφέρει, τότε θα στερήσει από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Νταβούτογλου και πρώην του Ερντογάν τη δυνατότητα να συγκεντρώσει τα 3/5 των εδρών της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης (330 από σύνολο 550) και το δικαίωμα να καταρτίσει νέο σύνταγμα, το οποίο θα μπει σε δημοψήφισμα, είτε να πάρει τα 2/3 των εδρών (περίπου 367 έδρες), να φτιάξει το σύνταγμα και να το περάσει από την εθνοσυνέλευση χωρίς να υποχρεούται να το θέσει σε δημοψήφισμα.

Ως γνωστό, ο Ερντογάν επιθυμεί την αναθεώρηση του συντάγματος για μεταβολή του πολιτεύματος της Τουρκίας σε προεδρικό, όπου ο πρόεδρος της δημοκρατίας, δηλαδή ο ίδιος, θα συγκεντρώνει περισσότερες αρμοδιότητες από αυτές που έχει τώρα, ενώ θα έχει αυξημένο ρόλο και σε σχέση με τον πρωθυπουργό και το κοινοβούλιο.

Στις εκλογές του 2011, το AKP είχε λάβει 21.399.082 ψήφους και ποσοστό 49,83% καταλαμβάνοντας 327 έδρες, ενώ το δεύτερο Ρεπουμπλικανικό κόμμα (CHP) είχε λάβει 11.155.972 και ποσοστό 25,98% παίρνοντας 135 έδρες. Το Εθνικιστικό Κόμμα (MHP) είχε λάβει 5.585.513 και ποσοστό 13% παίρνοντας 53 έδρες. Να σημειωθεί ότι βάσει και του εκλογικού μέτρου για είσοδο στη βουλή, οι έδρες που λαμβάνουν τα κόμματα αναπροσαρμόζονται στο ποσοστό που μπαίνει στη βουλή και συνήθως το πρώτο σε ποσοστό κόμμα παίρνει ένα σημαντικό μπόνους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμα ότι το ΑΚΡ παρόλο που κυβερνά από το 2002, έχει ακολουθήσει φθίνουσα πορεία. Το 2002 είχε λάβει 363 έδρες, το 2007 είχε λάβει 341 και το 2011 είχε λάβει 327. Συνεπώς, ενδεχομένως αυτό να συνεπάγεται την περαιτέρω πτώση του. Τεράστια σημασία στο τελικό αποτέλεσμα, πέραν της εισόδου του Κουρδικού κόμματος θα έχει και η εκλογική συμπεριφορά των γυναικών. Παρόλο που στα αρχικά χρόνια της διακυβέρνησής του ο Ερντογάν είχε πάρει μέτρα υπέρ των γυναικών, αυτή την περίοδο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα δικαιώματα των γυναικών όλο και μειώνονται, με τον Ερντογάν να κατηγορείται ότι με τις νομοθεσίες που έχει προωθήσει στερεί σημαντικά δικαιώματα στις γυναίκες.

Το δικαίωμα των γυναικών να γελούν σε δημόσιους χώρους ή να βγαίνουν έξω τα βράδια είναι μερικά από αυτά. Ως αποτέλεσμα, μια σημαντική μερίδα των γυναικών έχει στραφεί εναντίον του. Μάλιστα διπλάσιος είναι ο αριθμός των γυναικών που απαρτίζουν τα ψηφοδέλτια της αντιπολίτευσης, σε σχέση με το 2011, κάτι που ενδέχεται να προσελκύσει περισσότερες γυναικείες ψήφους.

*O Δρ. Νάριος Ορεινός είναι εκλογικός Αναλυτής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Keywords
Τυχαία Θέματα