Crans-Montana: Το κρίσιμο 24ωρο και τα επικρατέστερα σενάρια

Κρίσιμο θεωρούν όλες οι πλευρές το επόμενο 24ωρο στο Crans-Montana, καθώς όπως όλα δείχνουν το διάστημα που μεσολάβησε από τις 28 Ιουνίου μέχρι και σήμερα, βοήθησε έτσι ώστε όλοι να έχουν ξεκάθαρη πλέον εικόνα για τις προθέσεις και τις θέσεις που επιδιώκει ο καθένας.

Το γεγονός αυτό, έχει βοηθήσει στον καθορισμό του πλαισίου στο οποίο θα κινηθούν οι σημερινές διαπραγματεύσεις, στην παρουσία Γκουτέρες. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι παρά τα όσα έχουν ακουστεί για το πόσο καλά χειρίζεται τα ζητήματα

ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, η πραγματικότητα σε επίπεδο πλαισίου είναι ότι κάνει απλά μια προσπάθεια να κρατήσει ίσες αποστάσεις και να ικανοποιήσει και τις δυο πλευρές σε κάποια από τα αιτήματά τους.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, τα πεδία στα οποία ενδεχομένως να βρεθεί πρόσφορο έδαφος για να έρθουν κοντά οι δυο πλευρές, είναι η σύσταση και σύνθεση του μηχανισμού παρακολούθησης και εφαρμογής της λύσης, ενδεχομένως με ένα υποβαθμισμένο ρόλο για την Τουρκία, μεγάλη συζήτηση θα γίνει για την κατάργηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, ενώ θα γίνει και μια προσπάθεια να βρεθεί μια χρυσή τομή όσον αφορά στην παραμονή αγημάτων από Τουρκία και Ελλάδα. Θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι η Τουρκία δεν θα αφήσει εύκολα το ζήτημα με την ισότιμη μεταχείριση Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων στην Κύπρο, μετά τη λύση.

Τα σενάρια μετά τη σημερινή ημέρα

Αν αποδεχθούμε ότι αυτό που μετράει στο τέλος είναι το αποτέλεσμα, τότε αυτό που μετράει στην προκειμένη περίπτωση είναι το τι θα αφήσει πίσω της η σημερινή παρουσία Γκουτέρες στο Crans-Montana.

Τα σενάρια είναι τρία και συνοψίζονται ως εξής:

Σενάριο πρώτο: Μερική συμφωνία η οποία θα οδηγήσει σε συμφωνία πλαίσιο λύσης, με την υποσημείωση ότι οι πλευρές θα πρέπει να επιστρέψουν στην Κύπρο και να συνεχίσουν να γεμίζουν τα κενά. Στο σενάριο αυτό θα έχουμε εκτός απροόπτου νέα Διάσκεψη το επόμενο φθινόπωρο, έτσι ώστε να προχωρήσουν περαιτέρω με τις συγκλίσεις βάσει του πλαισίου.

Σενάριο δεύτερο: Καμία υπαναχώρηση και διάθεση για συγκλίσεις από τις δυο πλευρές, η οποία δεν θα αφήνει περιθώριο για περαιτέρω συζήτηση, με αποτέλεσμα η Διάσκεψη να λήξει άδοξα, χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα γίνει με τη συνέχιση της διαδικασίας ή αν τα ΗΕ θα προβούν σε καταμερισμό ευθυνών.

Σενάριο τρίτο: Ακτίδα φωτός, μέσα από μια σειρά θεμάτων που θα τεθούν στο τραπέζι, με αποτέλεσμα ο Γκουτέρες, σε μια προσπάθεια να το τραβήξει όσο μπορεί περισσότερο το ζήτημα, να προτείνει συνέχιση της Διάσκεψης για μερικές ακόμα μέρες, με τελικό στόχο να υπάρξει πρόοδος και να κατέλθουν στην Ελβετία σε μεταγενέστερο στάδιο και οι Πρωθυπουργοί των εγγυητριών δυνάμεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα