E-SUNET: Ηλεκτρονική μάθηση των οικογενειών ΑμεΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ανάπτυξης επιμορφωτικού προγράμματος ηλεκτρονικής μάθησης με στόχο την στήριξη των οικογενειών ατόμων με αναπηρίες καθώς και άλλων προσώπων που προσφέρουν φροντίδα σε άτομα με αναπηρίες.

Η ανάπτυξη του επιμορφωτικού υλικού πραγματοποιείται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου E-SUNET το οποίο υλοποιείται από μια κοινοπραξία 8 ευρωπαϊκών οργανισμών.

Ανάμεσά τους και ο Σύνδεσμος Μυοπαθών Κύπρου. Κεντρικός συντονιστής είναι ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τάλως. Το έργο Ε-SUNET το οποίο ξεκίνησε

να υλοποιείται από τον Δεκέμβριο του 2013 επιδιώκει να καλύψει το κενό που δημιουργείται όταν άτομα που δε διαθέτουν εξειδίκευση καλούνται να προσφέρουν φροντίδα σε άτομα με κινητική, οπτική ή ακουστική αναπηρία.

Η αμηχανία την οποία βιώνουν συχνά τα άτομα αυτά μη γνωρίζοντας πώς να προσφέρουν ποιοτική φροντίδα καθώς και η αδυναμία των ατόμων που δέχονται τη φροντίδα να τα καθοδηγήσουν κατάλληλα, κατέδειξε την ανάγκη για τη δημιουργία του εν λόγω εργαλείου.

Σε πρώτο στάδιο πραγματοποιήθηκε έρευνα σε κάθε συμμετέχουσα χώρα (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αυστρία), ώστε να καταγραφούν οι υφιστάμενες δράσεις και πρακτικές που έχουν ως αντικείμενο την επιμόρφωση των συγκεκριμένων ομάδων.

Αυτό που κατέδειξε η έρευνα είναι ότι απουσιάζει μία ολοκληρωμένη προσέγγιση που να απευθύνεται προς τις συγκεκριμένες ομάδες και να εστιάζει στην βελτίωση της αυτοεικόνας των ατόμων με αναπηρία.

Επίσης δεν υπάρχει οποιαδήποτε πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης που να προσφέρει ολοκληρωμένη επιμόρφωση στα άτομα που αναλαμβάνουν τη φροντίδα ατόμων με αναπηρίες.

Σε ότι αφορά την Κύπρο, οποιαδήποτε επιμόρφωση αυτού του τύπου λαμβάνει χώρα μόνο στα πλαίσια πρωτοβουλιών ΜΚO, ειδικών σεμιναρίων καθώς και συνεδριών με ψυχολόγους και φυσιοθεραπευτές και σε μη τακτική βάση.

Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης που σχεδιάζεται στα πλαίσια του προγράμματος έχει ως κεντρικό άξονα την παροχή ποιοτικής φροντίδας που να αναβαθμίζει την αυτονομία και το αίσθημα αυτοεκτίμησης των ατόμων με αναπηρίες.

Τα προγράμματα που θα προσφέρονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμα σε όλες τις γλώσσες των εταίρων της κοινοπραξίας και θα περιλαμβάνουν ειδικές ενότητες για διάφορους τύπους αναπηρίας.

Οι εκπαιδευόμενοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν εργαλεία επικοινωνίας, ώστε να αλληλεπιδρούν με άλλους εκπαιδευόμενους, καθώς και ειδικούς βοηθούς και εκπαιδευτές Το έργο E-SUNET εντάσσεται στα πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης (Lifelong Learning) και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των ατόμων με αναπηρίες, των μελών των οικογενειών τους, καθώς και η δημιουργία ενός βιώσιμου υποστηρικτικού δικτύου.

Keywords
Τυχαία Θέματα